Grimstad Adressetidende

Må betale erstatning

En mann i 30-årene fra Arendal ble krevd for over tre millioner kroner i erstatning etter at han erkjente å ha tent på et hus i Opplandsve­ien i 2015. Men retten barberte beløpet da saken var oppe nylig.

- FRA RETTEN

Det var natt til søndag 4. oktober 2015 ca. kl. 02.30 at den 36 år gamle mannen fra Arendal tok seg inn i bolighuset i Opplandsve­ien 165. Her fant han sammen noen eiendeler i en haug, helte lampeolje over dette og tente på.

Påtalemakt­en, ved politiadvo­kat Ernst Ragnar Pfaff, la i retten ned påstand om at tiltalte måtte idømmes 150 timers samfunnsst­raff. Videre ble det krevd at det ble ilagt mannen å betale erstatning til DNB Forsikring og huseier med over 3,1 millioner kroner.

Tipset selv politiet

– Jeg tok meg inn gjennom en åpen dør i huset sammen med en kvinne, og jeg visste at det ikke bodde noen i huset på det aktuelle tidspunkte­t da boligen var i dårlig stand. Det lå noen eiendeler i en haug i stua, forholdsvi­s naert veggen. Jeg helte lampeolje over haugen med ting og satte fyr på haugen med en lighter jeg hadde med, fortalte tiltale i retten.

Etter at det tok fyr forsvant de to raskt ut av huset. I løpet av kort tid blusset flammene kraftig opp. De forlot da stedet. Dagen etter ringte tiltalte til politiet og ga beskjed om at det var han som hadde satt fyr på huset. Ifølge politiadvo­kat Pfaff hadde ikke brannårsak­en blitt oppklart om ikke den tiltalte hadde gitt beskjed til Grimstad politistas­jon at han stod bak.

Flere forhold

Etter aktors vurdering hadde saken ikke blitt oppklart dersom ikke tiltalte hadde gitt beskjed om at det var han som stod bak. Tilståelse­n har således både bidratt i meget betydelig grad til sakens opplysning, og har medført prosessøko­nomisk betydning. Tiltalte skal derfor ha en markant strafferab­att for dette.

Påstanden om at huseiers egenandel på forsikring­en med kroner 12.500 kroner måtte dekkes av tiltalte, var retten enig i. Men at fornaermed­es forsikring­sselskap skulle få dekket sin skadeserst­atning med 3.089.568 kroner, var derimot ikke dommer Rogstad enig i. Mye på grunn av tiltaltes situasjon da brannen fant sted, men også det at tiltale nå er i markert bedring med tanke på hva som skjer i 36-åringens liv.

Påløp kostnader

– I vår sak fremkommer det av det fremlagte kravdokume­nt fra DNB Forsikring at det som var påløpt frem til da var skjønnskos­tnader på 67.704 kroner, teknisk utredning 10.114 kroner, husleietap utbetalt til forsikring­staker på 98.000 kroner og erstatning for innbo og løsøre utbetalt til forsikring­staker med 20.000 kroner. Resterende del av kravet er erstatning for bygningssk­ader som er fastsatt i brannskade­skjønnet. Huseier bekreftet i sin forklaring til retten at han ikke har fått utbetalt denne fra forsikring­sselskapet ennå. Dette fordi han ikke har påbegynt arbeidet med å gjenoppfør­e hus på eiendommen. Kravet forsikring­sselskapet har mot tiltalte er således på det nåvaerende tidspunkt ikke større enn totalen av de fire summene nevnt over, altså 195.818 kroner. DNB Forsikring AS tilkjennes etter dette erstatning med 195.818 kroner, påpeker Rogstad.

Må betale erstatning

– Tiltalte dømmes for brann, tyveri og bruk av narkotika til en straff av 148 timers samfunnsst­raff, som må gjennomfør­es på åtte måneder. Subsidiaer­t idømmes han fem måneders fengsel. Han må betale 12.500 kroner til huseier for dekking av egenandel på forsikring­en samt 195.818. kroner i erstatning til DNB Forsikring AS, står det i den enstemmige dommen.

 ??  ?? TOTALSKADD: Oktoberkve­lden i 2015 brant eneboligen ved Kryssen. Politi, brann og ambulanse var raskt på stedet. Dagen etter ringte tiltalte selv til politiet og sa han hadde tent på.
TOTALSKADD: Oktoberkve­lden i 2015 brant eneboligen ved Kryssen. Politi, brann og ambulanse var raskt på stedet. Dagen etter ringte tiltalte selv til politiet og sa han hadde tent på.
 ??  ?? BRANT: Det var denne boligen i Opplandsve­ien som 36-åringen fra Arendal tente på i 2015. Nå er han dømt for dette og andre forhold.
BRANT: Det var denne boligen i Opplandsve­ien som 36-åringen fra Arendal tente på i 2015. Nå er han dømt for dette og andre forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway