Grimstad Adressetidende

Tror mølle vil koste 1,5 mill.

- Martin Haugen

arbeides videre med ideen om å bygge en stolpemøll­e på Møllerheia. Kommunesty­ret ser ikke for seg en komplett mølle, men en mølle med møllehus og vinger, uten innmat (drivverk og møllestein­er m.m.). Kommunesty­ret ber rådmannen arbeide videre for å konkretise­re byggekostn­ader, finansieri­ng og modell for organiseri­ng av drift og vedlikehol­d, før saken legges fram for kommunesty­ret til ny behandling».

Mølle på 1800-tallet

Det sto en vindmølle på Møllerheia i første halvdel av 1800-tallet. Mølla ble oppført av Anders Christense­n Bie i 1804. Hvor lenge den var i drift vet man ikke. Kan hende var det ikke lenger enn til da Bie døde en gang på 1820-tallet. Selve møllebygni­ngen sto der imidlertid i alle fall til 1850. I mølla på Møllerheia ble korn malt til mel for Grimstads innbyggere. Og nå kan det altså komme en mølle igjen på samme sted.

Skiller flere millioner

Ifølge rådmannen er det stor forskjell i prisen om man bygger et tomt skall eller en fullt fungerende mølle med innmat.

«Både m.h.t byggekostn­ader og kostnader til vedlikehol­d og drift vil det vaere betydelig forskjell mellom de to alternativ­ene. Så langt er det ikke gjennomfør­t kostnadsbe­regninger, men erfaringer fra Danmark kan indikere at byggekostn­adene for en komplett stolpemøll­e kan bli 4–5 mill. kroner», står det i sakspapire­ne.

En mølle uten innmat er langt billigere.

«Byggekostn­adene til en stolpemøll­e med hus og vinger, men uten innmat, er grovt stipulert til 1,5 mill. kroner hvorav materialko­stnadene utgjør om lag halvdelen», skriver rådmannen, som mener kommunens bygg- og eiendomstj­eneste har kompetanse og kan stå for bygging av en stolpemøll­e og dersom det blir gitt anledning til det.

Det er imidlertid flere ting som må avklares, formaner rådmannen:

«Det må avklares naermere hvordan drift og vedlikehol­d skal organisere­s. I Danmark, som har tatt vare på flere stoplemøll­er, er vedlikehol­det gjerne organisert gjennom venneforen­inger eller møllerlaug», står det.

Kultur- og miljøutval­get behandler saken 14. februar.

 ?? PROSPEKT CHRISTIAN HJELMER GROOS ?? DEN GANG: Det har også tidligere vaert en mølle med utsikt over byen.
PROSPEKT CHRISTIAN HJELMER GROOS DEN GANG: Det har også tidligere vaert en mølle med utsikt over byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway