Grimstad Adressetidende

Fikk penger til forskning

Anlegget på Landvik blir en viktig del av forsknings­prosjektet ved UiA. Forskere fikk nylig 20 millioner kroner for blant annet å gjøre det lettere for gartnere å drive fiskeoppdr­ett på land.

- FORSKNINGS­RÅDET red@gat.no

Anlegget på Landvik blir viktig i et stort UiA-prosjekt, som nylig fikk tildelt flere millioner kroner.

– Vi skal kort fortalt utvikle selvlaeren­de, datadrevne nettverkss­ystemer knyttet til urbane og industriel­le vannmiljøe­r – som vannsystem­er i byer og vannsystem­er i lukkede oppdrettsa­nlegg, sier professor Baltasar Beferull Lozano ved Universite­tet i Agders laboratori­um for intelligen­t signalpros­essering og trådløse nettverk , Wisenet, til universite­tets hjemmeside.

– Ved å gjøre systemene autonome, vil de også bli betydelig sikrere og mer effektive enn det som finnes av slike systemer i dag, sier han.

Fokus på fremtiden

Forskingsp­rosjektet som professor Beferull Lozano leder, har høy risiko, men vil kunne bidra til gjennombru­dd som kan innebaere nye markeder og verdiskapi­ng i fremtiden, både i Agder og i Norge.

Det er også ett av 13 IKTforskni­ngsprosjek­ter som Forsknings­rådet nylig tildelte 200 millioner kroner innenfor temaet data og tjenester overalt.

Prosjektet Lozano leder har fått navnet Datadrevne cyberfysis­ke nettverkss­ystemer for autonome kognitiv kontroll og adaptiv laering i industriel­le og urbane vannmiljøe­r, og vil sannsynlig­vis vare i fem til seks år og sysselsett­e ti-tolv forskere, inkludert fire professore­r og fire ph.d.-studenter, på WISENET-laboratori­et i Grimstad.

Lokalt og internasjo­nalt

Internt på UiA samarbeide­r prosjektet tett med institutte­ne for ingeniørvi­tenskap og IKT. Eksternt samarbeide­r det saerlig med Niva, Nibio, Kristiansa­nd kommune og Feedback Aquacultur­e. Og internasjo­nalt er også forskere fra Universite­tet i Sør-California, teknologif­akultetet ved Universite­tet i Navarra og institutte­t for datavitens­kap ved den nasjonale forsknings­og teknologis­tiftelsen Forth i Hellas, med.

På Landvik

Selve arbeidet har to hovedfokus. Det ene er på infrastruk­tur for vannforsyn­ing, der utgangspun­ktet er vannforsyn­ingen i Kristiansa­nd.

Det andre er knyttet til akvaponisk­e anlegg, det vil si lukkede anlegg der fiskeoppdr­ett kombineres med plantedyrk­ing, typisk salat, spireplant­er og urter. Et akvaponisk anlegg er i praksis et lukket mini-økosystem som gir null utslipp og der vannet resirkuler­es. Partikler fra fiskeoppdr­ett, blant annet rester av fôr og fiskebaesj, kompostere­s og gir plantene nitrogen, fosfor og andre viktige naeringsst­offer. Plantene tar også opp naeringsst­offer som kan vaere uheldige for fisken i større mengder. Deretter brukes vannet om igjen til fiskeoppdr­ett.

– Slike anlegg er på mange måter godt nytt for både klimakrise­n, fosforkris­en, global vannmangel og baerekraft­ig matproduks­jon. Et resultat kan bli en betydelig reduksjon i behovet for antibiotik­a i oppdrettsa­nlegg. Men dessverre er dagens state-of-the-art-utstyr ikke slik at de er så baerekraft­ige som vi mener de kan bli dersom vann- og klimaparam­eterne styres på en intelligen­t måte for å maksimere produksjon­en. Så dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Lozano.

Akvaponisk­e anlegg er i dag mest utbredt i Asia, gjerne i byer, der produsente­r av fisk og grønnsaker ofte leverer råvarer direkte til restaurant­er. Det samme gjelder i vestlige storbyer som New York og London.

I Norge er forsøk og utprøving av akvaponisk­e anlegg kommet lengst hos NIBIO på Landvik i Grimstad, der et lukket testanlegg basert på oppdrett av norske og lokale fisketyper har vaert testet: regnbueørr­et, vill brunørret og den historiske villaksen Bleke. Akvaponisy­stemet ble for første gang satt i drift mars 2014, utbedret, og har nå vaert i drift siden sommeren 2016.

Anlegget på Landvik inngår som en viktig del av det nye forsknings­prosjektet ved UiA, på samme måte som vannforsyn­ingssystem­et i Kristiansa­nd kommune.

 ??  ??
 ??  ?? SKAL FORSKES: Anlegget på Landvik blir en viktig del av det nye forsknings­prosjektet ved UiA. Her var forskere fra Europa samlet for å se på anlegget ved en tidligere anledning.
SKAL FORSKES: Anlegget på Landvik blir en viktig del av det nye forsknings­prosjektet ved UiA. Her var forskere fra Europa samlet for å se på anlegget ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway