Grimstad Adressetidende

Igland-søsken satser på slam- og rørspyling

Søskenpare­t fra Øvre Landvik, Tommy og Viktoria Igland, lever av å spyle rør og åpne avløp.

- YRKESBIL b Marie Hatlevoll red@gat.no

Viktoria og Tommy Igland fra Øvre Landvik investerte i egen arbeidspla­ss da de kjøpte en spesialbil i fjor.

«Vi har hatt nok å g jøre så langt. Og det er fantastisk å vaere sin egen sjef» Tommy Igland

Nylig har de etablert firma som driver med slam- og rørspyling.

Tilfeldigh­etene gjorde at søskenpare­t fra Igland endte i samme bransje. Som 15-åring var Viktoria skolelei, og fikk vaere med storebror på jobb.

– Jeg fikk fast jobb i samme firma da jeg var 18. Nå har jeg jobbet med dette i sju år, og Tommy i 15. Vi kjørte rundt med hver vår bil for et firma som holder til i Kristiansa­nd, forteller Viktoria.

En kveld for noen måneder siden fikk hun telefon fra Tommy. Han hadde sittet hjemme og tenkt litt, og lurte på om de ikke skulle starte et eget firma, Igland & Nyhaven Slam og Rørspyling AS.

Viktoria syntes var en god idé. Etter å ha sovet på det en natt svarte hun ja.

– Vi fikk kjøpt en bil fra Nord-Norge, og startet opp i oktober. Siden det har oppdragene kommet i en jevn strøm, vi har stort sett nok å gjøre hver eneste dag, sier hun.

Spyler og tømmer

For bilen de kjøpte er av det avanserte slaget. Den skal blant annet spyle, suge og løse illelukten­de problemer.

– Vi fikser blant annet tette kloakker, vi tømmer fettutskil­lere som alle restaurant­er er pålagt å ha, og vi spyler gjennom nyanlegg for entreprenø­rer. Når de har lagt vann og avløp i et nytt byggefelt må dette nemlig spyles gjennom og filmes før det blir godkjent, forklarer Tommy.

Firmaet tømmer også en del hyttedoer.

– Man venner seg til lukta. Nå kjenner jeg den faktisk ikke, sier Viktoria.

En gang kom flere unger forbi mens hun holdt på.

– De brakk seg av lukta. Men jeg kunne ikke kjenne noen ting. Så man venner seg til det. Den verste lukta kommer faktisk når vi tømmer fettutskil­lerne, sier hun.

Kraftig utstyr

Kloakk er også noe av det mer rene som søsknene jobber med.

– Vi har lite kontakt med selve kloakken, takket vaere at utstyret har blitt så bra. Men jeg tror ikke jeg ville hatt denne jobben for 20–30 år siden. Da var den nok mer grisete, sier Tommy.

Men godt utstyr koster. De to håper etter hvert å kunne kjøre en bil hver. Prisen på en ny bil ligger på rundt fire millioner kroner.

– Det er snakk om store investerin­ger, men så er dette også mye mer enn en vanlig lastebil. Vi kan for eksempel spyle 350 liter vann i minuttet med et trykk på 170 bar, forklarer han.

Samarbeide­r godt

Stor bil med mye utstyr fører også til store utgifter til vedlikehol­d. Samboeren til Viktoria, Guttorm Nyhaven, er lastebilme­kaniker, og bidrar både med etternavne­t og kunnskapen­e sine i firmaet.

– Til vanlig står bilen hjemme hos meg på Blakstadhe­ia, men nå som det er kaldt står den i en midlertidi­g garasje på Birkeland hvor Viktoria bor. Det er viktig at den ikke fryser, ettersom det alltid er vann i systemet, sier Tommy.

Å samarbeide som søsken har så langt ikke bydd på problemer. De kjenner hverandre godt, og vet når man bør tråkke varsomt.

– Jeg er ikke menneske før jeg har fått kaffe om morgenen, så det er alltid stille de første ti minuttene, sier hun.

Har døgnvakt

Begge trives godt i sin nye arbeidssit­uasjon.

– Vi har hatt nok å gjøre så langt, og det er fantastisk å vaere sin egen sjef, sier Tommy.

Firmaet har døgnvakt, slik at de må påregne både lange arbeidsdag­er og nattarbeid.

– Det ble litt overtid der vi jobbet før også. Sånn er det bare i denne bransjen. Ofte oppstår det akutte problemer. Men når telefonen ringer betyr det jo penger inn, så det er helt greit, sier Victoria.

Kjøpte ny bil

Vi snakket med søskenpare­t før jul.

Men nylig kjøpte firmaet en bil til. Det var en ny spyle- og sugebil, som også kan steame med varmtvann. Viktoria skal kjøre denne bilen.

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at de begynte å jobbe med slam og avløp. For deres far, Olaf Igland, har vaert i bransjen i alle år.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TO BILER: Nå har det nye firmaet Igland & Nyhaven Slam og Rørspyling AS to biler i drift. Her poseres de ved Grimstad havn.
FOTO: PRIVAT TO BILER: Nå har det nye firmaet Igland & Nyhaven Slam og Rørspyling AS to biler i drift. Her poseres de ved Grimstad havn.
 ??  ?? NY LASTEBIL: Nylig kjøpte de bil nummer to. Denne kan steame. Her er Viktoria Igland ved bilen
NY LASTEBIL: Nylig kjøpte de bil nummer to. Denne kan steame. Her er Viktoria Igland ved bilen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway