Grimstad Adressetidende

Ildfull klaverkons­ert

Oda Voltersvik gledet tilhørerne under konserten med Edvard Grieg og Harald Saeverud på programmet.

- Dag G. Aasland

I en rådhussal ikke helt fylt av mennesker landet en fremmed fugl lørdag ettermidda­g, og fra en sal mer enn fylt av begeistrin­g lettet hun igjen litt senere. Iført en ildrød kjole og medbringen­de en fortelling i toner og ord om den mytiske skikkelsen Ildfuglen, slo unge Oda Voltersvik fra Bergen seg ned en liten stund og gledet oss som hadde funnet veien i sørpevaere­t.

Programmet var satt sammen rundt et tema som skulle beskrive denne fuglen fra slavisk folklore, med glød, magi, redning, fortapelse og uforutsigb­arhet.

Det var et godt gjennomarb­eidet program, inkludert verbale introduksj­oner til hvert stykke. Vi fikk servert et repertoar som for det meste var ganske ukjent for de fleste, selv om komponiste­ne var kjente. Med unntak kanskje av den aller første, iren Philip Martin, med sin «Flight», som slo an tonen, i flere betydninge­r.

En grunn til at mye av musikken var relativt ukjent, kan vaere at disse stykkene må vaere teknisk krevende å spille. Pianisten hadde dem alle overvelden­de godt innarbeide­t, både teknisk og musikalsk, frigjort fra alt av noter, men de må likevel ha vaert en kraftanstr­engelse å gjennomfør­e.

En ildfugl må nemlig ikke forveksles med en ildflue, noe hun da heller ikke gjorde. Når for eksempel en komponist som Rakhmanino­v tar for seg det gamle temaet «La Folia», som han hadde snappet opp fra Corelli, blir det mye lyd, komplekse rytmer og harmonier, og mye rå, russisk kraft.

Bartoks tre burlesker, med blant annet både krangling og fyll, tok opp tråden igjen etter kaffepause­n. Men det var også en annen tråd i programmet, vi kunne nesten si en rød tråd, nemlig en bergensk en, fra Grieg via Saeverud til Oda Voltersvik. Vi kan i alle fall slå fast at uten Bergen ville Norge ha vaert ganske fattig som musikknasj­on. Grieg møtte vi med to korte stykker i første avdeling, den inderlige sangen «Poetens hjerte» og det lyriske stykket «Svunne dager».

Fra Saeverud fikk vi høre tre kapriser fra et upublisert, etterlatt manuskript.

Her hørte vi en Harald Saeverud som brakte Griegs tradisjon videre inn i det 20. århundre – og en Oda Voltersvik som bringer dem begge inn i det 21.

Til slutt i programmet kom Ildfuglen selv, slik vi kjenner den fra Stravinski­js ballettmus­ikk, med tre danser.

Det er mulig Musikkens Venner ble litt bekymret for flygelet sitt da fuglen flakset som verst, det kunne nesten høres ut som om strengene krøllet seg.

Men både flygelet og pianisten

besto prøven, begge med glans. Vi får bare håpe at Oda Voltersvik igjen kan slå seg ned i denne byen for en liten stund og rive oss ut av døsen. Med florlette vingeslag fra Griegs sommerfugl fløy hun i alle fall for denne gang.

 ??  ?? IMPONERTE: Iført en ildrød kjole og medbringen­de en fortelling i toner og ord om den mytiske skikkelsen Ildfuglen, slo unge Oda Voltersvik fra Bergen seg ned en liten stund og gledet oss som hadde funnet veien i sørpevaere­t.
IMPONERTE: Iført en ildrød kjole og medbringen­de en fortelling i toner og ord om den mytiske skikkelsen Ildfuglen, slo unge Oda Voltersvik fra Bergen seg ned en liten stund og gledet oss som hadde funnet veien i sørpevaere­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway