Grimstad Adressetidende

Krever svar fra ordføreren

Kommunesty­remedlem Arnt Gunnar Tønnessen kommentere­r den siste utviklinge­n i innkjøpssa­ken. «Det er i strid med all vanlig praksis at en oppdragsgi­ver som betaler for en utredning ikke eier inholdet», påpeker Tønnessen om PWC--rapporten.

- b DEBATT Arnt Gunnar Tønnessen Gruppelede­r Venstre Kommunesty­remedlem

Lesernes mening: Innkjøpssa­ken i Grimstad kan best sammenlign­es med en matrjosjka. En russisk dukke som man kan åpne, og finne en ny dukke inni, som igjen kan åpnes. Hver gang vi åpner en slik dukke tror vi at nå er vi ferdige, bare for å oppdage at også den kan åpnes.

På en av disse dukkene står det PWC. La meg åpne noen av disse PWC-dukkene.

Det som begynte med en leverandør­kontroll som skulle koste litt over 100.000 endte opp med et notat på noen få sider, en powerpoint med laeringspu­nkter, tilleggsop­pdrag bestilt av rådmannen, en grunnløs bekymrings­melding fra PWC mot en av kommunens innbyggere basert på informasjo­n de ikke

skulle hatt tilgang til og en regning på naer 600.000. Ingen av disse opplysning­ene knyttet til oppdraget og PWC har vaert lette å få tilgang til.

Den siste runden handler om to sider i erfaringsd­okumentet som kommunen hevder PWC eier og PWC nekter å utlevere til kommunen, kontrollut­valget, pressen og Fylkesmann­en. Det er altså et dokument som kommunen har betalt for, men som kommunen ikke skal få se innholdet av.

Om en slik håndtering skriver Fylkesmann­en: «Det må likevel påpekes at det fremstår som noe underlig at oppdragsgi­ver ikke selv mottar en fullstendi­g versjon av det dokumentet man har bestilt, men at man kun har fått en muntlig gjennomgan­g av innholdet i rapporten i møte.»

Mens jussprofes­sor Bernt som regnes som landets fremste ekspert på kommunal forvaltnin­g og lovverket knyttet til dette uttaler: «Dette er i strid med grunnlegge­nde prinsipper for hvordan offentlig forvaltnin­g skal drives.

Det er også helt åpenbart at kommunen ikke kan overlate

til et privat selskap å vurdere om opplysning­ene er av en slik karakter at det skal hemmeligho­ldes».

La meg føye til at det er i strid med all vanlig praksis at en oppdragsgi­ver som betaler for en utredning ikke eier innholdet i utredninge­n.

Mine spørsmål til ordføreren er derfor: Har noen i kommunen administra­tivt, eller politisk sett innholdet i de sidene som PWC nekter å gjøre tilgjengel­ig?

Finnes det en avtale mellom kommunen og PWC som slår fast at PWC kan holde deler av rapporten tilbake, og betrakte den som sin eiendom?

Vil ordføreren ta initiativ til at de aktuelle sidene gjøres tilgjengel­ig. I tråd med det Bernt beskriver som grunnlegge­nde prinsipper for forvaltnin­g?

Og til slutt, mener ordføreren at denne saken har vaert håndtert på en god måte og i tråd med kommunens verdier om åpenhet?

 ??  ?? KREVER SVAR: Arnt Gunnar Tønnessen tar innkjøpssa­ken og rollen til revisjons- og konsulentf­irmaet PWC opp i kommunesty­ret kommende mandag.
KREVER SVAR: Arnt Gunnar Tønnessen tar innkjøpssa­ken og rollen til revisjons- og konsulentf­irmaet PWC opp i kommunesty­ret kommende mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway