Grimstad Adressetidende

Laerte å steke en skikkelig biff

Frivilligs­entralen runder snart året, og har mange ulike tilbud. Kokkekurs for menn er en av tingene som har slått godt an.

- FRIVILLIGS­ENTRALEN bJanicke Yttervik janicke@gat.no

Onsdag ettermidda­g lager Oddvar Evenstad, Ørnulf Berge og Ingar Ljosland et festmåltid på kjøkkenet på Berge gård. Det hele under kyndig veiledning fra kokk Rune Davidsen. På komfyren stekes det biff, i ovnen står fløtegrati­nerte poteter, og kokken skal laere dem hvordan lage tilbehør med rosenkål og bacon.

– Dette kurset inspirerer til å prøve mer selv, sier Evenstad. Kurset går over fem uker, og i løpet av ukene laerer deltakerne å bake brød, å lage kjøttkaker fra bunnen av, fisk i folie og biff. Og desserter, den ene dagen var det tilslørte bondepiker på menyen.

– Jeg har en kone som jobber fortsatt, selv er jeg blitt pensjonist, og da er det greit å komme hit og få litt middagstip­s som jeg kan lage hjemme, sier Ljosland.

– Her har vi ikke lagt lista så høyt, men vi laerer basisen, og så kan man heller bygge på etter hvert, sier kokken Rune Davidsen, som til daglig jobber på kjøkkenet på Berge gård.

– Og så er det jo fantastisk for oss å ha tilgang til en kokk, sier Ørnulf Berge.

Mange tilbud

Kokkekurse­t for menn er bare et av tilbudene som arrangeres i regi av Frivilligs­entralen. I mars runder sentralen ett år. Siden november har det vaert to ansatte, Kristin Sigmond, som er leder, og medarbeide­r Natalia Hepnerova. Frivilligs­entralen skal vaere en møteplass for frivilligh­et, og et bindeledd mellom frivilligh­eten som fins.

– Vi skal ikke primaert skape masse egne aktivitete­r, men støtte opp om det som fins. Vi har jo en del egne aktivitete­r også, men disse skal ikke konkurrere med det som fins i kommunen fra før. Vi skal vaere bindeledde­t mellom det som allerede er, sier Sigmond. For i Grimstad er det 150 lag og foreninger med forskjelli­ge aktivitete­r, det vil si at det fins mye frivilligh­et der ute.

– Snart skal vi ha et utviklings­kurs for alle disse lagene og organisasj­onene, et kurs som Batteri Sør skal holde for oss, over tre kvelder. Der skal de som er interesser­t få laere hvordan skrive søknader, sosiale medier og hvordan rekruttere frivillige, forklarer Sigmond. Kurset er for alle, også privatpers­oner, er gratis, men krever påmelding. Det hele skal skje på biblioteke­t.

– Vi må legge til rette for det frivillige som fins. Derfor er vi glade for å kunne bidra med dette kurset, sier Sigmond.

Frivilligs­entralen samarbeide­r også med Kvalifiser­ingstjenes­ten/Flyktninge­tjenesten.

– Vi forsøker å få til noe med tanke på integrerin­g. Det er mange ressursper­soner der, så her kan det bli gode ringvirkni­nger, sier hun.

I tillegg holdes det turgrupper hver torsdag, hvor stadig flere møtes for å gå noen kilometer i uansett vaer, og kose seg med vafler og kaffe etterpå. Det er også datakurs i samarbeid med Avigo, hvor folk kan melde seg på og si ifra om behovet de har.

– Da får du hjelp til det du trenger hjelp til, om det er nettbank eller sosiale medier, sier Sigmond. I tillegg vil sentralen ha et enda tettere samarbeid med Røde Kors.

– Det er stadig behov for besøksvenn­er og turvenner, og her skal vi hjelpe til med å rekruttere folk til Røde Kors, sier Sigmond.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ KJØKKENET: Oddvar Evenstad (t.v.), kokk Rune Davidsen, Ørnulf Berge og Ingar Ljosland lager middag, desserter og hvetebakst på kjøkkenet på Berge gård.
PÅ KJØKKENET: Oddvar Evenstad (t.v.), kokk Rune Davidsen, Ørnulf Berge og Ingar Ljosland lager middag, desserter og hvetebakst på kjøkkenet på Berge gård.
 ??  ?? TO ANSATTE: Fra venstre leder Kristin Sigmond, og medarbeide­r Natalia Hepnerova på Berge gård.
TO ANSATTE: Fra venstre leder Kristin Sigmond, og medarbeide­r Natalia Hepnerova på Berge gård.
 ??  ?? MUNTER GJENG: Oddvar Evenstad (t.v.), Ørnulf Berge og Ingar Ljosland laerer å steke en skikkelig biff.
MUNTER GJENG: Oddvar Evenstad (t.v.), Ørnulf Berge og Ingar Ljosland laerer å steke en skikkelig biff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway