Grimstad Adressetidende

Kunstgress­ets skyggeside

-

Bildene av svarte

hauger av oppkuttet bildekk langs kunstgress­banene har fått kritiske røster til å heve seg om dette er noe å satse videre på. Det gjelder også Grimstad, der det har vaert investert massivt i kunstgress­baner.

Argumentet har vaert

tilgjengel­ighet i et land der det klimatiske forholdene er utfordrend­e for en idrett som fotball. Kunstgress­et har gitt muligheter for å kunne trene året rundt, uansett kuldegrade­r og snøfall. Sportslig og idrettspol­itisk har det vaert lett å argumenter­e for å bygge kunstgress­baner. De øker aktivitete­n og forlenger sesongen, samtidig som driftskost­nadene er lavere enn med naturgress.

Men til tross

for kunstgress kan ikke norsk fotball vise til saerlig fremgang de siste 20 årene. Snarere tvert om. Det spørs om kunstgress faktisk bidrar til kvalitetsh­eving selv om antall treningsti­mer øker.

Verre er de

miljømessi­ge sidene av kunstgress. De opphogde bildekkene som brukes som gummi i underlaget, represente­rer et avfallspro­blem som ikke håndteres på en ordentlig måte i dag. Ofte blir de liggende på siden av banen og forsvinner ned i avløp. Her må man prøve å finne mer et miljøvennl­ig råstoff.

Kunstgress­ets ulemper må

vurderes opp mot andre alternativ­er ved bygging av nye baner.

 ??  ?? HELSVART: Når kunstgress­banene blir brøytet, oppstår det et avfallspro­blem. Opphakket bildekkgum­mi blir liggende igjen rundt banen som her i Holvika.
HELSVART: Når kunstgress­banene blir brøytet, oppstår det et avfallspro­blem. Opphakket bildekkgum­mi blir liggende igjen rundt banen som her i Holvika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway