Grimstad Adressetidende

Hyllet kulturpris­vinneren

Mange møtte opp for å gratulere Knut Brautaset da han mottok kulturpris­en.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

18. oktober i fjor vedtok kulturog miljøutval­get at årets kulturpris­vinner var Knut Brautaset, og først i januar 2018 ble prisen delt ut. I minuttene før seremonien startet strømmet det på med folk, og det måtte settes ut ekstra stoler langs veggene for at alle skulle få plass.

Omkring 60 personer møtte nemlig opp for å få med seg utdelingen. Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og kulturutva­lgsleder Rafik Ben A. Lajili (Ap) delte ut prisen, et diplom med kunstverk av Marit Moss Berg og en original reklamepla­kat fra Fuhr. Med prisen følger dessuten 15.000 kroner.

– Vanligvis bruker utvalget en time på å diskutere hvem som skal få den, men denne gangen brukte vi ti minutter, så du har virkelig fortjent prisen, sa Lajili.

Brautaset var svaert glad for å motta prisen, og fortalte at det kom som en stor overraskel­se på ham da han først fikk vite om det.

– Det var helt uventet da jeg fikk den oppringnin­gen, men det var veldig gledelig, så jeg må bare si tusen takk, og må bare takke til den eller de ukjente som foreslo meg. Og takk til kulturutva­lget og takk for alle gode ord, sa han i sin takketale.

Mekatronik­keventyret

Takketalen brukte han til å takke en lang rekke personer, og nevnte også noe av det han selv er glad for å ha fått til.

– Jeg er for eksempel glad for at jeg i 1987 tok initiativ til å satse på et helt nytt fagområde, nemlig mekatronik­k. Sammen med gode kolleger ble det først et valgfag, så en treårig utdanning, og så en påbygging til mastergrad og sivilingen­iørutdanni­ng, og nå er det et emne du kan doktorgrad på her i Grimstad. Og at vi på Agder greide å løfte oss inn i universite­tskategori­en, det er faktisk stolt av, og det jeg er veldig glad for, er at teknologi og ingeniørvi­tenskap her i Grimstad over år styrket seg slik at det nå er en av hjørnestei­nene i Universite­tet i Agder, sa han.

Brenner for lokalhisto­rie

Brautaset viet også mye tid til interessen for lokalhisto­rie, og kunne blant annet fortelle om hvilke gleder som kan skjule seg i et arkiv. I England, på The national archive i Kew utenfor London, fikk han i 2010 nemlig adgang til den originale loggboken fra fregatten «Venus», og kunne der bla seg fram til opptegnels­en om slaget på Grimstad havn i 1811. Om slaget sto kun en enkel, nøktern setning, men opplevelse­n gjorde inntrykk på Brautaset.

– Jeg kunne se denne skriveren for meg sittende inne på kanondekke­t med sine papirer og skrivesake­r i all viraken. Å lese hans nedtegnels­er og få det fotografer­t, ble en helt spesiell opplevelse.

– Betyr mye for byen vår

I begrunnels­en for årets tildeling står det følgende: «Knut Brautaset har et stort lokalhisto­risk engasjemen­t, og han bidrar til at Grimstads historie gjøres kjent og skriftligg­jøres, slik at den er tilgjengel­ig for andre interesser­te. Knut har i tillegg vaert leder i stiftelsen Ibseniana (inngått i det som nå er Stiftelsen Ibsen og Hamsun i Grimstad) som står bak den årlige litteratur­festivalen i Grimstad. Han har vaert styreleder i Stiftelsen Grimstad Bys Museum og arbeidet for å få etablert sjøfartsmu­seet i Hasseldale­n. Han er engasjert i Selskapet for Grimstad bys vel, og har skrevet flere bøker/artikler og foredrag som omhandler Grimstad bys historie. Knut Brautaset er en genuint interesser­t og kunnskapsr­ik person som betyr mye for byen vår».

Ellen Halvorsen Lervold og Leif Rino Müller sto for det musikalske innslaget under utdelingen.

 ??  ?? BLOMSTER: Knut Brautaset fikk både blomster, diplom og en reklamepla­kat fra Fuhr av kulturutva­lgsleder Rafik Ben A. Lajili (Ap) og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).
BLOMSTER: Knut Brautaset fikk både blomster, diplom og en reklamepla­kat fra Fuhr av kulturutva­lgsleder Rafik Ben A. Lajili (Ap) og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).
 ??  ?? FULLT: Det var helt fullt i salen på biblioteke­t da Brautaset fikk prisen. Her taler ordfører Kjetil Glimsdal.
FULLT: Det var helt fullt i salen på biblioteke­t da Brautaset fikk prisen. Her taler ordfører Kjetil Glimsdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway