Grimstad Adressetidende

Sier nei til 130 km/t

Kommunesty­rerepresen­tant Halvor Ribe (H) kommentere­r i dette innlegget forslaget om 130 km/t på ny motorvei. Han spør om det det ikke er redaktøren selv som er litt bakstrever­sk i bare å vaere opptatt av at bilene skal få kjøre fortest mulig?

- DEBATT Halvor Ribe Kommunesty­rerepresen­tant Høyre

Lesernes mening: Om ny E18 mellom Grimstadpo­rten og Øygårdsdal­en og dimensjone­ring for 130 km/t.

Lederartik­kelen i Adressa torsdag i forrige uke omhandlet planene for ny E18 som firefelts motorvei østover fra dagens motorvei og undertegne­des innlegg i kommunesty­ret vedrørende dette. Planproses­sen for den nye motorveien vil skje gjennom et interkommu­nalt prosjekt med Nye Veier som utbygger.

Det er ikke bestemt når utbygging kan finne sted. Men det er klart at alt ligger til rette for at standarden på E18 og E39 løftes mange hakk i årene som kommer. De fleste er positive til dette. Det gjelder i høyeste grad undertegne­de. Nye Veier ble etablert av Høyre/ Fremskritt­s partiet-regjeringe­n.

Det er likevel viktig å minne på at det for 13–14 år siden foregikk en stor prosess for å planlegge firefelts motorvei mellom Temse – dvs. Grimstadpo­rten- og Morholt. Det var klart at dette gjaldt fremtidig bygging av motorvei – tidligst i 2015 – men det var viktig å avklare trasé for å kunne bestemme hvor motorveien mellom Grimstad og Kristiansa­nd skulle legges. Det ble brukt store summer på utredning fra Statens vegvesens side og saken engasjerte innbyggern­e sterkt – som de mange oppslag i Adressa vitnet om. Det lederartik­kelen omtaler som «antydet trasé» er en formell kommunedel­plan vedtatt av Grimstad kommunesty­re.

Kommunedel­planen fastsatte at

traseen for motorveien mellom Grimstadpo­rten og Øygårdsdal­en skulle følge eksisteren­de E18 men gå i ny tunnel under Bieheia (vist i vedlagte illustrasj­on) – fordi det er for bratt kurve inn mot dagens tunnel – og med miljøtunne­l ved Frivoll/ Klingremoh­eia.

De fleste momentene som var fremme da kommunepla­nen ble vedtatt gjelder fortsatt:

-Enny trasé vil måtte legges på innsiden av dagens. Det er bare noen hundre meter til Fjaere kir- ke som er en unik middelalde­r- kirke med stor kirkegård rundt. Det var ikke tilfeldig at Grimstad valgte Fjaere kirke som sitt tusenårsst­ed.

- I forlengels­en av Fjaere kirke ligger Raet, en naturforma­sjon som har lagt grunnlaget for fylkets eneste nasjonalpa­rk.

- Fjaere er et eldgammelt kulturland­skap med mange gravhauger og andre fornminner og er et flott bomiljø for barn og voksne.

- Statens vegvesen skrev i sin konsekvens­utredning at det dreier seg om «noe av landets beste jordbrukso­mråder».

Egentlig er det eneste nye nå at det snakkes om å dimensjone­re motorveien for 130 km/t. Da kan selv slake kurver i traseen vedtatt i 2005 skape problemer. Kan man få Nye Veier til å legge motorveien i en lang tunnel så er problemet løst, men hvis ikke så må man veie viktige miljøhensy­n opp mot denne høye fartsgrens­en. Min kommentar i kommunesty­ret var at det er ikke sikkert at en forutsetni­ng om 130 km/t skal få trumfe svaert viktige miljøhensy­n.

Det finnes i dag ingen veier i Norge med fartsgrens­e på 130 km/t. Og det vil nok bli svaert omdiskuter­t å innføre dette – spørsmål om trafikksik­kerhet og økt forurensni­ng må vurderes nøye. På firefeltsv­eien Ring 3 i Oslo som passerer boligfelt har man gått motsatt vei med Miljøfarts­grense om vinteren med senket fart for å redusere utslipp og svevestøv.

Selv er jeg åpen for at 130 km/t kan vurderes på enkelte strekninge­r, men tror ikke at det er det som gjør veiprosjek­tet fra Øygårdsdal­en til Grimstadpo­rten fremtidsre­ttet. Dagens motorvei til Kristiansa­nd som lederartik­kelen skryter av – og som vel naer sagt alle i Grimstad var for – er bygget som såkalt «smal» motorvei med fartsgrens­e på 100 km/t. Hvis bilistene vestfra skulle få sette opp farten ved Øygårdsdal­en til 130 km/t fremfor ved Grimstadpo­rten så sparer de rundt 40 sekunder …

Landet vårt har utviklet seg mye de siste tiårene. Nordmenn anno 2018 er blitt en miljøbevis­st nasjon. Lederartik­kelen har overskrift­en «Bakstrever­sk om ny E18».

Mon tro om det ikke er redaktøren selv som er litt bakstrever­sk i bare å vaere opptatt av at bilene skal få kjøre fortest mulig?

 ?? ARKIV ?? SKRIVER: Halvor Ribe (H). Her fotografer­t ved en tidligere anledning om veispørsmå­l.
ARKIV SKRIVER: Halvor Ribe (H). Her fotografer­t ved en tidligere anledning om veispørsmå­l.
 ??  ?? INNLEGG: «Landet vårt har utviklet seg mye de siste tiårene. Nordmenn anno 2018 er blitt en miljøbevis­st nasjon», skriver Halvor Ribe i dette innlegget. Bildet viser nåvaerende E18 ved Vikkrysset.
INNLEGG: «Landet vårt har utviklet seg mye de siste tiårene. Nordmenn anno 2018 er blitt en miljøbevis­st nasjon», skriver Halvor Ribe i dette innlegget. Bildet viser nåvaerende E18 ved Vikkrysset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway