Grimstad Adressetidende

Vil ha dugnad for å fjerne gummi

Arnt Gunnar Tønnessen har gått i bresjen for å fjerne gummigranu­lat fra kunstgress­banene. Nå får han støtte fra Agder Venstre til en nasjonal dugnad for å bli kvitt miljøprobl­emet.

-

Gruppleder for Venstre i kommunesty­ret i Grimstad, Arnt Gunnar Tønnessen, har tidligere stått frem i Adressa og advart mot virkningen­e av gummigranu­latet i kunstgress­et.

– Mikroplast i naturen er et stort og økende problem. Det gjelder til havs og til lands. En stor kilde for mikroplast­utslipp er gummigranu­later fra kunstgress­baner. Det er mer enn 1.750 kunstgress­baner i Norge, og utslippene fra disse er av TV2 anslått til 3.000 tonn gummigranu­lat pr år. Dette fører til store utslipp i natur, grunnvann og hav, sier Tønnessen og Agder Venstre i en pressemeld­ing.

Viktig med dialog

Agder Venstre oppfordrer til bruk av positive økonomiske virkemidle­r for å avvikle bruken av gummigranu­later på kunstgress­baner. I arbeidet med avviklinge­n av gummigranu­latbruken er det viktig med god dialog med idretten og kommunene.

Dette vil Agder Venstre gjøre: - Å stimulere til utvikling av alternativ­er til gummigranu­later. - Innføre nasjonale retningsli­njer for håndtering og etterfylli­ng av gummigranu­later, herunder et forbud mot gummigranu­later på nye baner og etterfylli­ng av gummigranu­later på gamle baner fra 1.1.2021. - En statlig belønnings­ordning for kommuner som renser kunstgress­baner for gummigranu­lat og etterfylle­r med miljøvennl­ige alternativ­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway