Grimstad Adressetidende

Rekordfå ledige fastlege-plasser

For en kommune på Grimstads størrelse, bør det ifølge Fastlegefo­rskriftene­ns anbefaling­er, vaere 200 ledige plasser. I Grimstad er det kun to fastleger som har ledig, til sammen 28 plasser.

- bJanicke Yttervik janicke@gat.no

Det tallet er rekordlavt, ifølge kommuneove­rlege Vegard Vige.

– 28 er ikke store prosenten av 23.000 innbyggere. Det er veldig beklagelig, og det er ille. Men det er for få fastleger i kommunen. Derfor spiller vi også hvert år inn til budsjettet om å øke antall fastleger, sier Vige.

Han legger til at Grimstad er en vekstkommu­ne og da blir det jevnt og trutt behov for flere fastleger.

– Men det kom ikke med på 2018 budsjettet. Dette går mest ut over befolkning­ene, fastlegene har et avtalt antall personer de skal ha ansvaret for. Så har legene et generelt ansvar for at folk får akutt medisinsk hjelp når det behov. Men det er befolkning­en dette først og fremst går ut over. Hvis noen ønsker å bytte fastlege, eller flytter hit og skal få seg en fastlege, så har de ikke noen reell mulighet til det, sier Vige.

Og Vige viser til at kommunen vokser med 200–400 innbyggere i året.

– Vi har aldri hatt så lavt antall ledige plasser hos fastlegene noen gang, sier Vige. Han får stadig telefoner fra noen som ønsker å bytte til en kvinnelig fastlege, men der er det ingen ledig.

Må lages nytt kontor

Grimstad kommune har 21 fulle fastlegehj­emler, to av disse er fylt opp av fire delelister.

Av kommunenes fastleger er det kun to som har ledige plasser, den ene legen har ni ledige plasser, den andre 19.

– Det er kommunens forpliktel­se å sørge for at det er tilstrekke­lig antall fastleger til at innbyggern­e har denne tjenesten tilgjengel­ig. Det er mange ting hører hjemme på et budsjett, og denne gangen er det heller ingen av fastlegeko­ntorene som har plass til flere leger. Og dermed må det lages et nytt kontor, og det er kanskje derfor vanskelig å få det inn på et budsjett. Men kommunen er nødt til å ivareta dette, og det er leit at dette ikke kom inn på budsjettet i år, sier Vige.

Men det er lys i tunnelen, for det er vedtatt budsjett og handlingsp­lan for 4-årsperiode­n 2018-2021, er satt inn midler til ny legehjemme­l fra 2019-budsjettet.

– Så vi vil få på plass ny fastlege fra årsskiftet, sier Vige.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? MANGEL: Det er for få fastleger i Grimstad kommune, og antall ledige plasser er rekordlavt, i følge kommuneove­rlege Vegard Vige.
ARKIVFOTO MANGEL: Det er for få fastleger i Grimstad kommune, og antall ledige plasser er rekordlavt, i følge kommuneove­rlege Vegard Vige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway