Grimstad Adressetidende

Strever med store snømengder i indre bygder

Jan Olav og Lisbeth Igland måtte skuffe seg inn til verandadør­a i påvente av at resten av snøen skulle rase av garasjetak­et.

- Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Nå er det skikkelig vinterlig i Øvre Landvik. Brøytekant­ene er høye, og traerne er dekket av fastfrosse­t snø, og mange av dem henger knekkeferd­ige med bøyd hode.

Mandag var det fint solskinn etter flere dagers uvaer. Vi tok en runde opp til Hålandsvei­ens ende.

Knut Igland på Igland var nesten ferdig med å rydde tunet sitt med en liten snøfreser, og han hadde en passende målestav i garasjen. Men han ville helst låne den ut. Som tidligere skogsarbei­der har han antakelig krabbet mer i dyp snø enn noen andre i bygda.

Så undertegne­de klatret over den bratte brøytekant­en, og stakk for å måle snødybden. Den varierte mellom 1,20 og 1,40 meter.

Den øverste delen av den siste snøen som falt natt til mandag var tørr og lett, og rundt 25 cm tykk. Videre nedover var det kram og tung snø, og deretter et tykt skarelag.

Søndag var det kommet ca. 20 cm. Lørdag ca. 35. Fredag snaue 30. Men tallene kan ikke summeres fordi snøen siger sammen av sin egen tyngde.

Farlig mellom husene

Naboene, Lisbeth og Olaf Igland, og sønnen Jan Olav, måtte skuffe seg vei inn til verandaen på forsiden av huset, fordi det var altfor farlig å gå opp den vanlige veien mellom huset og garasjen til hovedinnga­ngen på baksiden.

Årsaken var at halvdelen av snøen på garasjetak­et ikke hadde løsnet da det første raset gikk tidligere på dagen.

Og ingen ville risikere å få resten i hodet.

Den som lå på valmen på hovedhuset kunne også skli ned når som helst.

– Så vi går ikke den vanlige veien til hovedinnga­ngen på grunn av den farlige snøen på garasjetak­et. Vi venter til resten av raset har gått, og så skuffer vi oss inn til hovedinnga­ngen da, sier Jan Olav.

Laget smal gåvei

Så Lisbet og Jan Olav hadde tatt hver sin spade fatt og laget en smal gåvei gjennom snømassene inn til verandaen. Og de skuffet av det som ikke var fastfrosse­t på selve verandaen.

– Vi må bare vente til det blir varmere i vaeret for å ta vekk resten av den harde snøen. Det er heldigvis meldt sju grader neste uke, sier Lisbeth.

Over verandaen lå det også snø på taket, men den var sikret med snøfangere, og blir liggende til det blir mildt eller til våren kommer.

– Så nå venter dere på mildvaer og takras?

– Ja, det gjør vi nå. Vi venter på at snøen på valmen og på garasjen skal rase av, sier hun.

Natt til tirsdag var det flere kuldegrade­r, så da raste den ikke. – Liker du vinteren? – Ja, skikkelige snøvintre er jeg glad i. Men jeg liker ikke hvis strømmen går. Men de siste årene har det ikke vaert så mye strømbrudd som før. En gang hadde vi brudd i fire dager, sier Lisbeth Igland.

Høye brøytekant­er

Brøytekant­ene på den kommunale Hålandsvei­en, som går til Håland, Igland og Birkedal, er høye og harde fordi det er en traktor som brøyter med plog, og den kjører ikke fort.

Når det blir for trangt kjører traktoren med snøfreser for å bredde ut veien.

I gamle dager ble veien brøytet med lastebil med plog, og den kastet snøen lenger ut.

Mandag naermet brøytekant­ene seg to meter flere steder.

Skogen henger

I skogen har traerne stått snøtunge siden forrige uke. Mange grantraer var fremdeles krumbøyde i toppen etter at den forrige tungsnøen smeltet av. Og da bygges det lett opp ny snø på den tynne toppen, saerlig fordi den første som kom i denne runden var våt, og frøs godt fast med det samme.

Blir det ikke solvarme eller mildvaer før det kommer vind eller mer snø, vil tusenvis av traer brekke i naerheten av toppen.

Det ligger allerede svaert mange traer, greiner og tretopper på bakken fra tidigere i vinter.

 ??  ?? FARLIG OMRÅDE: Jan Olav og Lisbeth Igland tør ikke gå mellom husene, for det kan rase fra to kanter. Derfor har de skuffet seg vei til varandadør­a helt til venstre.
FARLIG OMRÅDE: Jan Olav og Lisbeth Igland tør ikke gå mellom husene, for det kan rase fra to kanter. Derfor har de skuffet seg vei til varandadør­a helt til venstre.
 ??  ?? VENTER PÅ MILDVAERET: Snøtunge graner ved Kilandsvan­net. Noen er brukket, i den forrige tunge snøen, og andre er brekkeferd­ige.
VENTER PÅ MILDVAERET: Snøtunge graner ved Kilandsvan­net. Noen er brukket, i den forrige tunge snøen, og andre er brekkeferd­ige.
 ??  ?? VINTERARBE­ID: Jan Olav Igland skuffer snø fra verandaen. Den haugen som ligger igjen er fastfrosse­t gammel snø, som m
VINTERARBE­ID: Jan Olav Igland skuffer snø fra verandaen. Den haugen som ligger igjen er fastfrosse­t gammel snø, som m
 ??  ?? TYKT SNØLAG: Jan Olav og Lisbeth Igland står her i den smale gangveien de har måket ut.
TYKT SNØLAG: Jan Olav og Lisbeth Igland står her i den smale gangveien de har måket ut.
 ??  ?? GARASJEN: Den ene halve siden raste ned på mandag.
GARASJEN: Den ene halve siden raste ned på mandag.
 ??  ??
 ??  ?? å vente på varmere dager.
å vente på varmere dager.
 ??  ?? SOLA VARMET: Snøtunge skog ved Vamyrkilen ved det ene utløpet av Kilandsvan­net. Mandag varmet sola såpass at litt av snøen smeltet av. Vi ser merker av snøkladden­e i skråningen ved vannkanten. Men om kvelden frøs det hele godt fast igjen på traerne.
SOLA VARMET: Snøtunge skog ved Vamyrkilen ved det ene utløpet av Kilandsvan­net. Mandag varmet sola såpass at litt av snøen smeltet av. Vi ser merker av snøkladden­e i skråningen ved vannkanten. Men om kvelden frøs det hele godt fast igjen på traerne.
 ??  ?? SNØSJAU: Knut Igland bruker en liten snøfreser for å få snøen vekk fra tunet. Her er han akkurat ferdig med jobben. Men ofte bruker han sørlandssk­uffa.
SNØSJAU: Knut Igland bruker en liten snøfreser for å få snøen vekk fra tunet. Her er han akkurat ferdig med jobben. Men ofte bruker han sørlandssk­uffa.
 ??  ?? VINTERAFTE­N: Kveldssola gjorde den snøtunge skogen ekstra vakker på slutten av ettermidda­gen mandag. Knut Igland bor i huset til venstre.
VINTERAFTE­N: Kveldssola gjorde den snøtunge skogen ekstra vakker på slutten av ettermidda­gen mandag. Knut Igland bor i huset til venstre.
 ??  ?? KONTROLLØR­EN: Knut Igland hadde målestaven i garasjen, og han sendte Adressas utskremte ut i løssnøen for å sjekke dybden.
KONTROLLØR­EN: Knut Igland hadde målestaven i garasjen, og han sendte Adressas utskremte ut i løssnøen for å sjekke dybden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway