Grimstad Adressetidende

Skryter av samarbeide­t

Både studenter, universite­tsansatte og representa­nter for veibygging­sselskaper og entreprenø­rer er alle svaert godt fornøyd med samarbeide­t som de har innledet.

- AKADEMIA/ NAERINGSLI­V Kjetil Karlsen

– Dette har vaert en strålende dag og dette er vinn-vinn for alle. Uten tvil. Her kan alle snakke åpent sammen, og det er de ikke vant til.

Dette sier Kjell O. Johannesse­n, tidligere leder for Nodenettve­rket på Sørlandet, nå prosjektle­der for samarbeide­t mellom det statlige motorveise­lskapet Nye Veier AS og Universite­tet i Agder (UiA) som ble inngått i februar i fjor.

Fire satsingsom­råder

Poenget med dette samarbeide­t mellom akademia og naeringsli­v er at det skal fremme innovasjon innen nøkkelområ­der for veiselskap­et hvor UiA har saerlig forsknings- og utviklings­kompetanse. Det skal også kunne trekke inn industriko­mpetanse og andre forsknings­miljøer.

– Da prosjektet ble startet, inviterte universite­tet bransjen til en stor workshop. De ble da spurt om å gi sine råd på hvordan Nye Veier skulle kunne levere på sitt samfunnsop­pdrag om å bygge raskere, sikrere og smartere. Det resulterte i at vi opprettet fire arbeidsomr­åder, sier Kjell O. Johannesse­n. Det var:

Prefabrike­ring og industrial­isering

Nye kontrakts- og gjennomfør­ingsmodell­er Miljø og klima Digitalise­ring Innenfor hver av disse områdene har det blitt nedsatt arbeidsgru­pper bestående av folk fra bedrifter, organisasj­oner, Nye Veier og UiA.

Nå har disse arbeidsgru­ppene laget oppgaver som de vil at studentene skal jobbe med.

Onsdag var de 22 studentene som er med på prosjektet, og som skal lage sine bachelor- og masteroppg­aver i byggfag, med på en ny workshop på UiA.

Her fikk de møte ikke bare representa­nter for Nye Veier, men representa­nter for hele verdikjede­n av dem som er med på å bygge veier, og veilederne sine. Her var representa­nter fra både Kruse Smith, Betongelem­entforenin­gen og Sweco represente­rt.

Veldig spesielt og verdifullt

Ifølge både Kjell O. Johannesse­n, og Rein Terje Thorstense­n, leder ved Institutt for ingeniørvi­tenskap ved UiA, er dette helt spesielt, og verdifullt.

– Vi har jo hatt slike workshops og samarbeid med naeringsli­vet tidligere, men da har studentene bare fått møte en bedrift eller et firma. Her får de altså møte representa­nter for hele verdikjede­n på en gang, og det er veldig spesielt, sier han.

Etter å ha presentert sine ideer og tanker om hvordan de vil løse oppgavene, fikk studentene innspill og konstrukti­ve forslag fra Nye Veier og de andre selskapene som gikk rundt til hver enkelt studentgru­ppe. De hadde også åpne diskusjone­r der alle kunne få komme med innspill og si det de mente. Dette er slett ikke vanlig, at konkurrent­er kan prate såpass åpent og fritt sammen. modeller av det man skal bygge, eksempelvi­s veien, og putter inn så mye informasjo­n som mulig i modellen på datamaskin­en slik at man får en så nøyaktig og tro kopi, eller tvilling, av det man skal bygge som mulig. Dette innebaerer at alle de ulike De fire studentene Remi Borgen faggruppen­e som er inne i prosjektet fra Drammen, Joakim Bergtun til enhver tid kan se hvor fra Arendal, Halvor Dahle fra langt man er kommet, hvor mye Nissedal og Johannes Almås fra som gjenstår, hvilke utfordring­er Ås, er alle på samme gruppe. De de har på ulike strekk i prosjektet jobber med såkalt BIM (Building og så videre. Informatio­n Modeling, bygningsin­formasjons­modellerin­g, Dette er altså en modell der så mye informasjo­n som mulig ligger red.anm.) i veiutbyggi­ng. Denne inne slik at man blant annet måten å bygge på blir sett på ikke skal få seg noen overraskel­ser som fremtiden. underveis i byggeprose­ssen,

Det vil si at man lager digitale men heller kan løse dem før

Fremtidens organiseri­ng

man setter i gang.

De fikk alle svaert mye ut av denne workshopen, og var klare til å omsette i praktisk handling all den teorien de har laert.

– Dette har vaert veldig interessan­t, og vårt første møte med industrien. Vi har levd litt i en akademisk boble til nå, men heretter skal vi jobbe med konkrete prosjekter og snakke sammen, oss og industrien. Dette har vaert en veldig bra dag, sier Remi Borgen og Halvor Dahle.

 ??  ?? NYE TIDER: Samarbeide­t mellom UiA og Nye Veier AS blir svaert godt mottatt, ikke minst av studentene Johannes Ås (t.v.), Halvor Dahle, Joakim Bergtun og Remi Borgen. Rundt står Lars Aamodt fra Nye Veier AS (t.v.), leder av teknisk seksjon, Bjørn...
NYE TIDER: Samarbeide­t mellom UiA og Nye Veier AS blir svaert godt mottatt, ikke minst av studentene Johannes Ås (t.v.), Halvor Dahle, Joakim Bergtun og Remi Borgen. Rundt står Lars Aamodt fra Nye Veier AS (t.v.), leder av teknisk seksjon, Bjørn...
 ??  ?? STRÅLENDE: Kjell O. Johannesse­n var veldig tilfreds med workshopen på UiA onsdag og mener begge parter har veldig mye å tjene på dette.
STRÅLENDE: Kjell O. Johannesse­n var veldig tilfreds med workshopen på UiA onsdag og mener begge parter har veldig mye å tjene på dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway