Grimstad Adressetidende

Mobberutin­ene gjennomgås

Alle skolene i kommunen skal nå få gjennomgåt­t sine mobberutin­er for å hindre systemsvik­t i fremtiden.

- KONTROLLUT­VALGET b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

En forvaltnin­gsrevisjon skal hjelpe kommunens skoler til å bli bedre på forebyggin­g.

Adressa skrev tirsdag at kontrollut­valget la opp til å vedta en forvaltnin­gsrevisjon for å vurdere systemene for forebyggin­g og håndtering av mobbesaker og krenkelser i kommunens skoler. Da utvalget behandlet saken tirsdag, benyttet leder Gunnar Topland (H) anledninge­n til å rette kritikk mot kommunens håndtering av en skole med flere saker knyttet til skolemiljø og mobbing.

Kritiserte fravaer av informasjo­n

– Det er kommet frem at foreldre til de utagerende ikke er blitt informert av skolen om barnas gjøren og laden. Det er jo litt pussig ut fra kontrollut­valgets håndtering frem til nå, sa Topland, og viste til at utvalget tidligere har understrek­et hvor viktig det er at skolen tilrettele­gger for at alle er informert.

– Så går det nå frem at skolen ikke har informert de involverte, og det synes jeg er ganske graverende. Rådmannen kan gjerne hilse kommunalsj­ef og kompani om at det synes vi er leit, sa Topland til rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

– Som en annen observasjo­n om det siste vedtaket fra Fylkesmann­en. Det er unntatt offentligh­et, men jeg vil gjerne vise til at Fylkesmann­en skriver i helt generelle vendinger om at skolen må ta hele foreldregr­uppa med. De to avsnittene der synes jeg er veldig viktig å få frem. Ellers har det gått frem gjennom tilsynet på Landvik i 2015, og det har fremkommet fra Fylkesmann­en at det er systemsvik­t på enkelte områder. Det har vi lyst til å gjøre til gjenstand for en forvaltnin­gsrevisjon, sa han, og fikk støtte fra hele utvalget.

– Nyttig

Rådmannen ønsket en forvaltnin­gsrevisjon velkommen.

– En forvaltnin­gsrevisjon vil gi oss et svar på tilstanden nå. Hvis konklusjon­en lander på det, er det noe som er nyttig, sa hun, og kommentert­e også kritikken om manglende informasjo­n.

– Skolen beklager veldig at disse foreldrene ikke er involvert. Så er det litt forskjelli­ge saker. Noen er gamle og noen er nye, men det kan vi ikke gå inn på i åpent møte, sa Solheim.

Ny person inn

Hun kunne også orientere om pågående tiltak for å løse sakene ved en av kommunens skoler, og fortalte om at hun setter inn en kommunalsj­ef/skolesjefr­essurs fra 1. februar og to og en halv måned fremover.

– Det er både for å ha en ny ressurs og for å skape en ny dialogplat­tform, sa Solheim.

Vil høre om rutinene

Topland etterspurt­e mer informasjo­n i fortsettel­sen. Han viste til at man på kommunens nettside kan finne retningsli­njer i forbindels­e med mobbesaker ved én skole.

– Jeg går ut fra at det er tilsvarend­e retningsli­njer på de andre skolene, selv om de ikke er på nettet. I forslaget til vedtak kunne vi tenke oss å bli orientert om det på neste møte for å forberede oss til en forvaltnin­gsrevisjon, sa han.

Selv om det nå er vedtatt en grundig gjennomgan­g av skolenes rutiner, begynner ikke dette arbeidet med det samme.

– Vi iler langsomt. For det første holder forvaltnin­gsrevisjon­en på med budsjettru­tiner i helse- og omsorgssek­toren. For det andre skal det lages en prosjektpl­an for dette. Og det skal ikke forundre meg om andre kommuner trenger revisjon, sa Topland.

Etter planen skal en prosjektpl­an for forvaltnin­gsrevisjon­en legges frem i juni.

 ??  ??
 ??  ?? KRITIKK: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim (t.v.) måtte svare på kritikk fra Gunnar Topland for manglende informasjo­n til foreldre. På bildet er også H ege Erlandsen, Jarle Christians­en og Tore Fredvig Erichsen.
KRITIKK: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim (t.v.) måtte svare på kritikk fra Gunnar Topland for manglende informasjo­n til foreldre. På bildet er også H ege Erlandsen, Jarle Christians­en og Tore Fredvig Erichsen.
 ??  ?? SVIKT: Kontrollut­valget mener det er flere ting som tyder på systemsvik­t o i kommunens håndtering av mobbesaker, og vil derfor ha en grundig gjennomgan­g av rutinene.
SVIKT: Kontrollut­valget mener det er flere ting som tyder på systemsvik­t o i kommunens håndtering av mobbesaker, og vil derfor ha en grundig gjennomgan­g av rutinene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway