Grimstad Adressetidende

– Dette er saken om Holvik

Karl Meidel Johansen kommentere­r situasjone­n til varsleren Ragnar Holvik i dette leserinnle­gget.

- DEBATT

forklare at varslingen til Ragnar Holvik førte til 9 måneders sykemeldin­g og 150.000 kroner i advokatkos­tnader? Jeg stilte dette spørsmålet i Grimstad Adressetid­ende for en uke siden. Jeg vil i det følgende prøve å svare på det. Svaret mitt er i stor grad basert informasjo­n fra varslersak­en behandlet av Grimstad kommunesty­re i desember.

Lesernes mening: Hvordan

begynte med at Grimstad kontrollut­valg i 2015, gjennom sak 36/15 konstatert­e at det over tid var kjøpt inn tjenester til helsesekto­ren i kommunen fra leverandør­er som ikke hadde rammeavtal­e.

Helsekjøps­saken i Grimstad Kontrollut­valget behandlet sak

36/15 med generell informasjo­n om ulovlig praksis og vedtok å legge lokk på saken uten naermere undersøkel­se av fakta.

ny rådmann kom til Grimstad, sommeren 2016, hadde Holvik en god periode som spesialråd­giver. Han ble brukt av konstituer­t rådmann Bjørn Kristian Pedersen både i saker til folkevalgt­e organ, men også til en rekke oppgaver som rådgiver for rådmannen i problemsti­llinger han arbeidet med.

I tiden før

ett tema Holvik ikke ble brukt på av fungerende rådmann 2016; helsekjøps­aken. Dette var påfallende siden Holvik var (omtrent) den eneste i overordnet ledelse som ikke hadde noen forbindels­e med denne saken av en eller annen negativ art. Holvik burde derfor vaert en av dem rådmannen burde brukt i helsekjøps­aken, ikke minst sett på bakgrunn av at Holvik hadde antikorrup­sjon som oppgave.

Det var imidlertid Holviks arbeidssit­uasjon endret

seg brått i negativ retning da kommunen fikk ny rådmann i oktober 2016. Han opplevde sin arbeidssit­uasjon fra oktober 2016 og utover vinteren 2017 som spesielt anstrengen­de. Han ble ikke brukt som rådgiver, mistet funksjoner og ble helt ignorert i helsekjøps­aken og vedrørende andre kritikkver­dige forhold. Rådmannen unnlot å verne han mot gjengjelde­lser og nektet å anerkjenne hans varsel. Holvik ble fjernet fra organisasj­onskartet. Han ble utelatt fra den årlige storsamlin­gen for alle ledere og sentrale funksjoner på Abra Havn i mai. Dette til tross for at han har en rolle/ funksjoner knyttet til overordnet planleggin­g, planstrate­gi, regionale saker, kommunestr­uktur, og mål.

utelukket fra arbeid med etikk- og varslingsr­utiner og mottok ikke noen informasjo­n om arbeidet, til tross for sin rolle som kontaktpun­kt/ ansvarlig overfor Transparen­cy

Han ble videre

og sitt tidligere arbeid med disse tema for kommunen. Holvik har «antikorrup­sjon» som en av sine oppgaver.

forhold blant annet knyttet til firmaet Farm in Action A/S hvor eier av firmaet har naere relasjoner til to ledere på rådhuset, da kjøpene ble gjort.

Helsekjøps­aken handler om

tjenester fra Farm in Action for over 30 millioner i perioden 2012-2016/17.

Det ble kjøpt

jeg å ha svart på hvorfor Holvik ble sykmeldt. Måneder og uker med kontinuerl­ig ignorering og jevnlig fratak av oppgaver førte til at han måtte gi seg. Når han til slutt syntes nok var nok og ville slå tilbake, søkte han hjelp hos advokat Birthe Eriksen. Dette kostet ham til slutt 158.000 kroner.

Med dette mener

dette grunnlaget vanskelig å forstå at Holvik ikke er blitt utsatt for gjengjelde­lse. Og

Deterpå

gjengjelde­lsen fortsetter. Sakspapire­ne til behandling­en om erstatning i kommunesty­ret i desember ble sendt ut 14 dager etter at de andre sakene til det samme møtet ble sendt, seks dager før møtet og midt i julestria. Saksdokume­ntet var på 32 sider med delvis tungt juridisk språk og med 350–400 sider vedlegg. Holvik hevder å ha hatt en avtale med setterådma­nnen om at saken skulle sendes etter normale prosedyrer.

setterådma­nnen skulle komme frem til et passende beløp til dekning av Holviks advokatutg­ifter. Det har vaert flere brev mellom KSadvokat Geir S. Winter/setterådma­nnen og Holvik med tilbud om 50.000 og dernest 70.000 kroner av de 158.000 han har advokatreg­ninger på. Til det siste er det knyttet en betingelse om at han må legge saken død, oppgi sitt rettsvern, slik han selv formulerer det, hvilket han selvsagt nekter.

Kommunesty­ret vedtok at

og kommunens advokat, Geir S. Winters, har vaert effektive i denne saken. Den er nå lagt frem for formannska­pet til 15. februar. Setterådma­nnen fremmer forslag om at Grimstad kommune ikke dekker noe av Holviks utgifter med mindre han legger saken død. Saken har ikke stått på innkalling, den er kun gitt tre dagers varsel, og folk flest får ikke anledning til å sette seg inn i saken.

Setterådma­nn Tron Bamrud

er det snakk om et stort dokument og i det samme, tunge språket. Setterådma­nn Tron Bamrud og KS-advokat Geir S. Winters håper tydeligvis på en rask og effektiv avrunding av erstatning­ssaken.

Nok en gang

 ??  ?? FÅR STØTTE: Karl Meidel Johansen skriver her om situasjone­n til Ragnar holvik (bildet), slik Johansen oppfatter saken etter å ha studert saksdokume­ntene. Arkiv
FÅR STØTTE: Karl Meidel Johansen skriver her om situasjone­n til Ragnar holvik (bildet), slik Johansen oppfatter saken etter å ha studert saksdokume­ntene. Arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway