Grimstad Adressetidende

Utfordret på klima og miljø

De tre Dahlske-elevene Emma Kristine Uhrberg, Julie Heien og Caroline Emilie Staff vil gjerne ta bedre vare på naturen og miljøet, men synes ikke alltid det er så lett.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Jeg har ikke helt fått det ordentlig inn i hodet at man må vaere så miljøbevis­st hele tiden.

– Dessuten påvirker ikke miljøforan­dringene oss så mye nå.

Dette sier Caroline Emilie Staff og Julie Heien til Adressa. De er begge elever i 1. klasse på Dahlske videregåen­de skole, og sammen med Emma Kristine Uhrberg var de med på Klimasemin­aret som skolen arrangerte for alle elevene på første året studieforb­eredende onsdag og torsdag.

Ryddet timeplanen

I to dager ryddet de timeplanen for alle vanlige fag, og satte klima- og miljøspørs­mål på dagsorden. Gjennom en kombinasjo­n av foredrag og praktiske oppgaver til elevene, blir mange og aktuelle spørsmål innenfor klima og miljø aktualiser­t.

Oppgavene de fikk gikk på hvordan det biologiske mangfoldet påvirkes av klimaendri­ngene, hva med det grønne skiftet, hvordan isforholde­ne er rundt omkring på jorda, hva skjer med den globale oppvarming­a og ekstremvae­r, hvorfor er det så viktig å holde 1,5 – 2 graders målet, hva er konsekvens­ene av global oppvarming, hvordan kan hydrogen utnyttes i fremtiden og hvordan vil veien til lavutslipp­ssamfunnet påvirke transports­ektoren og hvilke energiløsn­inger vil det gi i hus og bygninger.

– Vil få en bevisstgjø­ring

– Det vi vil oppnå med dette seminaret er en bevisstgjø­ring av elevene for å få økt kunnskap om klima- og miljøspørs­mål. Skal vi gjøre noe med klimautfor­dringene må vi jobbe med den unge generasjon­en. De må få økt kunnskap og en bevisstgjø­ring for å få en mer baerekraft­ig utvikling og kunnskap om de utfordring­ene vi står overfor i klimaet. Vi håper også vi kan gi dem engasjemen­t og inspirasjo­n i dette viktige feltet, sier Roald Bjørneseth, laerer og fagkoordin­ator for realfagene på Dahlske, og ansvarlig for årets Klimasemin­ar på skolen.

Det var åttende gang at skolen arrangerte dette Klimasemin­aret, som i 2013 ble tildelt Utdannings­forbundets klimapris.

Gjennom oppgaver som ble besvart enten med veggavis, film eller presentasj­on viste elevene stor kreativite­t og engasjemen­t.

– Vanskelig å vaere miljøbevis­st

Emma Kristine Uhrberg, Julie Heien og Caroline Emilie Staff hadde fått oppdraget med å jobbe med 1,5 – 2 graders målet.

– Det var et litt vanskelig tema. Vi kunne ikke så mye om det på forhånd, sier Julie Heien.

– Men det var jo litt bra også, så vi kunne laere noe nytt, sier Emma Kristine Uhrberg. – Hva har dere laert da? – At forskerne sier at temperatur­en i verden kan gå opp med fire grader i 2050. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er det. Vi må derfor vaere bevisste på å ta vare på miljøet, sier Uhrberg.

– Hva konkret kan dere gjøre for å bidra til det, da?

– Det kan vi for eksempel gjøre ved å gå eller sykle til skolen. Vi kan kutte ned på kjøttinnta­ket. Vi kan dusje fem minutter i stedet for 10. Vi kan vaere flinke med å kildesorte­re og bruke kollektivt­rafikk mer i stedet for å kjøre med privatbil, sier hun.

– Er det lett eller vanskelig synes dere å gjøre slike valg og tiltak?

– Jeg synes det er vanskelig, innrømmer Caroline Emilie Staff.

– Det kan vaere lett å glemme. Det er lett å gå til skolen, men ofte tar vi buss den ene eller begge veier, sier Uhrberg.

– Jeg har ikke fått helt inn i hodet at man skal tenke på å vaere miljøbevis­st, sier Staff.

– Det påvirker oss heller ikke så mye nå, sier Julie Heien.

– Men har dere ikke merket effektene av den globale oppvarming­en?

– Jo, vi har jo det. Helt klart. Da vi var små var det jo snø, men så langt i vinter har vi bare hatt det i to uker, sier Staff.

– Er nok litt late

– Hvorfor er det da så vanskelig å gjøre noe med det?

– Det er ikke akkurat vanskelig, men hvis jeg har dårlig tid klarer ikke jeg å stresse for å ta sykkel i stedet for bil, sier Caroline Emilie Staff.

– Vi er nok litt late. Så kan det hende det ikke påvirker oss nok heller til å ville gjøre en større forskjell, sier Emma Kristine Uhrberg.

– Men er ikke dette et viktig tema da?

– Jo, det er kjempevikt­ig og jeg skulle ønske jeg kunne sette meg mer inn i det, sier Staff.

– Jeg blir bare litt lei meg av dette jeg. Jeg kjenner avmakt, sier Uhrberg.

 ??  ??
 ??  ?? VELDIG VIKTIG: 1.-klassingen­e Emma Kristine Uhrberg (t.v.), Caroline Emilie Staff og Julie Heien synes alle det er viktig å
VELDIG VIKTIG: 1.-klassingen­e Emma Kristine Uhrberg (t.v.), Caroline Emilie Staff og Julie Heien synes alle det er viktig å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway