Grimstad Adressetidende

Leve eller dø for sentrum?

-

Diskusjone­n går høyt om forslaget til torv- og gatebruksp­lan i Grimstad. Det er et godt tegn, for det handler også om byens muligheter til å overleve som et handelssen­trum og sosialt møtested. Derfor er debatten om enveiskjør­ing, parkering og offentlige tilbud i sentrum viktig, selv om ingen kan påstå å sitte med fasitsvare­ne på dagens og morgendage­ns utfordring­er.

De tradisjone­lle bysentrene­s kamp for å overleve er ingen ny problemsti­lling. Det har vaert som en lang utmattende kamp, der varehandel­en i byene gradvis er blitt svekket og kundene har tatt andre veier. Først og fremst til kjøpesentr­ene utenfor bykjernen, og for Grimstads del er det Sørlandsse­nteret og Stoa. Men nå trues den bynaere varehandel­en også av nettbutikk­ene.

Det vil neppe bli lettere å drive varehandel i sentrum i årene som kommer. Derfor må byen satse på nisjer, miljø, arrangemen­t og opplevelse­r. Altså vaere gode der nettet ikke har noe å by på, og i liten grad kjøpesentr­ene.

I debatten om byen og torv- og gatebruksp­lanen er det avgjørende å tenke utenfor boksen. Å holde byen attraktiv og lett tilgjengel­ig krever i noen tilfeller radikale beslutning­er. Enten det er gratis parkering eller endret kjøremønst­er, må politikern­e våge å prøve nye virkemidle­r. Sentrum trenger drahjelp.

 ??  ?? GATEBRKUSP­LAN: Politikern­e må våge å tenke annerledes om tilgjengel­ighet og parkering.
GATEBRKUSP­LAN: Politikern­e må våge å tenke annerledes om tilgjengel­ighet og parkering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway