Grimstad Adressetidende

– Dette er et høydepunkt for meg

For Inger Pettersen er mandagene et høydepunkt i uka. Da får hun besøk av en besøksvenn, som leser for henne og prater om løst og fast.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

For Inger Pettersen (t.h.) er mandagene et høydepunkt i uka. Da får hun besøk av en besøksvenn fra Røde Kors, som leser for henne, og skravler med henne om stort og smått. Røde Kors har rundt 20 slike besøksvenn­er. Nå jakter de på flere som vil gjøre en innsats for andre.

– Jeg har en veldig hyggelig besøksvenn som kommer og leser for meg hver mandag. Hun er så koselig, og vi har det så hyggelig sammen, forteller Inger Pettersen.

Damen på 90 år flyttet til Berge gård etter at hun fikk et slag. Der trives hun, men selv om pleierne og de som er innom hver dag er hyggelige, er det noe ekstra med denne besøksvenn­en, som Røde Kors har sørget for at hun får på besøk.

– Det betyr veldig mye for meg å få dette besøket, det er aller tiders. Vi prater om så mangt, hun forteller om sitt, og jeg prater om mitt, sier Pettersen.

Hun syns de to timene hun har sammen med denne besøksvenn­en er akkurat passe i løpet av uka. Besøksvenn­en har hun hatt i noen måneder.

For og av alle

Røde Kors har gode og lange tradisjone­r med sine besøksvenn­er, til glede for innbyggern­e i Grimstad.

– Vi i Frivilligh­etssentral­en ønsker ikke å vaere noen konkurrent til Røde Kors’ besøksvenn­er, og det skal sies at vi har hatt et godt samarbeid med Røde Kors hele tiden om dette. Det er en del beboere, både på institusjo­ner, men og hjemme her i byen som ønsker å ha en besøksvenn, og da har vi tenkt at vi skal vaere tydelige, og sørge for at de får en besøksvenn, men da gjennom Røde Kors. De er enere på dette, sier Kristin Sigmond, som er frivilligh­etskoordin­ator i Grimstad kommune.

Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker. Røde Kors’ besøksvenn­er bidrar til å gjøre hverdagen lettere for folk i alle aldre.

– Familiekon­stellasjon­ene har endret seg veldig de siste tiårene, og generasjon­er bor ikke under samme tak lengre. Derfor er det et enda større behov for besøksvenn­er nå, og det vil nok bli et større behov i årene fremover også, sier Anne Kvernberg, som jobber på Berge gård, og som har ansvaret for besøksvenn­ene som er innom der.

– I tillegg til besøksvenn­er så har vi jo også et behov for ledsagere, som kan følge de eldre til legen, til banken eller andre steder. Siden vi kun har noen få pasienter på huset som har vedtak om å få ledsager for å få gjort slike aerender, så er disse ledsagerne fra Røde Kors gull verdt for oss, sier Kvernberg.

Men gjengen Adressa treffer er opptatt av at en besøksvenn ikke bare er for eldre folk.

– Mange tenker nok at det er eldre folk som trenger besøksvenn­er, men det er også yngre mennesker som trenger en besøksvenn, og vi trenger derfor unge folk som vil vaere dette. Vi har unge som ønsker noen å gå tur med, noen å gå på kino med, eller noen de kan gå på kafé med for å nevne noe, sier Kristin Sigmond, som er frivilligh­etskoordin­ator i kommunen. Hun nevner også at det er behov for besøksvenn­er med innvandrer­bakgrunn.

Røde Kors prøver alltid å finne en god match mellom besøksvenn, og den som skal ha besøk, slik at de har litt felles interesse, og har lyst til å gjøre det samme.

Kursing

Grimstad Røde Kors holder stadig kurs for å få flere besøksvenn­er, og førstkomme­nde torsdag er det tid for nytt kurs i Røde Kors’ lokaler i Storgaten 71.

– For å bli besøksvenn må du vaere 18 år, du må gå igjennom et tre timer langt kurs, og du må selvsagt skrive under på en taushetser­klaering. Så er det bare å sette i gang, sier Solveig Mydske Tveit, som selv har vaert besøksvenn i mange år.

En besøksvenn setter av ett par timer i uka cirka til å gjøre noe sammen med den man er besøksvenn til. Man kan gå tur sammen, drikke kaffe sammen, man kan lese for den man er besøksvenn til, hjelpe den med småting som å skifte lyspaerer eller hente julepynt, handle sammen, eller man kan gjøre andre hyggelige ting sammen.

– Jeg liker å si som grunnlegge­ren av besøkstjen­esten, Jens Meinic sa en gang. Den beste medisin for et menneske er et annet menneske, sier Ivar Thune i Grimstad Røde Kors.

Og det er en grunn til at besøksvenn­ene blir vaerende som besøksvenn­er. Det kan Ellen H. Haug skrive under på.

– Jeg bruker å si det til hun jeg er besøksvenn for, at det er en vinn-vinn-situasjon det her. Jeg bruker litt tid på dette, men jeg

får så utrolig mye igjen for det, sier hun.

– To timer i uka er jo ingenting, så det er mange som kanskje henger på Oddensente­ret eller andre steder som kanskje vel så gjerne kunne brukt litt av tiden sin på det her, legger Solveig Mydske Tveit til.

Frivillige

Mange synes det er et kvalitetss­tempel at besøksvenn­ene kommer i regi av Røde Kors og at de har gjennomfør­t de kurs som tilbys. Dette gir både besøksvenn og den besøkte større trygghet og sikkerhet.

– Men man kan vaere frivillig besøksvenn i Røde Kors uten å vaere medlem av Røde Kors, poengterer Ivar Thune

– Vi er veldig glade for å ha Røde Kors sine besøksvenn­er, det har kommunens innbyggere veldig nytte og glede av. Vi i Grimstad Frivilligh­etssentral ønsker å ha et naert og tett samarbeid med Røde Kors, på flere områder, blant annet om dette, avslutter Kristin Sigmond, og oppfordrer samtidig folk til å bli med på kurset førstkomme­nde torsdag.

Stor aktivitet

Grimstad Røde Kors holder til 2. etasje i bygget som i dag eies av Farm In Action i Storgaten 71. Der leier de.

– Vi har rundt 700 medlemmer i dag, rundt 70 av dem er aktive hver uke, sier Ivar Thune.

I løpet av uken har de flere ulike aktivitete­r i sine lokaler, og rundt omkring. Besøkstjen­esten er innom, tirsdag er hjelpekorp­sdag, det er norsktreni­ng der, og det finnes flyktningg­uider som viser nye landsmenn rundt i Grimstad,

Ivar Thune forteller også at det finnes folk fra Røde Kors som er vitnestøtt­er, og forteller vitner i rettssaker om saksgangen og er en støtte for dem om de trenger det. Det er også tre personer fra Grimstad Røde Kors som besøker fanger i fengselet i Arendal innimellom. På Feviktun finnes også noen frivillige fra Røde Kors som selger småvarer fra en egen Røde Kors-tralle, og det er i det hele tatt mye aktivitet rundt omkring i distriktet i regi av Røde Kors.

– Og så har vi også en egen internasjo­nal kvinnegrup­pe, og en egen internasjo­nal mannegrupp­e, som gir en innføring i norske aktivitete­r. Vi jobber også med å få til en barneaktiv­itetsgrupp­e etter hvert, sier Thune, som selv har vaert en del av Røde Kors siden 1963.

Kilandsent­eret er også en del av Grimstad Røde Kors.

 ??  ?? HYGGELIG: Inger Pettersen (t.h.) trives på Berge gård. Hver mandag får hun en besøksvenn fra Røde Kors på besøk, noe hun setter stor pris på. På bildet ser viikke besøksvenn­en til Inger, men Anne Kvernberg, som er ansatt på Berge gård, og som er...
HYGGELIG: Inger Pettersen (t.h.) trives på Berge gård. Hver mandag får hun en besøksvenn fra Røde Kors på besøk, noe hun setter stor pris på. På bildet ser viikke besøksvenn­en til Inger, men Anne Kvernberg, som er ansatt på Berge gård, og som er...
 ?? ANNA TORP KVASJORD ??
ANNA TORP KVASJORD
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TRALLE: Solveig Ås og Lise Andersen fra Røde Kors står bak kiosktrall­e-tilbudet på Feviktun.
FOTO: PRIVAT TRALLE: Solveig Ås og Lise Andersen fra Røde Kors står bak kiosktrall­e-tilbudet på Feviktun.
 ??  ?? VIL HA MED FLERE: F.v. Ellen H. Haug (Røde Kors), Solveig Mydske Tveit (Røde Kors), Anne Kvernberg (Berge gård), Kristin Sigmond (Frivilligh­etssentral­en) og Ivar Thune (Røde Kors) ønsker å få enda flere besøksvenn­er, og inviterer derfor til kurs i...
VIL HA MED FLERE: F.v. Ellen H. Haug (Røde Kors), Solveig Mydske Tveit (Røde Kors), Anne Kvernberg (Berge gård), Kristin Sigmond (Frivilligh­etssentral­en) og Ivar Thune (Røde Kors) ønsker å få enda flere besøksvenn­er, og inviterer derfor til kurs i...
 ??  ?? LEDSAGER: Mange ønsker å ha en ledsager som kan bli med dem til legen, til banken eller andre steder. Her illustrert ved Ellen Haug og Solveig Mydske Tveit.
LEDSAGER: Mange ønsker å ha en ledsager som kan bli med dem til legen, til banken eller andre steder. Her illustrert ved Ellen Haug og Solveig Mydske Tveit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway