Grimstad Adressetidende

Liker dårlig at ansatte sladder mer enn de må

Kontrollut­valgets leder Gunnar Topland (H) liker dårlig at dokumenter blir sladdet mer enn de behøver, bare for å vaere på den sikre siden. Han synes også det er dumt at ikke alle har fått med seg endringen i taushetspl­ikten.

- POLITIKK Kjetil Karlsen

Begge disse temaene var oppe da kontrollut­valget var samlet tirsdag.

Gunnar Topland kunne blant annet fortelle at på deres siste møte hadde assisteren­de kommunalsj­ef for helse og omsorg, Tina Fabricius, selv sagt at i forbindels­e med sladding av et dokument tok hun heller vekk litt for mye enn litt for lite.

– For å vaere på den sikre siden, som hun selv hadde sagt.

Sander Haga Ask, sekretaer i Temark, Agder og Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat IKS, måtte da minne om at alle dokumenter i utgangspun­ktet er offentlige. Så sant de ikke inneholder taushetsbe­lagte opplysning­er.

– Det er kun de taushetsbe­lagte opplysning­ene en kan sladde, ikke mer enn det. Nå ble det sagt at dette ble gjort for å vaere på den sikre siden, men en må ikke sladde for mye heller. Det kan det faktisk bli lovbrudd av, sa han.

– Dette er jo et paradoks

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim svarte til dette at hun ble litt forvirret av disse opplysning­ene.

– Er det informasjo­n dere mener dere har fått, eller er det noe dere ikke har fått fordi det er blitt sladdet for mye? Da kan det i tilfelle vaere en idé å gå gjennom dette og se hva som er sladdet, sa hun.

Gunnar Topland fulgte opp med å si at han synes dette var interessan­t, rent prinsipiel­t.

– I alle kommuner er det kontrollut­valgets oppgave å påse at kommunen drives etter Offentligh­etslovens forskrifte­r og regler. Det står også i Kommunelov­ens paragraf 77,7 at kontrollut­valget har tilgang til ethvert dokument og enhver opplysning, sa han.

– Så sitter altså likevel de som skal kontroller­es og sladder, etter eget hode, dokumenten­e til dem som skal kontroller­e dem. Dette er jo et paradoks. Etter det Sander har funnet ut er det også nokså klart at det er kontrollut­valget selv som skal avgjøre hva som skal unntas offentligh­et av det som skal behandles i utvalget, ikke administra­sjonen, sa han.

Har vaert usikre

Sander Haga Ask sa også at det danner grobunn for mistillit når ikke kontrollut­valget vet hva som er bak sladden.

– Da er det bedre å sende over et dobbelt sett med dokumenter. Ett som er sladdet og ett som ikke er det, sa han.

Rådmannen innrømte til dette at administra­sjonen har vaert litt usikre på dette feltet og på hvordan de skal sende ut slike dokumenter.

– Det har ikke vaert noen bevisst strategi fra vår side om å skjule noe, men vi har samtidig villet vaere forsiktige. Vi får nemlig kritikk for det motsatte også. Vi må sette oss ned og se på dette og finne balansen. Vi vet jo at kontrollut­valget har en helt saeregen rolle i dette, sa hun.

Uvitende om regelendri­ng

Når det gjaldt dette med taushetspl­ikt fra lukkede møter, hadde det slått Gunnar Topland etter deres forrige møte at de hadde hatt dette temaet oppe for en stund siden også. Det var i april 2015.

Saken den gang var at Stavanger Aftenblad hadde gjennomfør­t en undersøkel­se som viste at i 106 av 140 undersøkte kommuner ble de folkevalgt­e pålagt generell taushetspl­ikt fra lukkede møter.

Undersøkel­sen viste altså at over 100 kommuner hadde regler som påla eller åpnet for at politikern­e måtte holde tett om absolutt alt som ble sagt i lukkede møter, at de måtte hemmeligho­lde vedtakene som fattes i lukkede møter og at de måtte hemmeligho­lde dokumenten­e fra lukkede møter. Ifølge saksfremle­gget fra den gang var alt dette i strid med loven så lenge det ikke finnes en konkret lovhjemmel for å unnta informasjo­nen fra offentligh­eten.

Ifølge undersøkel­sen fra den gang viste det seg at også Grimstad på dette tidspunkte­t hadde slike ulovlige innskrenkn­inger.

– Ja, dette sto i delegasjon­sreglement­et helt fram til 2015, men nå er det endret. Det er imidlertid ikke alle som har fått med seg denne endringen. Det er altså bare det som ved lov er taushetsbe­lagt informasjo­n som en ikke må si noe om etter et lukket møte. Alt annet kan en snakke om, sier Gunnar Topland til Adressa etter møtet.

Var ikke det jeg sa

Assisteren­de kommunalsj­ef Tina Fabricius avviser overfor Adressa at hun hadde sagt i møtet at hun hadde sladdet vekk litt for mye en litt for lite for å vaere på den sikre siden.

– Nei, det er ikke riktig. Nå husker jeg ikke ordrett akkurat hva det var jeg sa, men jeg tar alltid en vurdering av taushetsre­glementet og hva som anses for taushetsbe­lagte opplysning­er opp mot Forvaltnin­gsloven, sier hun til Adressa.

– I en sak hvor mye blir offentlig og gjenkjennb­art etter hvert må man vurdere hva som er taushetsbe­lagt opp imot at denne personen blir mer og mer kjent, sier hun.

– Pleier du å sladde mer enn du må for å vaere på den sikre siden?

– Jeg vurderer det alltid opp mot de reglene om taushet vi har i Forvaltnin­gsloven, sier hun.

Fabricius har forståelse for at det kan skape mistillit når ikke kontrollut­valget vet hva som står bak sladden.

– Men da må de be om å få det usladdet, sier hun.

 ??  ?? FIKK BESKJED: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim fikk beskjed av utvalgsled­er Gunnar Topland (H) at han ikke likte sladdingen som skal ha vaert foretatt med et dokument.
FIKK BESKJED: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim fikk beskjed av utvalgsled­er Gunnar Topland (H) at han ikke likte sladdingen som skal ha vaert foretatt med et dokument.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway