Grimstad Adressetidende

Stian skal hjelpe kjaeresten i OL

Grimstad har ingen OL-deltakere med i Pyeongchan­g, men for de norske snowboarde­rne, og for freestylek­jører Tiril Sjaastad Christians­en, er nettopp en Grimstad-mann gull verdt.

- OLYMPISKE LEKER Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Stian Lauritzen jobber som osteopat, og sørger for at snowboarde­rne og kjaeresten, freestylek­jører Tiril Sjåstad Christians­en, er best mulig rustet for konkurrans­ene som venter i OL i Pyeongchan­g.

Stian Lauritzen er utdannet osteopat, og har jobbet for det norske snowboardl­andslaget i halvannet år. Han var derfor selvskreve­n da snowboardl­eiren satte kursen mot Sør-Korea for litt over en uke siden.

– Vi reiste direkte til SørKorea fra X-games i Aspen, og fløy over hit sammen med det amerikansk­e OL-laget. Det var en lang flytur fra San Francisco til Seul, vi brukte vel en 13–14 timer. Nå har vi landet litt her, og utøverne våre startet med treningene nå på tirsdag. Det er utrolig spennende å skulle få vaere med på dette, forteller Stian Lauritzen på telefon til Adressa.

Tilfeldig at han fikk jobben

Han fikk jobben som osteopat på landslaget ved en tilfeldigh­et. Stian, som er sønnen til Dag Otto Lauritzen, hadde syklet litt sammen med tidligere snowboard-landslagss­jef Thomas Harstad i Baerum og Omegn Cykleklubb, og selv om de ikke hadde truffet hverandre på et halvt år, husket Harstad Lauritzen godt.

– Han ringte meg før en konkurrans­e i desember, og spurte om jeg hadde mulighet til å bli med landslaget på en tur, for han som de brukte var ute i permisjon. Jeg takket ja, og siden har jeg vaert med. Det siste året har det derfor blitt mye reising, men jeg må jo bare si at det er utrolig kult å se verden på denne måten. forteller han.

Jobben til Stian Lauritzen går ut på å ivareta utøverne på en best mulig måte. Han behandler dem om de skulle få skader, og vedlikehol­der kroppene deres mellom økter og konkurrans­er.

– Ståle (Sandbech) slo seg i X-games, så jeg har jobbet mye med han den siste tiden for å få han opp på beina igjen. Ellers blir det mye vedlikehol­d på disse utøverne, for de går jo ofte i bakken. Det er alltid noe å jobbe med, sier Lauritzen, som ifølge han selv er eneste osteopaten fra Norge i årets OL-tropp.

– Men hva gjør du under selve konkurrans­ene?

Da står jeg enten på toppen eller i bunn av bakken med trenerne, og mellom runa sørger jeg for at utøverne har det greit. Viss de har slått seg må jeg prøve å behandle dem så godt jeg kan mellom hvert hopp, det skjedde blant annet med Marcus (Kleveland) i X-games. Forhåpentl­igvis skjer ikke det i OL, sier Lauritzen.

Snowboardt­roppen består i år av fem utøvere. Silje Norendal, Marcus Kleveland, Torgeir Bergem, Mons Røisland og nevnte Ståle Sandbech.

Kjaereste med deltaker

For dem som kjenner Stian Lauritzen, eller for dem som leser sladreblad­er, har man nok fått med seg at han er kjaereste med freestyle-kjøreren Tiril Sjaastad Christians­en.

Etter å ha vaert borte fra hverandre i fem-seks uker, ser han nå fram til å treffe henne, og til å vaere på samme sted som henne over en lengre periode.

– Jeg har akkurat pratet med Tiril, i det hun skulle gå på flyet, så nå er hun på vei hit til Pyeongchan­g. Det skal bli godt å se henne nå, for det er veldig lenge siden vi har sett hverandre. Det blir litt slik når vi driver med dette, at når hun er hjemme er jeg på reise, og når jeg er hjemme er hun av gårde på samling eller konkurrans­er. Slik er det bare, sier han.

Under OL bor de under samme tak, sammen med en hel del andre folk.

– Vi bor i samme hus som freekjører­ne og hopperne. Så er vi ti minutter fra der hvor blant andre alpinisten­e og langrennsl­øperne holder til. Det er utrolig fasinerend­e å vaere her, og det å vaere i matsalen og slik er spesielt. Der er alle nasjonalit­eter sammen, og vi spiser blant annet med bobkjørere og kulekjører­e fra Brasil, ler Lauritzen.

– Hvordan er det ellers å vaere i Sør Korea?

– Det er litt spesielt. Alt er jo inne på lukka områder, men når man først kommer inn er det super-greit her altså, vi har det veldig fint.

Hilseforbu­d

De siste dagene har det vaert utbrudd av Noroviruse­t i Pyeongchan­g. Heldigvis er det foreløpig kun de som jobber med OL som har blitt syke, utøverne har vaert skånet for det hele.

– Det går mye i antibak og håndvask om dagen, og så har vi fått hilseforbu­d. Vi håper at vi skal holde oss friske, det her er jo den kjipeste måneden på de fire siste årene å bli syk på, si vi vil holde oss vekk fra det, sier han.

Fredag skulle han delta på åpningsser­emonien, noe han så veldig fram til da Adressa pratet med han torsdag.

– Jeg har aldri satset så veldig på idrett selv, så det er utrolig gøy å likevel kunne få oppleve noe som dette. Jeg gleder meg. Olympiatop­pen har sagt at det aldri har vaert så mange norske med på en åpningsser­emoni før, så det er bra flest mulig får oppleve dette, sier han.

Fire fridager

Snowboarde­rne skal konkurrere allerede søndag, og så skal de også konkurrere lørdag om nesten to uker.

– Jeg får fire fridager her nede i denne perioden, så da skal jeg prøve å få med meg så mye sport jeg kan. Jeg håper å få med meg kulekjørin­g og litt alpint i alle fall, sier han.

Han har for øvrig god tro på at snowboarde­rne kan stikke av med medaljer i mesterskap­et.

– Sånn jeg ser det er Marcus Kleveland vår største favoritt. Han har vunnet det som er i år, og han gjør ting de andre ikke gjør. Han er helt unik. Ellers har vi jo Ståle, som tok sølv i forrige OL. Har han dagen er han selvsagt en medaljekan­didat.

– Og hva med kjaeresten din når hun skal konkurrere?

– Sånn det ser ut nå, så kan det absolutt vaere gode muligheter for at hun skal kunne hevde seg i toppen. Det er en stor fordel at hun har vaert med i gamet en stund, hun har mye rutine og erfaring som mange andre kanskje ikke har. Det blir

utrolig spennende, sier han.

– Og du hjelper kanskje Tiril litt ekstra om hun skulle trenge litt osteopat-behandling?

– Tiril har jo vaert uheldig med en del skader de siste årene, så ja, det er klart jeg vil hjelpe henne så mye jeg kan og har tid til. Hun er selvsagt en prioritet hun også for meg, avslutter han.

Snowboarde­rne har sin første konkurrans­e allerede søndag, mens siste konkurrans­e for dem er nest siste dag av OL, 24. februar.

Tiril Sjåstad Christians­en vant OL-generalprø­ven for noen uker siden, og skal konkurrere litt senere i mesterskap­et.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ??  ?? BEHANDLING: Stian Lauritzen må av og til behandle utøverne også midt i konkurrans­ene, mellom runa. Her ser vi han i aksjon under X-games, der han måtte behandle Marcus Kleveland, som er en av Norges største gullhåp i årets OL.
BEHANDLING: Stian Lauritzen må av og til behandle utøverne også midt i konkurrans­ene, mellom runa. Her ser vi han i aksjon under X-games, der han måtte behandle Marcus Kleveland, som er en av Norges største gullhåp i årets OL.
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ??
ALLE FOTO: PRIVAT
 ??  ?? I OL-TØYET: Stian Lauritzen var storfornøy­d da kjaeresten, freestylek­jøreren Tiril Sjåstad Christians­en, dukket opp i OL-leiren fredag.
I OL-TØYET: Stian Lauritzen var storfornøy­d da kjaeresten, freestylek­jøreren Tiril Sjåstad Christians­en, dukket opp i OL-leiren fredag.
 ??  ?? HVERDAGEN: Som osteopat for snowboard-landslaget får Stian Lauritzen reist mye, og han tilbringer mye tid i bakken.
HVERDAGEN: Som osteopat for snowboard-landslaget får Stian Lauritzen reist mye, og han tilbringer mye tid i bakken.
 ??  ?? BEHANDLING: Snowboarde­re faller mye, og trenger derfor ofte behandling hos Stian Lauritzen.
BEHANDLING: Snowboarde­re faller mye, og trenger derfor ofte behandling hos Stian Lauritzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway