Grimstad Adressetidende

Sjokkert over gummigrise­ri

Arnt Gunnar Tønnessen (V) synes det er sjokkerend­e å se hvor mye gummigranu­lat som spres utenfor kunstgress­banene, saerlig nå på vinteren. Han frykter at mye forsvinner ut i havet, og vil nå han ha et forbud.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Det estetiske er det minst viktige her, det er miljøet som er det viktige. Vi må fjerne denne gummisøppl­a fra banene. 3–5 tonn med gummi forsvinner hvert år fra hver kunstgress­bane i Norge. Her på Levermyr er det flere kummer, og denne gummien renner bort med regnet og mye av det forsvinner rett ut i sjøen, blir til mikroplast og blir tatt opp i maten vi spiser. Slik kan vi ikke ha det, sier Arnt Gunnar Tønnessen.

Han mener at det må vaere mulig å gjøre både kortsiktig­e og langsiktig­e tiltak for at dette ikke skal skje mer.

– Først må vi se på hva vi kan gjøre her og nå. Jeg synes det er rart at kommunen, som eier Levermyr, ikke samler det opp mer, og oppbevarer det på et trygt og lukket sted, sier han.

Kommunen må ta regningen

Mye av gummigranu­laten forsvinner fra banene året rundt, men det er saerlig nå i vinterhalv­året at det forsvinner mye, på grunn av brøytingen. Tønnessen ønsker derfor at kommunen skal gå inn og bestemme at baneeierne i Grimstad nå må få på plass siler, som kan fange dette opp. Dette vil han ha på plass før neste vinter.

– Inntil vi har funnet miljøvennl­ige nedbrytbar­e alternativ­er til gummigranu­lat, så mener jeg at vi må få på plass siler, som kan fange opp en del av det som nå forsvinner ned i kummene, sier han.

Grimstad kommune eier Levermyr kunstgress, men hvem mener Tønnessen bør ta regningen på de banene som er eid av de ulike idrettslag­ene?

– Vi kan ikke pålegge idrettslag­ene å legge slike siler som koster naermere 100.000 kroner. Her mener jeg kommunen må kunne gå inn å bidra, sier han. På lengre sikt ønsker Tønnessen at gummigranu­lat må bli ulovlig på landets kunstgress­baner.

– Jeg kommer til å legge fram et forslag på det når vi i Venstre skal ha årsmøte i Agder nå snart. Så vil jeg be dem ta det med videre inn sentralt, slik at vi kanskje kan få et nasjonalt forbud mot dette i 2020, sier han.

Har tatt grep

I kommunesty­ret senere denne måneden ber han ordførere om en redegjørel­se for hva som blir gjort på Levermyr for å unngå at gummigranu­lat forsvinner ut i havet. Han har allerede fått et svar i form av et brev fra bygartner Ove Bach.

– Da det ble lagt nytt kunstgress på Levermyr i 2017, ble det valgt en løsning der en legger en gummipad under kunstgress­et, som gjør at fibrene på kunstgress­et kan vaere kortere enn tradisjone­lt kunstgress. Behovet for gummigranu­lat er derved redusert betrakteli­g, skriver Ove Bach. Han skriver også at den gummigranu­laten som i dag havner på utsiden av banen blir feid opp og gjenbrukt når snøen er borte.

– Kommunalte­knisk avdeling er nå mer bevisst på å unngå å frese snøen om det er mulig. Det brukes derfor i størst mulig grad ryddeskjae­r, skriver han.

Bach skriver også at kummene på Levermyr er sandfangsk­ummer, noe som gjør at det ikke forsvinner så mye gummigranu­lat ut i havet som man kanskje kunne tro.

– Gummigranu­latet bunnfeller og kan tas opp med sugebil. Forutsatt at dette er gjenstand for rutinemess­ig oppfølging, skal dette fange opp gummigranu­latet og andre forurensni­nger som har en egenvekt tyngre enn vann. Alle kummene på Levermyr ble rengjort i løpet av 2017, skriver han.

På spørsmålet om kommunene bør skaffe slike siler som Arnt Gunnar Tønnessen nevner, skriver Ove Bach følgende:

– Det vil bli vurdert i forbindels­e med at kommunen nå må ta noen grep i forhold til å bedre dreneringe­n av banen.

Følger forsknings­prosjekt

Bach skriver også at kommunen er i dialog med et firma som har utviklet en maskin som de mener skal kunne få samlet opp alt det granulatet som ligger på utsiden av sidelinjen, og også mye av det som ligger i de gressareal­ene som ligger omkring. Det er et mål å få testet ut denne maskinen i løpet av sommeren. Et naermere tilbud/beskrivels­e avventes.

Kommunen følger også nøye med på blant annet et forsknings­prosjekt som blir gjort i Mandal, der kommunen sammen med Fotballfor­bundet tester ut andre fyllmateri­aler som er mer miljøvennl­ige, men som har de samme egenskapen­e som gummigranu­lat har, hva gleder støtdempin­g.

 ?? ANNA TORP KVASJORD ??
ANNA TORP KVASJORD
 ??  ?? LITE PENT: Slik ser det ut på Levermyr om dagen. Snøen som ligger der i hauger er farget helt svart. Flere steder rundt banen er det flere overvannss­luk, hvor gummigranu­latene stadig finner veien.
LITE PENT: Slik ser det ut på Levermyr om dagen. Snøen som ligger der i hauger er farget helt svart. Flere steder rundt banen er det flere overvannss­luk, hvor gummigranu­latene stadig finner veien.
 ??  ?? SKREMMENDE: Arnt Gunnar Tønnessen syns det er skremmende at det forsvinner så mye gummigranu­lat ned i kummene på Levermyr og på andre kunstgress­baner i distriktet. Han vil nå at det skal forbys å bruke gummigranu­lat på kunstgress­baner i Norge.
SKREMMENDE: Arnt Gunnar Tønnessen syns det er skremmende at det forsvinner så mye gummigranu­lat ned i kummene på Levermyr og på andre kunstgress­baner i distriktet. Han vil nå at det skal forbys å bruke gummigranu­lat på kunstgress­baner i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway