Grimstad Adressetidende

Bare tre vil avstå grunn

Svaert få grunneiere langs Grefstadve­ien har sagt ja til å avstå grunn til kommunen.

- SAMFERDSEL Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det kan gå mot ekspropria­sjon for å bygge ut Grefstadve­ien.

Adressa skrev sommeren 2017 om kommunens plan for å utvide Grefstadve­ien fra dagens bredde på 3 meter uten fortau til kommunal standard. Ny vei blir 5,5 meter bred og pluss 2,5 meter fortau. Med grøftearea­ler blir regulering­sbredde cirka 12 meter.

For å få til dette, må man bruke grunn hos over et dusin grunneiere langs veien. Et flertall av grunneiern­e er imidlertid negativ til kommunens plan, og mener i stedet det bør foretas mindre utvidelser av veien og opparbeide­s møteplasse­r, slik at Grefstadve­ien blir en «miljøgate».

Bare tre sa ja

Grunneiern­e ble invitert til et møte med kommuneadm­inistrasjo­nen om veiplanen høsten 2017, og fikk så en frist til å svare på om de vil avstå grunn eller ikke.

Kommunens saksbehand­ler Tommy Egge opplyser til Adressa at innen fristen hadde bare tre svart direkte ja til å avstå grunn frivillig.

For å kunne realisere den planlagte utvidelsen av veien, for å gjøre strekninge­n tryggere for mykere trafikante­r og legge til rette for utbygging i området, anbefaler rådmannen at kommunen eksproprie­rer grunn fra grunneiern­e som ikke frivillig vil avstå deler av sine eiendommer.

– Hvor mye grunn er det snakk om å eksproprie­re?

– Vi har beregnet ut kvadratmet­er per berørte grunneier, men jeg har ikke noen totalsum. Det varierer sterkt fra 78 kvadratmet­er til 2600 kvadratmet­er, men da er det ikke tatt høyde for hvem som har sagt ja eller nei til å avstå grunn, sier Egge.

– En miljøgatel­øsning slik grunneiern­e foreslår er ikke godt alternativ slik dere i administra­sjonen ser det?

– Nei, den følger ikke veinorm. Det er satt noen grenser for hvor bred og stor vei en sånn vei skal vaere ut fra trafikk og bruk, og det ble også hensyntatt i regulering­splanen, sier Egge.

Teknisk utvalg behandler saken 13. februar.

 ??  ?? SMAL: Grefstadve­ien er i dag 3 meter bred. Planen er å utvide til 5,5 meter og bygge fortau på 2,5 meter. Med grøft blir veien 12 meter bred.
SMAL: Grefstadve­ien er i dag 3 meter bred. Planen er å utvide til 5,5 meter og bygge fortau på 2,5 meter. Med grøft blir veien 12 meter bred.
 ??  ?? PROTESTER: Åse Moi leverte i fjor 170 underskrif­ter mot veien til varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap).
PROTESTER: Åse Moi leverte i fjor 170 underskrif­ter mot veien til varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway