Grimstad Adressetidende

– Et stort helseog miljøprobl­em

-

«Naturvernf­orbundet

mener de miljømessi­ge sidene av kunstgress er et avfallspro­blem som i dag ikke blir håndtert på en ordentlig måte», skriver

Harald Røed i dette innlegget.

Lesernes mening: Jeg leser innlegg i Grimstad Adressetid­ende i dag tirsdag 6. februar 2018 om bruk av gummigranu­lat på kommunes baneanlegg og kunstgress­baner.

Det er sagt mye og ment mye, og mange rapporter er utarbeidet i årenes løp etter at kunstgress­baner ble tatt i bruk i Norge. Likevel er dette blitt et stort helse- og miljøprobl­em som vil få mange og store konsekvens­er på kort og lang sikt. Det er blitt et globalt miljøprobl­em som er kommet for å bli, hvis ikke tiltak blir satt i verk snarest mulig. Dette er noe som Naturvernf­orbundet tar på det sterkeste alvor og vil forby.

Mikroplast er et nytt, sjokkerend­e og alvorlig miljøprobl­em. Og de ansvarlige må ta ansvar for å sette i verk tiltak for å rydde opp i denne problemati­kken.

Dette er et landsomfat­tende problem i kommuner rundt omkring i Norge.

Norge har over 1.500 kunstgress­baner i landet som bruker oppmalte bildekk som underlag. Per dags dato så finnes det ikke fullgode erstatning­er blir det hevdet fra NFF. De er kjent med problemene med gummigranu­lat og forsøker å løse problemene dette gir. I 2017 gikk Miljødirek­toratet ut med en rekke tiltak for å kutte utslippene bla utfasing av gummigranu­lat. Retningsli­njer er også gitt for miljøvennl­ig drift av kunstgress­baner.

Mepex Consult har på oppdrag fra Miljødirek­toratet utarbeidet en rapport fra 19.04.2016 som vurderer tiltak og potensial for å redusere utslipp fra de ulike kildene. Rapporten viser at tap av gummigranu­latet fra kunstgress­baner kan stå for ca. 1500 tonn mikroplast pr. år. Uvisst da hvor mye av dette som ender opp i ferskvann og ut i sjøen. Hver bane inneholder rundt 100 tonn gummigranu­lat og må etterfylle­s med ca. 10 tonn per år, på grunn av snørydding, avrenning og fordi dette fester seg på sko og klaer. Dette er tall som er hentet ut fra rapporten av 19.04.2016.

Flere land går nå vekk fra kunstgress på grunn av de helsemessi­ge utfordring­er dette bringer med seg.

Detviserse­g nå at dette problemet vedrørende bruk av gummigranu­lat kan gi kreft. I USA mener de nå at mennesker har fått kreft på grunn av dette som tilføres på kunstgress­et. 34 fotballkee­pere fikk kreft i USA, og dette kobles nå til kunstgress, hentet ut fra artikkel i Dagbladet 16.02.2016. Nyere rapporter viser at underlaget kan føre til helseskade­r som kreft.

Nyhetsbyrå­et Reuters skriver at et universite­t i Washington har funnet 153 krefttilfe­ller med utøvere som har tilbrakt mye tid på kunstgress­baner.

Ove Bach sier i Adressa at det ikke forsvinner så mye gummigranu­lat ut fra sandfangku­msystemet som man kanskje kan tro. Kan Bach dokumenter­e dette han mener? Han sier også at bunnfallet i kummene kan suges opp og fraktes bort for lagring og destruerin­g. Er dette blitt gjort? Hva gjøres på banen på Imås som er under utredning?

Naturvernf­orbundet mener de

miljømessi­ge sidene av kunstgress er et avfallspro­blem som i dag ikke blir håndtert på en ordentlig måte. Det må kreves større fokus på håndtering og lagring og destruerin­g enn det gjøres i dag.

Naturvernf­orbundet støtter det

utspillet som er kommet frem fra Arnt Gunnar Tønnesen fra Venstre.

Det må komme bedre og flere

tiltak både på kort og lang sikt for å håndtere dette problemet med bruk av gummigranu­lat på kunstgress­baner. Her har kommunen at overordnet ansvar for håndtering­en av dette.

Naturvernf­orbundet ber om en befaring på de aktuelle arenaer som har kunstgress.

 ??  ?? INNLEGG: Harald Røed i Naturvernf­orbundet i Agder skriver om gummigranu­lat fra kunstgress­banene.
INNLEGG: Harald Røed i Naturvernf­orbundet i Agder skriver om gummigranu­lat fra kunstgress­banene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway