Grimstad Adressetidende

Skal få se lederavtal­ene

Toppledels­en i kommunen fikk nådeløs kritikk i BDO-rapporten etter innkjøpssa­ken. Nå skal formannska­pet få innsyn i kommunalsj­efenes lederavtal­er.

- POLITIKK

Formannska­pet behandlet torsdag rådmannens avslutning av «første kapittel» i arbeidet med tiltak etter innkjøpssa­ken. Arnt Gunnar Tønnessen (V) minnet om hensikten med dette arbeidet.

Ledelsesut­fordring

– Det må vaere ett mål, og det er at dette skal ikke skje igjen. Det er det aller viktigste: at vi ikke gjør store innkjøp utenom avtale og at vi ikke har system på det, sa han.

Tønnessen siterte også fra den såkalte BDO-rapporten, en ekstern granskning av innkjøpssa­ken. Der står det blant annet at ” … det mest alvorlige er at kommunens ledelse har kjent til regelbrudd­ene i flere år uten å foreta seg noe for å rette opp denne praksisen. Det underbygge­r poenget om svak eller dårlig ledelse».

– Jeg er ikke ute etter å ta noen, men det påpekes så veldig tydelig at det er en ledelsesut­fordring, så jeg vil gjerne ha litt mer enn det som står i denne rapporten om hva som er gjort i forbindels­e med ledelse, sa Tønnessen.

– Mange dyktige ledere

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim viste til en rekke ulike tiltak, kurs, arbeid med rutiner, tydeliggjø­ring av ansvar og roller, og pekte på arbeidet med lederavtal­er og lederutvik­ling.

– Ledelse i Grimstad kommune er mye. Alt fra etiske verdier til den daglige drift. Det er mange og dyktige ledere hos oss. Jeg er stolt av lederlaget, sa Solheim.

– Det er rådmannen og rådmannens ledergrupp­e jeg tenker på. Jeg oppfatter det er der ansvaret ligger først og fremst. Du nevner disse avtalene som går på kommunalsj­efnivå. Det kunne vaert interessan­t å se hva de inneholder på generelt nivå, sa Tønnessen. Til det svarte rådmannen at hun gjerne kan gå gjennom hva disse avtalene inneholder på generelt nivå på et senere tidspunkt.

Spurte om varslernes roller

Trond Erik Bognø (H) tok opp hvordan varslerne, spesialråd­giver Ragnar Holvik og økonomisje­f Helge Moen, eventuelt har blitt berørt av omorganise­ring.

– Det har vaert saker knyttet til varsleres rolle. Det har vaert synlig og skapt støy. For meg ser det ut som om organisasj­onsendring­er har berørt den kategorien. Er det rådmannens intensjon å gjøre en nøyere gjennomgan­g av organisasj­onsstruktu­r? Jeg kan ikke se at det er helt etterkomme­t etter ønske fra kommunesty­ret, sa Bognø.

Til det svarte rådmannen at det ikke er foreslått endringer for varslerne, men at annen omorganise­ring har skjedd og fortsatt pågår.

– Det er rett at i det endelige forslaget var det ikke forslag om endring eller flytting av varslere, men i det opprinneli­ge var det det, innvendte Tønnessen.

– Vi sendte ut et høringsfor­slag, og der skrev vi at vi ønsket å opprette en analyseog utrednings­avdeling og legge det i en organisasj­onsavdelin­g. Der vil det ligge analyse og utredning, men det stod helt eksplisitt at spesialråd­giver kunne ligge i stab til rådmannen eller i analyseog rådgivning. Det skulle avklares i samarbeid med den enkelte. Når det gjelder virksomhet­sstyring, var endringen som var foreslått å styrke økonomiomr­ådet gjennom å flytte HR fra kommunalsj­ef for virksomhet­sstyring til en administra­sjonssjef. Da er det tolkning som konkludere­r med noe annet, sa Solheim.

Formannska­pet vedtok enstemmig å ta saken til orienterin­g. Rapporten om tiltakene etter innkjøpssa­ken skal også behandles i kommunesty­ret.

 ??  ?? LEDELSESUT­FORDRING: Arnt Gunnar Tønnessen (V) minnet om at den øverste ledelsen i kommunen fikk det glatte lag i BDO-rapporten.
LEDELSESUT­FORDRING: Arnt Gunnar Tønnessen (V) minnet om at den øverste ledelsen i kommunen fikk det glatte lag i BDO-rapporten.
 ??  ?? SLUTT: Per Inge Haavik er ferdig i Ølbrygging AS.
SLUTT: Per Inge Haavik er ferdig i Ølbrygging AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway