Grimstad Adressetidende

Kritiske til kutt i tilbud

Da Sandra Pytten, Katrine Pettersen og Anne Kristine Soldal var på svangerska­pskontroll hos jordmor før jul, fikk de beskjed om de kun fikk én time til. Etter februar står kommunen med et redusert jordmortil­bud.

- JORDMORTJE­NESTEN bJanicke Yttervik janicke@gat.no

bDa disse tre jentene var på svangerska­pskontroll hos jordmor før jul, fikk de beskjed om at de kun fikk en time til. Etter februar står kommunen med et redusert jordmortil­bud frem til august.

Det fikk Anne Kristine Soldal til å reagere.

– Vi bor i en kommune med 23.000 innbyggere, mellom to forholdsvi­s store sykehus. Det skal bygges helselab og det er universite­t her. Men ikke jordmortje­neste. Vi bor i Grimstad, ikke midt i skogen, sier Anne Kristine Soldal, som leser på kommunens hjemmeside at jordmortil­budet er svaert redusert i en periode.

– «Gravide kvinner kan fritt velge om de vil gå til fastlege og/eller jordmor i svangerska­pet,» opplyser nettsiden meg om. Det stemmer kanskje hvis du bor i Kristiansa­nd eller Arendal, men ikke hvis du har adresse her i byen, sier Soldal. For da hun var på kontroll hos jordmor på helsestasj­onen på Dømmesmoen før jul, fikk hun beskjed om at jordmødren­e bare jobbet ut februar. Etter det begynte begge to i nye jobber andre steder.

– Det er lov å bytte jobb, altså, det er bare synd at det ikke kommer inn noen nye med en gang, slik at dagens tilbud oppretthol­des, sier hun, og legger til det hun leste på nettet:

– «Nasjonal faglig retningsli­nje for barselomso­rgen» fra Helsedirek­toratet utgitt i 2014 anbefaler ett eller to hjemmebesø­k av jordmor etter hjemreisen fra sykehuset. Det henger sammen med at de ønsker kortere liggetid på sykehuset, etter fødsel. Når Grimstad kommune ikke har jordmødre til å følge opp alle gravide i selve svangerska­pet, hvem skal de sende på hjemmebesø­k for å snakke om rifter, blod og såre brystvorte­r, spør hun.

Verst for førstegang­s

Alle de tre damene er gravide med barn nummer tre, men understrek­er at alle svangerska­p er ulike, og dermed er det alltid ting å ta opp med jordmor, selv om de har vaert gjennom både svangerska­p og fødsel tidligere.

– Hva med dem som er gravide for første gang, og har mange spørsmål. Hvor skal de hente informasjo­n, for det er veldig mange forum for gravide, og da er det viktig å få hjelp til å sortere riktig informasjo­n. En jordmor er også en annen fagperson enn en lege, som også har dårligere tid, sier hun.

– Jeg hadde min første time hos jordmor i desember. Jeg har hatt problemer med amming tidligere, og det er jo en naturlig ting å ta opp med jordmor. Vi snakket litt om det, og jeg sa i fra om at jeg trengte oppfølging. På slutten av timen fikk jeg høre at det ble kun én time til hos jordmor, fordi de ikke jobbet lengre enn ut februar. Fastlegen min er en mann på 55 år, og det er ikke naturlig på samme måte å snakke om amming med han, sier Pytten.

Hanke inn privat

Sammen med Pettersen har de to siste time hos jordmor 14. februar.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kom til å ha kontroll hos jordmor resten av svangerska­pet, sier Pytten.

– Dette er trassig for oss, men hva med de førstegang­s garvide. De vet jo ikke hva de går glipp av engang, sier Soldal. Nå vurderer de å ta initiativ til å hanke inn en jordmor privat, som kan gå gjennom det de lurer mest på.

– Det er jo gjerne tre temaer som alle trenger å friske opp på, mot slutten av svangerska­pet. Det er når ta kontakt med føden, når er fødselen i gang? Selve fødselen og tiden etterpå, med plager, sår, rifter og amming, sier Soldal. Ved forrige svangerska­p gikk hun selv i fødsel med et uoppdaget seteleie.

– Kan det skje igjen? spør hun.

– Og på grunn av medisinske årsaker må jeg bli satt i gang i uke 38, slik jeg har blitt de to andre gangene. Jeg har også en del spørsmål knyttet til det, sier Pytten.

– Man føler seg bare mye tryggere med en jordmor enn hos fastlegen. Jordmor er mer grundig, vi hører på hjertelyde­n og hun setter gjerne av 45 minutter. Da blir det tid for spørsmål, og man får prate med en dame, sier Pettersen.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ?? RETNINGSLI­NJER: Anne Kristine Soldal leser om de gravides retningsli­njer, hvor det står at man skal kunne velge hvor man vil følges opp.
RETNINGSLI­NJER: Anne Kristine Soldal leser om de gravides retningsli­njer, hvor det står at man skal kunne velge hvor man vil følges opp.
 ??  ?? REDUSERT TILBUD: Fagleder helsesøste­r bog jordmortje­nesten, Grethe de Lange Sødal, sier det blir et redusert tilbud frem til august.
REDUSERT TILBUD: Fagleder helsesøste­r bog jordmortje­nesten, Grethe de Lange Sødal, sier det blir et redusert tilbud frem til august.
 ??  ?? BEKYMRET: Anne Kristine Soldal (t.v.), Katrine Pettersen og Sandra Pytten syns det er synd at Grimstad kommune har et re
BEKYMRET: Anne Kristine Soldal (t.v.), Katrine Pettersen og Sandra Pytten syns det er synd at Grimstad kommune har et re

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway