Grimstad Adressetidende

Vil høre på handelssta­nden

Grimstad min by mener man ikke kan innføre enveiskjør­ing i byen før man begynner på opprustnin­gen av byrommene. Det er politikern­e enig i.

- Martin Haugen

Adressa har den siste tiden skrevet om den nye torg- og gatebruksp­lanen, som tar sikte på å gjøre sentrum mer attraktivt ved å tilrettele­gge for gående og syklende og ruste opp byrom.

I den forbindels­e har Grimstad min by, som represente­rer mange av de handelsdri­vende i byen, sagt klart ifra om at de frykter konsekvens­ene dersom tilgangen for bil reduseres før man setter i gang med å ruste opp byrommene.

Disse signalene har politikern­e tydeligvis tatt til seg. Torsdag diskuterte kommunepla­nutvalget planen, og her kom det mye ros av planen.

Politikern­e var også opptatt av hvilken rekkefølge man skal gjøre ting i.

– Det vi har av planer for byrommene kommer ikke på plass før det er med i budsjetten­e. De som driver og sliter noe voldsomt har forventnin­ger om at byrommene er fikset opp før trafikken begrenses. Det hadde jo vaert greit å få på plass byrommene før en begynte å regulere trafikken, sa Terje Stalleland (uavhengig), og fikk støtte fra ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

– Det er lettere å få gehør for enveisregu­lering og ta bort parkerings­plasser hvis en ruster opp og får noe ordentlig, ikke at en bare fjerner parkerings­plasser for at det skal stå tomt i to år før vi kommer i gang, sa han.

Per Svenningse­n (Ap) støttet også handelssta­ndens bønn.

– Det er to viktige ting i planen: det er trafikken og tiltak for å ruste opp sentrum. For at folk kan holde bygningene i stand, må det vaere handel. Tomme lokaler skaper pessimisme. Vi må få avklart trafikksit­uasjonen så de får litt forutsigba­rhet, sa han.

Planen legger opp til kantstopp for buss flere steder, altså at bussen ikke kjører inn på en lomme, men stopper i veien for å slippe av og ta på passasjere­r.

– Jeg vil reservere meg mot kantstopp. Det er veldig uheldig at bussen stopper i veien. Det ser vi i dag at det kommer to busser etter hverandre. Da kommer det biler bak, og da er det noen bak som skal forbi. Jeg kan ikke se at det er noen fordeler, bare ulemper, ved å ha det i sentrum, sa Svenningse­n.

Byutvikler Håkon Håversen minnet da om at dette er detaljer i det store bildet, og noe som vil bli diskutert i naermere detalj senere.

Vilt begeistret

Arnt Gunnar Tønnessen (V) var blant de mest positive til planen.

– Jeg er vilt begeistret for planen i hovedtrekk. Det vi må huske er at vi ikke har et perfekt system i dag. Hadde vi hatt et perfekt system, hadde vi ikke hatt tomme lokaler og problemer med trafikkavv­ikling. Dette vil med ganske enkle midler løse de problemene vi har. Jeg tror eneste løsning er det som er foreslått av enveiskjør­ing, sa han.

Tønnessen er imidlertid også enig i at Grimstad min by og handelssta­nden vil bli hørt.

– Jeg skjønner det Grimstad min by sier om at de ønsker en del av tiltakene skulle komme i gang samtidig som man får trafikkreg­ulering. Noen ønsker å sette av penger til Torvet i 2018, men vi har forpliktet oss til å komme i gang. Å bare stenge Torvet uten å gjøre noe, er en dårlig start, sa han.

Også Trond Erik Bognø (H) kastet seg på.

– Jeg tror det er veldig viktig å lytte til Grimstad min by med tanke rekkefølge på hva som skjer hva og hvor, så kan man samtidig stille noen krav tilbake om at man for eksempel får til felles åpningstid­er, sa han.

– Grimstad er nå i en kamp for å holde på handelen. Butikker forsvinner fra Oddensente­ret. Leieprisen­e går ned på butikkene. Netthandel­en øker. Skal vi ha liv og røre her, må vi lytte veldig og ha tett dialog. Handelssta­nden må vaere trygg på de tiltakene som gjøres, sa Terje Stalleland.

Gode resultater uten lyskryss

Esben Moy (MDG) skrøt av planen og lurte på om det var slik at lyskrysset fint kan fjernes etter målinger med avslått kryss i fjor sommer.

– Resultatet ble at fotgjenger­ne fikk null forsinkels­e. Vel så interessan­t var at forsinkels­en for biltrafikk­en gikk ned fra 18 til 11 sekunder. Fra Vegvesenet­s side er det ansett som uproblemat­isk å fjerne det, sa Håversen.

Bjørg Eide (KrF) har sansen for ideen om enveiskjør­ing i sentrum.

– Det er kjempeflot­t, for det vesentlige er trafikk gjennom. De stopper ikke og handler ikke. Det er en fordel om du ikke ved Mørlands hjørne møter en bil i motsatt retning. Jeg synes det er en fordel for handelen, for det blir hyggeliger­e å ta bilen til sentrum, sa hun.

Eide savnet imidlertid en oversikt over hvor det er mulig å parkere i sentrum.

– Arresten er ikke det eneste, det er mange steder man kan parkere. Jeg synes det skal komme tydelig kart med antall så den diskusjone­n dør litt hen, sa hun.

Forslaget om å få laget en oversikt over parkerings­plassene i sentrum før planen legges ut på høring fikk hun med seg hele utvalget på.

Planen skal også behandles i kommunesty­ret før den legges ut på åpen høring i februar. martin.haugen@gat.no

 ??  ?? TOVEISTRAF­IKK: Slik ser det ut i Storgaten i dag. I fremtiden kan det bli enveiskjør­ing, men politikern­e er enig i at man bør ruste opp byrom samtidig som kjøremønst­eret endres.
TOVEISTRAF­IKK: Slik ser det ut i Storgaten i dag. I fremtiden kan det bli enveiskjør­ing, men politikern­e er enig i at man bør ruste opp byrom samtidig som kjøremønst­eret endres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway