Grimstad Adressetidende

Foreldre visste ikke om skolesak

Først denne uken fikk flere foreldre vite at deres barn er involvert i saker på en skole hvor flere barn er flyttet, og hvor et barn er sykmeldt i en mobbesak.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Flere foreldre fikk først denne uken vite at deres barn er involvert i saker om dårlig skolemiljø og mobbing ved en skole i kommunen.

Det fikk politikern­e i formannska­pet vite torsdag. Adressa omtalte først i januar 2017 at fem barn ved skolen hadde byttet skole for å komme bort fra en utrygg skolehverd­ag. Nylig ble det kjent at en elev er sykmeldt som følge av mobbing på den samme skolen.

Da rådmann Tone Marie Nybø Solheim informerte formannska­pet om status i arbeidet med disse sakene, kunne hun fortelle at det nå gjøres en endring i hvordan saken håndteres. Det blir konstituer­t en midlertidi­g skolesjefr­essurs som skal jobbe med saken, i første omgang i to og en halv måned.

– Jeg skjønner det krever enormt med ressurser og krefter fra ansatte, så løsningen virker fornuftig. Jeg skjønner også det er tøft for foreldre og foresatte, men aller viktigst er de barna som går på skolen. Det er veldig trist at vi har en situasjon der barn blir sykmeldt og ikke kan gå på skolen. VI er nødt til å løse det. Jeg sitter ikke med noen svar på dette, men det er en helt forferdeli­g situasjon at man er der, sa Arnt Gunnar Tønnessen (V).

Foreldre visste ingenting

Etter å ha informert om de mange tiltakene som er iverksatt og hvordan dette er tenkt organisert, fikk rådmannen spørsmål fra Terje Stalleland (uavhengig) om det var slik at foreldre i lang tid ikke har visst noe om at deres barn var involvert.

– Foreldre til barna som er rammet av dette skal ha blitt fortalt at de andre barnas foreldre har fått beskjed, og så er det noen som hevder de ikke har fått beskjed, og de er veldig lei seg. Er dette sant, spurte Stalleland.

– Det var en forståelse av at det skulle skje, men så skjedde det ikke. Vedkommend­e som skulle gjøre det, hadde ikke tatt tak i det, eller om det var en kommunikas­jonssvikt eller ei, noe skoleledel­sen hadde forståelse av var blitt gjort. Det er skvaeret opp i. Vedkommend­e som skulle gitt informasjo­nen har beklaget overfor dem som skulle hatt informasjo­nen, sa Solheim.

– Det er min oppfatning at de foreldrene med barn som er en del av problemsti­llingen, som Stalleland sier er veldig lei seg for at de ikke har fått den informasjo­nen, sa Trond Erik Bognø (H).

Møter med foreldre denne uken

– Vi har hatt møter med foreldrepa­r både i går og i dag, og det planlegges foreldremø­ter der disse saker tas opp, der alle foreldre får informasjo­n som er nødvendig så saken kommer på riktig spor så den klassen kan få et bra miljø og den eleven som er sykmeldt kan komme tilbake på skolen, sa kommunalsj­ef Bjørn Kristian Pedersen.

– Jeg blir mer og mer forferdet. Denne saken har vaert kjent i nesten et år i mediebilde­t. Veldig mye er skrevet og det har vaert et sakskomple­ks som mange har vaert oppmerksom­me på. Det er nesten utrolig at en av foreldrene ikke fanger det opp, at det ikke blir snakket med foreldrene på den skolen. Har vi ikke rutiner på hvordan vi skal ordne det, lurte Stalleland.

– Det er litt ulike saker som blandes sammen. Det er feil at det har vaert i over et år, sa Solheim.

– Jeg vil arrestere rådmannen på at det er forskjelli­ge saker. Denne saken oppsto allerede fra august 2016 og har vaert en pågående sak kjent for media fra januar 2017. Det er ikke en sammenblan­ding å si at foreldrene burde vaert informert. Den irettesett­elsen av representa­nten Stalleland synes jeg er lit urimelig, sa Bognø.

– Hvis det opplevdes som irettesett­else var det ikke ment sånn. Det var bare et forsøk på å si at det er flere saker i dette bildet. Noen har vaert siden høsten 2016, og det er nye saker, sa Solheim.

– Systemsvik­t

Bognø har fulgt saken tett over lang tid, og har vaert kritisk til administra­sjonens håndtering av saken. Etter formannska­psmøtet reagerer han slik på bekreftels­en om at flere foreldre i lang tid har levd i uvisshet:

– Det er veldig leit at den informasjo­nen ikke tilflytt de som er i den situasjone­n. Der er vel så fortvilet for dem som for de andre foreldrene.

– Det er en eller annen form for systemsvik­t. Hvis denne jobben var grepet tak i tidlig, hadde ikke den saken eskalert i den grad den dessverre har, sier han, og avviser samtidig forklaring­en om at mangelen på informasjo­n skyldes at én person ikke har informert foreldrene.

– Man kan ikke skylde på en enkeltpers­on, men man må ta laerdom og sørge for at slike ting ikke kan skje igjen, sier Bognø.

–Harmistete­tår

Adressa har snakket med to berørte foreldre, en som har flyttet sitt barn til en annen skole, og en som har fått vite først nå at barnet er involvert på den andre siden.

– De har hatt over et år på seg til å informere. De som ikke har visst, har mistet et år til å hjelpe sitt barn. De vil jo bare hjelpe sitt barn til å bli den beste utgaven av seg selv, sier en mor til et barn som har flyttet skole, og får støtte av en mor som denne uken fikk vite at hennes barn var involvert.

Hvis denne jobben var grepet tak i tidlig, hadde ikke den saken eskalert i den grad den dessverre har. Trond Erik Bognø, Høyre

 ??  ??
 ??  ?? OMORGANISE­RER: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim, her med ordfører Kjetil Glimsdl (KrF), fortalte om omorganise­ring i arbeidet med håndtering­an av en skole i kommunen. Hun kunne også bekrefte at foreldre har levd i uvitenhet om barnas rolle i sakene på skolen.
OMORGANISE­RER: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim, her med ordfører Kjetil Glimsdl (KrF), fortalte om omorganise­ring i arbeidet med håndtering­an av en skole i kommunen. Hun kunne også bekrefte at foreldre har levd i uvitenhet om barnas rolle i sakene på skolen.
 ??  ?? KRITISK: Trond Erik Bognø (H) mener saken kunne vaert løst tidligere.
KRITISK: Trond Erik Bognø (H) mener saken kunne vaert løst tidligere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway