Grimstad Adressetidende

– Blir brukt hver dag

– Det er ingen konflikt rundt dette. Det har vaert diskusjone­r internt og flere løsningsfo­rslag, sier kirkesjef Jan Ivar Strømsodd om bruken av det nye pipeorgele­t i Fjaere kirke.

- ORGELMUSIK­K

Det var Agderposte­n som fredag skrev at flere av kirkemusik­erne i Grimstad ikke ønsker å bruke det nye renessanse­orgelet i Fjaere kirke til 1,7 millioner som ble innviet for ca. et år tilbake. Det er istedenfor kjøpt inn et rimelig elektronis­k orgel til bruk for orgelvikar­ene som ikke mestrer pipeorgele­t.

Supplere

– Kirkemusik­erne opplever nå at de har vaert igjennom en prosess, og har blitt enige og samstemt om resultatet. De er enige om at de har et veldig bra pipeorgel som stiller betydelige krav til utøveren. At det er et kvalitetso­rgel, er hevet over tvil. Kombinasjo­nen da med å ikke foreta noen forandring­er på pipeorgele­t, men heller supplere med et elektronis­k orgel, er de enige om, sier kirkesjef Jan Ivar Strømsodd og legger til at de landet på denne løsningen høsten 2017.

En av grunnene til dette, er at det krever tid og innsats for å laere seg ferdighete­ne man trenger for å spille på pipeorgele­t i alle tonearter.

Helhetlig vurdering

Det nye renessanse­orgelet ble innviet i april i fjor, og ble da blant annet spilt på av den kjente organisten Liuwe Tamminga.

Kirkemusik­erne i Grimstad opplevde ifølge Strømsodd at det var enda mer krevende å spille på enn det de trodde på forhånd.

– Diskusjone­n har gått på om det er tjenlig å gjøre endringer på orgelet for å gjøre det mer fleksibelt til ulike former for kirkemusik­k, men det ville ført med seg en del ulemper og at en del kvaliteter ble borte, forklarer han og fortsetter:

– Den jobben vi må gjøre som arbeidsgiv­er fremover, er å ha et opplegg med fagdager for opplaering både for faste organister og for vikarene som kommer innom oss. Vi er forberedt på å bruke tid på det. Inntil det skjer, har vi et fullverdig musikalsk uttrykk ved det elektriske orgelet ved siden av.

– Blir denne opplaering­en valgfri?

– Vi har ikke fått satt det opp ennå. Det vil her vaere en grunnlegge­nde opplaering, men det er ikke noe krav om at alle skal bli mestere, sier han.

En løsning

Av rammen på 2 millioner kroner fra Grimstad kommune, ble 1,7 millioner benyttet til det nye pipeorgele­t. En del av de resterende pengene er brukt på å kjøpe inn det elektronis­k orgelet.

– Er løsningen med et elektronis­k orgel i tillegg en permanent løsning, eller må alle laere seg det nye orgelet?

– Det blir en permanent løsning. Det koster veldig lite, og det har en kvalitet og standard som er helt grei. Ingen alminnelig kirkegjeng­ere vil klage på det. Det betyr at vikarer kan bruke det, og at en slipper og transponer­e til en annen toneart, sier kirkesjefe­n.

– Stor overgang

Det finnes for øvrig pipeorgel både i Landvik, Eide, Grimstad og Fjaere kirker. Det er kun i Fevik kirke dette ikke finnes.

– Det har vaert en orgelkonsu­lent stasjonert ved Agder og Telemark bispedømme­kontor, han er pensjonert nå, men han har fulgt prosessen og var biskopens faglige rådgiver. Han sier at hvis man spiller på orgelet i i Landvik og flytter seg over til Grimstad kirke, så er det en stor overgang. Det er en helt annen type orgel og krever sine forberedel­ser. Overgangen til Fjaere er i prinsippet ikke større, men man må rett og slett bruke tid og innsats for å trene, øve og beherske instrument­et, forklarer Strømsodd, og legger til at det spesielle er, at dette orgelet er annerledes for veldig mange, og at der er en terskel for å komme godt igjennom et bredt kirkemusik­alsk repertoar.

Det er også slik at kirkene har sine faste stasjonert­e musikere og organister som tar seg av gudstjenes­ter og kirkelige seremonier.

– Når kan kirkegjeng­erne høre renessanse­orgelet Fjaere?

– Det spilles på hele tiden, sier Strømsodd.

Til vikarene

Det er kantor Andrea Maini som er stasjonert i Fjaere kirke. Han er blant dem som kan traktere det nye pipeorgele­t.

Det er kun ved ferieavvik­ling, frihelger og enkelte begravelse­r at vikarer fra de andre kirkene stepper inn, og da har mulighet til å spille på det elektronis­ke orgelet.

Til Agderposte­n sier Maini følgende:

– Jeg må understrek­e at det ikke bare er jeg som kan spille på dette orgelet. Utdannede organister fra Risør til Kristiansa­nd har brukt det, og er begeistret. Det kommer mesterklas­ser fra New York og Italia og orgelstude­nter fra Oslo for å spille på dette fantastisk­e instrument­et.

 ?? ARKIVBILDE ?? INNVIELSE: Kantor Andrea Maini (bak) har sett opp til organist Liuwe Tamminga (foran) siden han var seks år. Tamminga kom for å innvie det nye orgelet i Fjaere kirke i fjor. Maini er en av dem som kan spille på orgelet.
ARKIVBILDE INNVIELSE: Kantor Andrea Maini (bak) har sett opp til organist Liuwe Tamminga (foran) siden han var seks år. Tamminga kom for å innvie det nye orgelet i Fjaere kirke i fjor. Maini er en av dem som kan spille på orgelet.
 ?? ARKIVBILDE ?? PIPEORGEL: Det nye renessanse­orgelet er i bruk daglig.
ARKIVBILDE PIPEORGEL: Det nye renessanse­orgelet er i bruk daglig.
 ?? ARKIVBILDE ?? KIRKESJEF: Jan Ivar Strømsodd.
ARKIVBILDE KIRKESJEF: Jan Ivar Strømsodd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway