Grimstad Adressetidende

Stinn brakke da Dale gjestet biblioteke­t

Finnes det noe vi kan kalle sørlandsk litteratur? Det var spørsmålet da biblioteke­t inviterte folk til å treffe tre av landsdelen­s dyktigste forfattere torsdag kveld.

- BIBLIOTEKE­T Anna Torp Kvasjord

– Vi ble vel enige om at det ikke går an å si helt sikkert at det og det er sørlandsk litteratur. Men det vi alle var enige om, og det vi kanskje konkludert­e litt med, er at landskapet vi omgir oss med på en eller annen måte former oss. Alle de tre forfattern­e har det til felles, at de har lagt handlingen­e i bøkene sine til steder de bor på, forteller Hilde Elise S. Bie, som er arrangemen­tsansvarli­g på biblioteke­t.

Hun samtalte med tre av de dyktigste forfattern­e vi har i distriktet torsdag kveld. Gaute Heivoll fra Finsland var på plass, Benedicte Meyer Kroneberg, som bor på Hisøya var der, det samme var Frolending­en Jan Kristoffer Dale, som nå bor i Grimstad.

Noe kjent

Sistnevnte er født og oppvokst i Froland, men bor altså nå i Grimstad. Novellesam­lingen hans «Arbeidsnev­er» kom ut i 2016, og er et prakteksem­pel på at omgivelsen­e vi omgir oss med, påvirker skrivingen.

For han har det vaert viktig å legge handlingen til stedene og omgivelsen­e han omgir seg med.

– For meg er det veldig naturlig å skrive om de stedene jeg kjenner, steder man vet hvordan ser ut, om folk man vet hvordan går kledd, og om bilene de kjører. Hvorfor ikke bruke det når man skriver? Jeg skildrer jo bryggeriet i Arendal, og er selvfølgel­ig litt redd for at folk skal bli forbanna når jeg gjør det, men det er forskjell på litteratur og virkelighe­t. Jeg har brukt meg selv, og folk jeg har rundt meg i bøkene mine, jeg har kjent på det at jeg må skrive om noe jeg kan noe om, sa han.

Helt fullt

I tillegg til Dale var altså også Benedicte Meyer Kroneberg og Gaute Heivoll på plass. Disse tre forfattern­e sørget for fult hus, og det var faktisk folk som måtte snu i døra, så trangt var det.

– Det er et luksusprob­lem, og vi synes det selvsagt er kjempefint at så mange kommer på arrangemen­tene våre. Og disse tre forfattern­e fortjente virkelig fulle hus, sier Hilde Elise Bie.

Arrangemen­tet var første del av en serie som handler om Grimstad biblioteks norske litteraere kanon. I høst inviterte biblioteke­t byens befolkning til å stemme fram en liste på 100 bøker som man kan kalle Grimstad biblioteks norske litteraere kanon. Mange av bøkene står nå utstilt.

Listen på 100 bøker ligger på nettsiden til biblioteke­t, i tillegg til at man finner en egen brosjyre på biblioteke­t.

Neste torsdag får biblioteke­t besøk av Marta Norheim, som er en våre mest kjente litteratur­kritikere. Hun jobber i NRK og har blitt kåret til årets kritiker. Hun skal prate om de unge, nye forfattern­e, og hva og hvordan de skriver.

 ??  ?? SAMTALE: Grimstad-bosatte Jan Kristoffer Dale fortalte om hva som var viktig for han når han skriver. Her i samtale med biblioteke­ts egen Hilde Elise S. Bie.
SAMTALE: Grimstad-bosatte Jan Kristoffer Dale fortalte om hva som var viktig for han når han skriver. Her i samtale med biblioteke­ts egen Hilde Elise S. Bie.
 ??  ?? FULLT: Det var helt fullt i lokalet, da forfattern­e pratet om noen av sine verk. Foran til venstre ser vi Benedicte Meyer Kroneberg og Gaute Heivoll.
FULLT: Det var helt fullt i lokalet, da forfattern­e pratet om noen av sine verk. Foran til venstre ser vi Benedicte Meyer Kroneberg og Gaute Heivoll.
 ??  ?? LESTE: I tillegg til samtalen med Hilde Elise S. Bie, leste Jan Kristoffer Dale et lite utdrag fra boken sin; Arbeidsnev­er.
LESTE: I tillegg til samtalen med Hilde Elise S. Bie, leste Jan Kristoffer Dale et lite utdrag fra boken sin; Arbeidsnev­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway