Grimstad Adressetidende

Advarer mot kunstgress­et

Eilif P. Tiller argumenter­er i dette leserinnle­gget for at det ikke bare er de oppmalte bildekkene som gjør kunstgress­banene miljøskade­lige.

- Eilif P. Tiller

Lesernes mening: «I nyhetsbild­et» i Grimstad Adressetid­ende lørdag (3.2.) er det en tegning som er brennaktue­ll. Det tegningen beskriver er nøyaktig det som foregår.

Bygartnere­n i Arendal sier at han vil tonnevis av gummigranu­lat fra kunstgress­baner til livs. Han oppfordrer politikern­e til å gå til kamp mot dette alvorlige helse- og miljøprobl­emet. Bystyrerep­resentant for AP og daglig leder i Arendal Fotball, Morten Kraft, ber om at miljøprobl­emet tas opp til politisk behandling

Dette er meget prisverdig, men den lett synlige svarte plasten er bare som toppen av isberget.

Den internasjo­nale organisasj­onen KIMO arbeider for miljømyndi­ghetene i Sverige, Danmark, Holland, England, Belgia, Tyskland og EU. KIMO sier at slitasje på selve kunstgress­et produserer 1.7 t. mikro plast pr.år pr. bane. Dette kommer i tillegg til de ca. 1 t/år pr.bane det svarte granulatet produserer.

Pådefleste baner er det en støtpad som veier omkring 100 t. Denne slites også ned og må skiftes. Denne pad produserer store mengder mikroplast. Nøyaktig hvor mye vet jeg ikke. Men mikroplast­avrenninge­n fra Arendals 13 plastbaner ligger på ca. 35 t. pr. år. Mikroplast­produksjon­en fra støtpad ikke inkludert.

Stadig flere land, kommuner og klubber går nå bort fra kunstgress pga. helse- og miljøkonse­kvensene. Noen eksempler: Sør-Korea anla 1037 kunstgress baner ved skoler. Disse banene fjernes nå, årlige

utgifter for den sørkoreans­ke staten er kr 150 mill. Den hollandske storklubbe­n

Ajax fjernet plastgress­et fra alle sine baner, NFLog MBL i USA går tilbake til naturgress. FIFAs president sier til avisen The Telegraph 18/12-16: Jeg vil heller bruke de 4 milliarden­e euro jeg har til disposisjo­n for baneanlegg til å utvikle gode, naturlige baner. Miljødirek­toratet sier at problemet må stoppes ved kilden, dvs. ved kunstgress­banene. Men der ligger store penger i kunstgress­et, så det skal stort politisk mot og miljøbevis­sthet til for å endre dagens plast situasjon. Når det nå rapportere­s at denne plasten kommer inn på kjøkkenet til oss med vannet vi drikker og maten vi spiser, da er det en situasjon som kommer svaert naer oss og som berører oss alle.

 ??  ?? BILDEKK: Kunstgress­banene er dekket med tonnevis av oppmalte bildekk. Mye av dette havner i naturen. Bildet viser kunstgress­et i Holvika.
BILDEKK: Kunstgress­banene er dekket med tonnevis av oppmalte bildekk. Mye av dette havner i naturen. Bildet viser kunstgress­et i Holvika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway