Grimstad Adressetidende

Kristine får hjelp fra Sverige

I fjor satte Kristine Moland Leiknes (14) hele sju klubbrekor­der for Sørild. Nå er høydetalen­tet headhuntet av en svensk trener, som vil hjelpe henne opp og fram.

- FRIIDRETT b Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Jeg fikk en henvendels­e fra Uddevalla Highjump Academy om jeg ville vaere med der. Treneren, Bertil Lundquist hadde sett meg på Instagram, og syns jeg var veldig flink og ville gjerne ha meg med, forteller Kristine Moland Leiknes.

Uddevalla Highjump Academy har samlet 20 høydetalen­ter, og de møtes jevnlig for fellestren­inger og samlinger. Hovedsakel­ig er det svenske utøvere med, men Lundquist har altså sett noe i Kristine Moland Leiknes, som var så interessan­t, at han ønsket å ha henne med.

Sørild-jenta har i flere år vaert en av landets mest talentfull­e høydehoppe­re, og bare 14 år gammel har hun perser på 165. og 168, henholdsvi­s utendørs og innendørs.

Godt samarbeid

Det var i fjor vår at hun ble «oppdaget» av den svenske treneren, og hun har siden da hatt jevnlig kontakt med han.

– Det er veldig gøy å komme i et større miljø, og treffe andre som har det samme målet som meg, et mål om å bli gode i høyde. Det har vaert veldig inspireren­de, sier 14-åringen.

Opplegget er fra utøvere fra 12 år og opp til senioralde­r.

– Vi prøver å møte treneren en gang i måneden, og flere av de treffene har vaert på samlinger med de andre. Han har også nylig vaert her og sett henne i aksjon, forteller moren til Kristine, Lena M. Johansen.

Rett etter påske reiser Kristine Moland Leiknes til Portugal, på samling sammen med høydehopp-akademiet.

Til vanlig trenes Kristine Moland Leiknes av Ivars Cakurs i Sørild. De har et veldig godt samarbeid, som ikke har kommet i konflikt med opplegget Kristine er med på i Sverige.

– Ivars er bare positiv til dette, og han og Bertil tenker veldig likt, så det funker veldig fint, sier 14-åringen.

I fjor satte Kristine Moland Leiknes hele sju klubbrekor­der for Sørild i 14-årsklassen, det til tross for at det ble en noe halvveis sesong, med skadetrøbb­e, der hun hadde betennelse i akillesene.

Hun hoppet 1,65 i høyde (168 innendørs), 1,28 i stille høyde, 2,37 i stille lengde, hun kastet 34,17 i spyd, 21,82 i diskos, hun løp på 9,77 på 60 meter hekk, og 80 meter hekk løp hun på 12,58.

Slo grandtante

– Høyderekor­den var faktisk 42 år gammel, og står heldigvis fremdeles i familien. Det var grandtante­n til Kristine som hadde den tidligere, forteller mamma Lena.

– Tante følger jo veldig med Kristine, så hun syns bare det var stas at rekorden ble slått, legger hun til.

– Hvordan er det for deg å sette så mange rekorder?

– Det er klart det er gøy, og jeg blir jo litt stolt når jeg klarer å prestere så bra i flere øvelser, sier jenta som denne sesongen vil satse litt på mangekamp, i tillegg til satsingen på høyde og også lengde.

– Jeg må derfor trene litt mer allsidig fremover. Den største utfordring­en for meg er langdistan­se, for det er jeg ikke så god på. Heldigvis er 600 meter, eller 800 meter som det er utendørs, den aller siste øvelsen i mangekamp, så da får jeg satse på å samle så mye poeng som mulig på de andre øvelsene først, og så får jeg jo bare gjøre mitt beste på det lange løpet, sier hun.

Voksesmert­er

I fjor mottok Kristine Moland Leiknes, som en av to utøvere, et stipend på 20.000 kroner fra Aust-Agder fylkeskomm­une, og hun kan faktisk få mer om hun presterer i år.

– Jeg er veldig takknemlig for de pengene, de kommer veldig godt med. Jeg må levere en liste over resultaten­e mine i september, og er det bra får jeg 20.000 til neste år også. Pengene bruker jeg til samlinger, reising og utstyr, forteller 14-åringen. Det er ikke noen søknadsmul­ighet til dette stipendet, det er fylkeskomm­unen som oppdager talentene og tar kontakt.

Årets innendørss­esong er i gang for Kristine Moland Leiknes. I helgen deltok hun på Sørnorsk mesterskap i Kristiansa­nd. Der ble det to nye perser og seiere på 60 meter hekk og i lengde.

– Det var en bra start, men jeg sliter litt med noen vonde knaer, så jeg sparer meg til viktigere konkurrans­er med høydehoppi­ngen. Årsaken til at jeg trøbler med knaerne er at jeg vokser en del, så det kommer til å bli bedre når jeg er ferdig utvokst, forteller hun.

I helgen som kommer skal hun delta i kretskampe­n hjemme i friidretts­hallen på Tønnevoldj­ordet, og så går det slag i slag utover vinteren med Tyrvinglek­ene innendørs, UM og UM i mangekamp.

– Første målet mitt nå er å bli skadefri, og så handler det om å perse i mest mulig. Jeg ønsker å gjøre det bra i UM og i mangekamp-UM, og så ønsker jeg å vise at jeg er en landslagsp­lass verdig neste år. I tillegg vil jeg vinne høydekonku­rransen i världsungd­omsspelen i Göteborg igjen, sier friidretts­talentet.

– Hvor høyt kan du hoppe i 2018?

– Jeg har et mål om å i alle fall komme meg over 1.72. Jeg kan kanskje klare 1.80 også, det er bare det mentale som eventuelt setter en stopper for det. Når jeg hopper høyder jeg ikke har klart før prøver jeg å ikke tenke i det hele tatt, bare gjøre det jeg gjør på trening, men det er ikke alltid så lett, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? SATSER: Kristine Moland Leiknes satser videre som høydehoppe­r, og har nå blitt en del av Uddevalla Highjump Academy i Sverige. I 2018 vil hun også trene mer allsidig enn tidligere, og prøve seg i en del mangekamp-konkurrans­er.
SATSER: Kristine Moland Leiknes satser videre som høydehoppe­r, og har nå blitt en del av Uddevalla Highjump Academy i Sverige. I 2018 vil hun også trene mer allsidig enn tidligere, og prøve seg i en del mangekamp-konkurrans­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway