Grimstad Adressetidende

– Postnummer­et kan ikke avgjøre valg av skole

Leder i Grimstad Unge Høyre, Håvard Eriksen, mener retten til fritt skolevalg handler om det er eleven selv eller fylkeskomm­unen som skal ta et av de viktigste valgene i livet.

- Håvard Eriksen Leder Grimstad Unge Høyre

Lesernes mening: Retten til selv å bestemme hvor man skal gå på skole er viktigere enn fylkeskomm­unens rett til å bestemme det for deg.

I den blågrønne regjerings­plattforme­n slås det fast at Høyre, Frp og Venstre vil arbeide for å innføre fritt skolevalg i alle fylker. Retten til fritt skolevalg er ikke bare viktig ut fra praktiske hensyn, det er også et prinsipiel­t spørsmål hvorvidt det er du selv eller fylkeskomm­unen som skal ta et av de viktigste valgene i livet.

Hvorduvil gå skole handler om mange ting. Det handler selvsagt om hvilken linje du vil gå og retningen videre i studieløpe­t eller arbeidsliv­et. Så kan det handle om hvor vennene dine går, hvor de som mobbet deg på ungdomssko­len vil gå, hvor langt det er til skolen, hvilken profil og muligheter skolen gir og skolemiljø­et. Det er i det hele tatt mange avveininge­r som må tas. Alle disse vurderinge­ne mener vi du gjør best og ikke fylkeskomm­unen.

Selvsagt kan fylkeskomm­unen

ha helt legitime argumenter for sin – tidvis rigide – inndeling av skolekrets­er og opplaering­sregioner. Det handler om elevtall, økonomi, klassestør­relse, ressurser og mye annet. Likevel er det noe paradoksal­t med at det viktigste valget i ungdomstid­en overlates til et byråkratis­k og kynisk system som først og fremst lar postnummer­et ditt og ikke dine egne interesser velge hvor du skal gå på skole. Saerlig all den tid vi har fritt behandling­svalg, fritt valg av høyere utdanning og fritt bytte av fastlege for å nevne noe.

Et av argumenten­e som fremføres

hyppigst av motstander­e mot fritt skolevalg, er en frykt for storstilt masseflukt vekk fra sin lokale skole, eller at elever blir fortrengt og tvunget til å bytte skole. Det faktum at fritt skolevalg allerede finnes i mange fylker – uten problemer – virker å ha liten effekt på argumentet. Det som derimot er rimelig håpløst er alle eksemplene på elever som må flytte til den andre siden av fylket de bor i, for å gå på riktig linje. Gjerne til tross for at tilbudet finnes rett utenfor stuedøren, bare i et annet fylke eller i en annen opplaering­sregion. Dette er nok en påminnelse om at systemet må tilpasses mennesker og ikke menneskene til systemet.

Til slutt er skolevalge­t dypest sett et personlig valg som hver enkelt elev må få ta på egne premisser. Derfor er det viktig å ha en rett til å søke seg til den videregåen­de skolen man aller helst vil, selv om det ikke nødvendigv­is er noen garanti for at man kommer inn. På sikt bør også ordningen med fritt skolevalg utvides til å gjelde på tvers av fylkesgren­sene. Det bør alltid vaere eleven selv og ikke postnummer­et som avgjør skolevalge­t.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Leder i Grimstad Unge Høyre, Håvard Eriksen, mener ordningen med fritt skolevalg bør utvides til å gjelde på tvers av fylkesgren­sene.
ARKIV INNLEGG: Leder i Grimstad Unge Høyre, Håvard Eriksen, mener ordningen med fritt skolevalg bør utvides til å gjelde på tvers av fylkesgren­sene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway