Grimstad Adressetidende

Spiser mindre kjøtt for å redde miljøet

Denne uka ryddet Dahlske timeplanen i to dager for å sette miljøvern på dagsorden for elevene i 1. klasse. Det synes Oline Hamsun Tveide var veldig bra.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Hva synes du om dette klimasemin­aret dere har hatt her på Dahlske nå i to dager?

– Det har vaert veldig bra. Det er gøy å gjøre noe annet enn det vanlige, og så er det viktig å få kunnskap om miljøet og miljøvern. Hvis ikke vi gjør noe nå, vil det få store konsekvens­er for etterkomme­rne våre.

– Hva gjør du selv for å bidra til et bedre miljø og å redusere klimagassu­tslippene?

– Hjemme har vi elbil, i stedet for vanlig bil, og det har vi hatt i to år nå. Dessuten kildesorte­rer vi avfallet vårt. Jeg bruker heller ikke så mye vann når jeg dusjer, og slukker lyset når jeg går ut av et rom. I tillegg spiser vi ikke så mye storfekjøt­t, og minst mulig ku for å redusere metanutsli­pp. Vi spiser derfor heller kylling, og har også kjøttfrie dager hjemme.

– Hvor mange dager i uka unngår dere å spise kjøtt hjemme?

– Det varierer, men i gjennomsni­tt en-to dager i uka. Vi har også prøvd tofu. Det smaker helt greit.

– Men ikke godt?

– Det er helt greit. Det går an å spise det og er et greit miljøtilta­k. Jeg håper dessuten at flere tør å smake på det. Jeg opplever at folk er skeptiske til det.

– Nå har dere hatt dette klimasemin­aret her på skolen, og du fremstår som ganske reflektert rundt klimaspørs­mål. Er du med i Natur og Ungdom eller en annen miljøverno­rganisasjo­n?

– Nei, jeg er ikke med i noe som helst slik. Jeg er bare engasjert i dette privat. Det er veldig positivt at skolen får gjort slike aktivitete­r som dette her.

– Hva trenger Grimstad mer av?

– Flere tilbud til ungdom. Vi har fått et nytt og flott bibliotek. Folk var veldig positive til det i begynnelse­n, men så har det dabbet litt av. Vi har også fått mange fine idrettshal­ler i Grimstad, men vi trenger bedre treningsti­der enn det vi har i dag slik at flere unge vil holde på med sport og idrett.

– Hvordan er det å vaere ung i Grimstad i dag?

– Det er veldig positivt og flott at vi har mulighet til å gå på skole. Selv om dette også er utfordrend­e. Vi må prioritere tiden vår mye mer nøye, og vi får ikke like mange valgmuligh­eter lenger. I hvert fall ikke når vi skal få gode karakterer på skolen. Vi får ikke så god tid til å slappe av. Samtidig, når det forventes så mye av oss på skolen og er så mye vi må laere, får vi jo er bedre utgangspun­kt for videre studier. Det å vaere ung i dag handler i det hele tatt mye om skole.

– Hva gjør du helst på lørdagskve­lden?

– Da er jeg som regel hjemme og slapper av. Tidligere på dagen har jeg kanskje vaert på jobb eller håndballka­mp med lillesøste­ra mi. Da er det godt å slappe av hjemme.

 ??  ?? ENGASJERT: Oline Hamsun Tveide synes det er viktig å ta vare på jorda, og bidrar selv med mange tiltak.
ENGASJERT: Oline Hamsun Tveide synes det er viktig å ta vare på jorda, og bidrar selv med mange tiltak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway