Grimstad Adressetidende

Her kommer fagskolen

Den samlede fagskolen for hele Sørlandet kan bli plassert langs Vesterled.

- UTDANNING b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

En samlet fagskole for hele landsdelen kan bli bygget ved Vesterled.

Som en del av grunnlaget for sammenslåi­ngen av Aust- og Vest-Agder er en samlet fagskole for hele Sørlandet tenkt plassert i Grimstad. En slik skole vil samle omkring 500 studenter og 50 ansatte på ett sted. I dag ligger det en fagskole i Grimstad og en i Kristiansa­nd.

Arbeidet med å bestemme hvordan den samlede skolen skal utformes og hvor den skal plasseres har nå kommet så langt at politikern­e i fellesnemn­da for det nye sammenslåt­te fylket og fylkesting­et i Aust-Agder skal behandle saken.

Sikter seg inn på plassering

I sakspapire­ne står det blant annet at brutto investerin­gsramme for ny samlokalis­ert fagskole anslås til 290 millioner kroner. I dette beløpet ligger tomte- og byggekostn­ader, utgifter til undervisni­ngsutstyr og kunstneris­k utsmykking.

Det er vurdert tre hovedalter­nativer for plassering: en utbygging ved Grooseveie­n, hvor Sørlandets fagskole holder til i dag; ved Dahlske videregåen­de skole og i et skogområde langs Vesterled.

Fylkesrådm­annen anbefaler å arbeide videre med sistnevnte alternativ, hvor Grimstad kommune og JBU eiendom er grunneiere.

Tar hensyn til Dahlske

Fylkets utdannings­sjef Bernt Skutlaberg forklarer at hensynet til Dahlske har vaert viktig i denne vurderinge­n.

– Om vi bygger i Grooseveie­n frasier vi oss muligheten til å bruke tomta til å utvide på Dahlske. Det samme gjelder om vi bygger på parkerings­plassen ved Dahlske. Det er ikke usannsynli­g at Dahlske må utvides innen en ti års tid, sier Skutlaberg til Adressa.

Han tror dessuten det kan ha sine fordeler å bygge skolen på en ny tomt.

– Fagskolen er en høyere fagutdanni­ng, og fagskolelo­ven er tydelig på at det skal vaere noe annet enn en videregåen­de skole, og da kan det vaere lurt å bygge uavhengig av Dahlske. Men samtidig kan vi få synergieff­ekter av at de blir liggende naerme hverandre, sier han.

– Agder på fagskoleka­rtet

Om den nye samlokalis­erte fagskolen bygges her, vil man få videregåen­de skole, universite­t og fagskole samlet i ett område.

– Hva kan en samlet fagskole her bety for området og Grimstad?

– Vi forsøker å sette Agder på fagskoleka­rtet. Den nye fagskolen blir større og mer robust til å tilby mer varierte utdanninge­r, og vil bli en viktig fagskole ikke bare i regional men landssamme­nheng. Med 500 elever og 40– 50 ansatte kan en bli en viktig fagskole i landet vårt, ikke bare i Agder, sier Skutlaberg.

Han minner om at fagskolen har lange tradisjone­r i Grimstad, og at den var viktig for eta- bleringen av Sørlandets tekniske skole (SøTS) i sin tid, og på den måten også Agder ingeniør- og distriktsh­øgskole (AID) og universite­tet i vår tid.

Vi kan i alle fall skimte den linja. Med universite­t, som represente­rer akademia, Dahlske med utdanning på fagbrevniv­å og fagskolen med en høyere fagutdanni­ng som bygger på fagbrev, får vi en komplett høyere utdannings­portefølje. Ved at det ligger på samme sted, kan en også få synergier, som for eksempel sambruk av laboratori­er med UiA. Det har vi allerede i dag og det kan bli styrket nå, sier han.

Om alt klaffer, vil man gå i gang med bygging våren 2019 slik at skolen står klar til studiestar­t høsten 2020.

– Det er veldig kort tid, men vi satser på å greie det, sier Skutlaberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? VESTERLED: Området fylkesrådm­annen har pekt ut ligger i et skogområde langs Vesterled, ikke langt fra campus og Dahlske videregåen­de skole.
FOTO: MARTIN HAUGEN VESTERLED: Området fylkesrådm­annen har pekt ut ligger i et skogområde langs Vesterled, ikke langt fra campus og Dahlske videregåen­de skole.
 ??  ?? UTDANNINGS­SENTRUM: I skogen sentralt på bildet kan en ny fagskole for hele Sørlandet stå klar høsten 2020. Man vil da ha Dahlske og UiA like i naerheten.
UTDANNINGS­SENTRUM: I skogen sentralt på bildet kan en ny fagskole for hele Sørlandet stå klar høsten 2020. Man vil da ha Dahlske og UiA like i naerheten.
 ??  ?? BERNT SKUTLABERG
BERNT SKUTLABERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway