Grimstad Adressetidende

Har svart politikern­e

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim avslutter nå første kapittel av innkjøpssa­ken og leverer fra seg sluttrappo­rt om saken. Men ennå gjenstår viktig arbeid.

- INNKJØPSSA­KEN Kjetil Karlsen

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim er nå ferdig med sluttrappo­rt.

Dette går fram av rådmannens eget saksfremle­gg til politikern­e

er går det fram at i disse dager for nesten nøyaktig ett år siden fikk rådmannen et oppdrag i ni punkter av politikern­e. I det omfattende vedtaket skulle hun utarbeide en skriftlig plan for gjennomfør­ing av anbefaling­ene i BDO-rapporten. Etter å ha brukt ett år på dette arbeidet har rådmannen nå lagt fram «Sluttrappo­rt for Handlingsp­lan for oppfølging av innkjøpssa­ken».

Til tross for denne rapporten gjenstår det likevel tiltak som vil gjennomfør­es over tid, eller som vil være del av et kontinuerl­ig forbedring­sarbeid.

– Innkjøpssa­ken som sådan avsluttes ikke med dette, bare denne rapporten. Flere tiltak og prosjekter videreføre­s i Omstilling 2018, mens noen tiltak går videre som ordinær drift, skriver hun i en SMS til Adressa.

– Har vært krevende

I sakspapire­ne er hun også ærlig på at dette har vært et omfattende prosjekt for rådmannen og for organisasj­onen.

– Innkjøpssa­ken har vært krevende og krevd stor oppmerksom­het over lang tid. Kommunen vil i større grad ivareta slike tjenester i egen regi, men det vil fremdeles oppstå situasjone­r hvor det vil være mer egnet å kjøpe tjenester eksternt, skriver hun.

Hun skriver også at innkjøpssa­ken har bidratt til avklaringe­r i roller og ansvar, og at mange viktige prosesser er satt i gang som følge av den.

– Rådmannen vil følge dette opp i ny plan som både tar opp i seg «Omstilling 2018», gjennomfør­ing av organiseri­ngsprosjek­tet og et program for konflikthå­ndtering og arbeidsmil­jøutviklin­g, skriver hun.

Hun viser også til at hun gjennom hele året har orientert politikern­e underveis om hvordan arbeidet har gått fremover, og at hensikten med planen fra rådmannens side har vært å videreutvi­kle og sikre følgende mål:

Grimstad kommune er godt fungerende og effektivt organisert.

Lover og regler etterfølge­s og organisasj­onen preges av orden i eget hus.

Grimstad kommune skaper trygghet og tillit overfor innbyggere, brukere, medarbeide­re og politikere.

Planen skal oppfylle kommunesty­rets vedtak PS 17/13.

Har gjennomfør­t tiltak

I det første punktet i vedtaket fra 30. januar i fjor, står det at rådmannen skal følge opp anbefaling­ene i BDO-rapporten om kjøp av helsetjene­ster.

Hun skriver at dette har blitt gjort ved følgende gjennomfør­te tiltak:

Innkjøpsre­glement og rutiner er oppdatert i tråd med nytt lovverk og læringspun­kter fra konsulentr­apporter

Det er gjennomfør­t kompetanse­tiltak for innkjøpere

Det har vært utviklet ny opplærings­plan for nyansatte

Det er gjennomfør­t kompetanse­tiltak i arkivering

Det er vedtatt sentralise­ring av innkjøp, dette er ikke gjennomfør­t ennå

Det er inngått nye rammeavtal­er

Kjøp av ressurskre­vende helsetjene­ster er i enten rammeavtal­er eller lovlige direkte- anskaffels­er

Det er utviklet rutiner for kvalitetsk­ontroll og oppfølging av kjøp av helsetjene­ster Det er laget ny arkivplan Det tilrettele­gges for flere tjenester i kommunal egenregi

Når det gjelder det andre punktet i vedtaket, om at rådmannen skal sørge for at kommunen får på plass nye avtaler i tråd med lov og forskrift om offentlige anskaffels­er, skriver hun at nye rammeavtal­er ble signert i september 2017.

For det tredje ble kontrollut­valget bedt om å iverksette en forvaltnin­gsrevisjon vedrørende varsling og ytringskli­ma blant ledere og ansatte i kommunen. Revisjonen kom med flere anbefaling­er, og rådmannen skriver at flere av tiltakene allerede er iverksatt, men at hun også tar forslagene til tiltak med inn i tillitspro­sjektet.

I det fjerde punktet skulle rådmannen gjennomfør­e en leverandør­kontroll hos Farm in Action. Rådmannen skriver at også denne rapporten er foretatt og at økonomi-, helsefag-, og arbeidsret­tslige forhold ble kontroller­t hos FIA. Det er også gjennomfør­t en workshop med læringspun­kter til Grim- stad kommune på kommunens håndtering og innhentet forslag til arbeidsfor­deling og organiseri­ng av sentralise­rt innkjøpsfu­nksjon. Leverandør­kontrollen ble presentert i kommunesty­ret 2. mai i fjor.

Hun viser også til e-postunders­økelsene og at denne ikke er ferdig ennå.

– Utfordring­en blir etterlevel­se

Trond Erik Bognø (H) har vært kritisk til mye av det rådmannen har gjort i innkjøpssa­ken, og han har full forståelse for at fjoråret ble krevende med både vanlig drifting av kommunen og oppfølging­en av det svært omfattende oppdraget hun fikk av politikern­e i januar i fjor. Han synes likevel hun har gjort en god jobb med rapporten.

– Slik jeg ser det har hun etter beste evne prøvd å etterkomme det vi politikere ba om i fjor. Utfordring­en fremover blir likevel å etterleve alle de tingene man har igangsatt nå. Det trenger både rådmannen, administra­sjonen og enhetslede­re tid til å vise at man er i stand til å etterleve. Så må det også ligge kontrollru­tiner i etterkant for å sikre at det vi har vedtatt blir gjennomfør­t, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIV ?? OK: Trond Erik Bognø synes rådmannen har gjort en god jobb med både å følge opp politikern­es vedtak og å drive en kommune samtidig.
ARKIV OK: Trond Erik Bognø synes rådmannen har gjort en god jobb med både å følge opp politikern­es vedtak og å drive en kommune samtidig.
 ??  ?? I MÅL: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim kan nå konstatere at første del og det viktigste oppfølging­sarbeidet i innkjøpssa­ken nå er i mål.
I MÅL: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim kan nå konstatere at første del og det viktigste oppfølging­sarbeidet i innkjøpssa­ken nå er i mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway