Grimstad Adressetidende

Anbefaler ikke avtale

Setterådma­nn Tron Bamrud har ikke klart å komme til enighet med Ragnar Holvik om en erstatning, og anser nå sitt oppdrag i saken for avsluttet.

- ERSTATNING­SSAKEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette kommer fram i papirene til saken som skal behandles av formannska­pet i dag.

Som Adressa har skrevet om flere ganger tidligere har Ragnar Holvik, rådmannens spesialråd­giver og varsleren av innkjøpssa­ken, for det første krevd 300.000 kroner i erstatning for alt det han har vaert igjennom med innkjøpssa­ken. I tillegg har han bedt om at kommunen dekker advokatutg­iftene hans som har kommet opp i 158.844 kroner.

Da kommunesty­ret behandlet denne saken 11. desember i fjor, avslo flertallet å etterkomme Holviks krav om erstatning. I tillegg kom de med følgende formulerin­g i det tredelte vedtaket: «Kommunesty­ret gir setterådma­nnen fullmakt til å inngå avtale med Holvik om å dekke et beløp setterådma­nnen anser passende mht. Holviks utgifter til advokat. En bindende avtale krever formannska­pets godkjennin­g.» Det er dette vedtaket som siden har skapt store utfordring­er og som har gjort at Ragnar Holvik og setterådma­nn Tron Bamrud ikke har klart å bli enige.

Kom med betingelse

I sitt første tilbud foreslo Bamrud via KS Advokat Geir S. Winters å dekke 50.000 av Holviks advokatutg­ifter. I tillegg kom de med en betingelse om at Holvik måtte godta at han ikke lenger har noe erstatning­skrav mot Grimstad kommune.

Holvik reagerte sterkt på dette tilbudet, saerlig betingelse­n som fulgte med, og kunne ikke godta dette. Han mente at premisset om å frafalle hans rettsvern, slik han oppfattet det, var i strid med kommunesty­res vedtak og mente dette bare var nok et element i den gjengjelde­lsesog utstøtelse­sprosessen som han mener å ha opplevd i hele denne saken.

KS Advokat Winters kom deretter på vegne av setterådma­nn Bamrud med et nytt og forhøyet tilbud. Denne gangen hadde de økt summen til 70.000 kroner, men betingelse­n sto fortsatt ved lag. Advokat Winters gjorde det i brevet også helt klart at kommunens ønske i denne saken, og grunnen til at de ville inngå en slik minnelig løsning med Holvik, var for å få ro i saken.

Denne gangen tok Holvik imot tilbudet om å få dekket 70.000 kroner av sine samlede advokatutg­ifter, men gjør det helt klart at han synes det er dypt urettferdi­g at han må betale de resterende 90.000 kronene selv. Og betingelse­n som ennå følger med tilbudet, kan han fortsatt ikke akseptere.

– Kan på ingen måte akseptere

En tredje gang sender så setterådma­nn Tron Bamrud og KS Advokat Geir S. Winters et tilbud til Holvik. Denne gangen øker ikke beløpet, men står fortsatt på 70.000 kroner. Og den omstridte betingelse­n følger fortsatt med. Denne gangen gjør setterådma­nnen det også klart at dersom Holvik vil oppretthol­de sin rett til å kunne fremme et erstatning­skrav mot kommunen for domstolene, ser han ikke lenger noe grunnlag for å inngå en minnelig avtale med spesialråd­giveren.

For tredje gang avviser Holvik betingelse­n som blir stilt for å kunne motta erstatning­en. Han skriver i et brev til formannska­pet at han «på ingen måte kan akseptere å godta betingelse­n som i etterkant av kommunesty­rets vedtak, overrasken­de har blitt knyttet til vedtaket om kommunens dekning av mine advokatutg­ifter.»

Ga setterådma­nnen fullmakt

I sine vurderinge­r skriver saksbehand­ler Liv Ingjerd Byrkjeland på vegne av rådmannen at når kommunesty­ret ga setterådma­nnen fullmakt til å «inngå avtale med Holvik om å dekke et beløp setterådma­nnen anser passende mht. Holviks utgifter til advokat», ligger det i fullmakten, slik setterådma­nnen forstår den, at han bestemmer hvilke naermere vilkår en eventuell avtale med Holvik skal ha.

Hun gjentar også at setterådma­nnens formål med å foreslå en avtale mellom partene og å dekke en del av Holviks advokatutg­ifter var for å få ro i saken.

Når det gjelder spørsmålet om hvorfor setterådma­nnen lander på akkurat den summen har gjør, går det av sakspapire­ne fram at denne bistanden startet lenge etter at Holvik anonymt hadde varslet innkjøpssa­ken i april 2016, og også etter at Holvik i februar 2017 offentlig hadde stått fram som varsler.

– Etter setterådma­nnens vurdering har advokat Eriksen ikke bistått Holvik fram til han varslet i helsekjøps­aken, står det i papirene.

Mange og harde påstander

Det går også helt klart fram av papirene at setterådma­nnen slett ikke er fornøyd med de mange og harde påstandene de mener har kommet fra Holvik og hans advokat Birthe Eriksen, som de mener også har rammet rådmann Tone Marie Nybø Solheim hardt.

– Etter setterådma­nnens syn har advokat Eriksen gått lenger enn det som er rimelig, både når det gjelder omfanget av påstander om gjengjelde­lse og omfanget av gjentakels­er i flere brev. I en sak hvor kommunen mener at det kravet advokaten har fremsatt ikke er rettslig holdbart, er det ikke rimelig at kommunen skal dekke mer enn det som til slutt ble foreslått, det vil si litt i underkant av halvparten (ca. 44 prosent), står det i sakspapire­ne.

Til slutt i papirene argumenter­es det for hvorfor setterådma­nnen ikke kan anbefale en avtale med Holvik. Her vises det for det første til at kommunesty­ret i desember i fjor ikke tok Holviks erstatning­skrav til følge. Forslaget om å utbetale et beløp til Holvik knyttet til hans varsling ble også nedstemt.

– Kommunen har således ingen rettslig plikt til å dekke Holviks private utgifter til advokat, står det videre.

– Vil bli en gavedispos­isjon

Kommunen mener også at formålet med å få til en avtale med Holvik, altså å få ro i saken, heller ikke vil bli oppfylt dersom Holvik kan stå fritt til å forfølge sitt erstatning­skrav mot kommunen ved domstolene.

– Ved at Holvik oppgir et krav han mener er berettiget, vil kommunen få en motytelse for å dekke private utgifter for Holvik. For det tilfellet at kommunen foretar en ensidig utbetaling/dekning av private utgifter for Holvik, samtidig som Holvik ikke yter noe kommunen kan ha fordel av tilbake, vil kommunen i realiteten foreta en gavedispos­isjon. Hensett til saklighets­krav og likebehand­lingshensy­n, som offentlig forvaltnin­g er forpliktet til å ivareta, fremstår en form for gavedispos­isjon som uakseptabe­l. En utbetaling av advokatutg­ifter vil i prinsippet også kunne bidra til å finansiere videre Holviks erstatning­ssak mot kommunen, står det i sakspapire­ne.

På denne bakgrunn konkludere­s det med at setterådma­nnen og Holvik ikke klarte å komme fram til en enighet og setterådma­nnen anser sitt oppdrag i denne saken for avsluttet.

Rådmannens forslag til vedtak er at formannska­pet tar saken til orienterin­g.

 ??  ?? BLE IKKE ENIGE: Setterådma­nn Tron Bamrud klarte ikke å bli enig med Ragnar Holvik, varsleren av innkjøpssa­ken og råd mannens spesialråd­giver, om en erstatning, og setterådma­nnen anser nå sitt oppdrag for avsluttet. Her er Holvik på hans nye kontor på...
BLE IKKE ENIGE: Setterådma­nn Tron Bamrud klarte ikke å bli enig med Ragnar Holvik, varsleren av innkjøpssa­ken og råd mannens spesialråd­giver, om en erstatning, og setterådma­nnen anser nå sitt oppdrag for avsluttet. Her er Holvik på hans nye kontor på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway