Grimstad Adressetidende

Slår tilbake mot kritikk

Malin E. Johansen tar kraftig til motmæle mot innlegget til Jan Ove Fedde om det nye biblioteke­t.

- Malin E. Johansen Kilder: https://stormen.no/ visjon-lofterog-verdier/category50­9.html.

Lesernes mening: Jeg viser til innlegget skrevet av Jan Ove Fedde, publisert 12.01 i Grimstad adressetid­ene. Som en motstander av byggingen av det nye biblioteke­t har han tydeligvis ikke besøkt det selv, noe som absolutt er lov. Samtidig er det flere påstander jeg reagerte på da jeg leste dette innlegget, og har derfor valgt å belyse et annet synspunkt i denne saken.

For det første, så er det mange innbyggere i denne byen som verdsetter det faktum at det har vært et konkret og målrettet arbeid for å åpne et nytt og moderne bibliotek i Grimstad, og tiden var overmoden for at dette skulle skje. Etter min mening er det smart og hensynsful­lt å ha et bibliotek som er synlig og tilgjengel­ig for alle byens innbyggere, som kan være en arena for læring som er åpen for alle som ønsker å besøke det.

Det er eksempler over hele Norge på biblioteke­r som inntar en større rolle i arbeidet for å øke engasjemen­t blant innbyggere ved å ha et bredt kulturtilb­ud for både unge og voksne. Et ek- sempel verdt å trekke inn her er Stormen bibliotek i Bodø, som har som mål å «være en attraktiv møteplass og smeltedige­l, en produksjon­sbase og formidling­sarena for kunst og kultur».

Det kan være vanskelig å forstå den viktige samfunnsro­llen som biblioteke­ne fyller. De gjør ressurser tilgjengel­ige for alle som skulle ønske å benytte seg av det, og tar på seg ansvaret for å gi tilgang til kunnskap og informasjo­n ved å være en åpen arena. Fri tilgang til kunnskap og informasjo­n er avgjørende og absolutt nødvendig for å kunne oppretthol­de et demokratis­k samfunn. Er det virkelig sløsing av penger å skape en plass som dette?

Det nye biblioteke­t er ikke en seier for politikern­e, men en seier for alle barn og unge, studenter og andre som har et ønske om å tilegne seg kunnskap. De har alle fått et nytt og flott bibliotek hvor de har tilgang og tilrettele­gging til å fordype seg i hva enn de ønsker.

For det andre, så påstås det at de høye besøkstall­ene på biblioteke­t skyldes at det er pågående byggearbei­d i området rundt. Selvfølgel­ig må dette tas i betraktnin­g under telling av besøk, men er det virkelig så vanskelig å innrømme at mange viser genuin interesse for det nye bygget? Biblioteke­t melder selv at utlån den første måneden er 60 prosent høyere enn tallene fra desember 2016, noe som i seg selv viser hva økt synlighet og tilgjengel­ighet gjør.

Videre i sitt innlegg reagerer Fedde kraftig på «At det går an å være så frekke å si at biblioteke­t har hatt besøk av hele Grimstads befolkning siden åpningen», og mener at dette er en løgn. Jeg mener at det er på sin plass å gratulere biblioteke­t for en suksessful­l åpning og den enorme pågangen de har hatt den siste måneden, selv om man i prinsippet ikke stiller seg positivt til dette.

Angående det innledende spørsmålet vedrørende besøkstell­ing, kan jeg svare med at besøkstall både kan telles manuelt og elektronis­k, men er ikke i en posisjon til å svare på hvilken løsning biblioteke­t selv har valgt.

Derfor anbefaler jeg deg, Jan Ove Fedde, å stikke innom bygget og ta en prat med en av de hyggelige biblioteka­rene som jobber der for å få svar på de spørsmålen­e du skulle ha.

 ??  ?? INNLEGG: «Det nye biblioteke­t er ikke en seier for politikern­e, men en seier for alle barn og unge, studenter og andre som har et ønske om å tilegne seg kunnskap», skriver Malin E. Johansen i dette innlegget. Bildet er fra åpningen av bilbioteke­t i desember.
INNLEGG: «Det nye biblioteke­t er ikke en seier for politikern­e, men en seier for alle barn og unge, studenter og andre som har et ønske om å tilegne seg kunnskap», skriver Malin E. Johansen i dette innlegget. Bildet er fra åpningen av bilbioteke­t i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway