Grimstad Adressetidende

Vil bygge opp et spillmiljø

Grimstad trenger et sted for dem som vil bli dyktige i e-sport, mener Bjørn Birkeland.

- SPILL Martin Haugen

Selv har han hatt spill som hobby i mange år, og anslår at han har spilt det populaere spiller Counterstr­ike (vanligvis forkortet til CS) i 15 år. Det har han til felles med mange i sin generasjon. Nå mener imidlertid Birkeland og kameraten Vegard Ravna at Grimstad trenger et tilbud til dem som vil satse mer enn bare å ha spilling som en hobby.

De håper nå å finne lokaler hvor e-sport kan dyrkes. Esport står for elektronis­k sport, og er spilling på et mer organisert og konkurrans­epreget nivå.

Noe av utfordring­en mener de er at dataspill fortsatt blir sett på som et tidsfordri­v og noe uproduktiv­t, selv om e-sport i dag samler millioner av utøvere og tilskuere verden over. I Asia og USA er det store penger og millioner av tilskuere, men man trenger ikke reise lenger enn til Sverige for å skjønne hvor stort e-sport er i ferd med å bli.

Der har den tidligere profesjone­lle CS-spilleren Emil «Heaton» Christense­n planer om å åpne 40 restaurant­er med e-sporttema, og uttalte nylig at planen er å bli større enn den tradisjone­lle sportspubk­jeden O’Leary’s innen tre år.

Ikke Super Mario

– Du ser hvor populaert e-sport har blitt, men den eldre generasjon­en skjønner ikke hvor stort det er. De tror det er Super Mario, sier Birkeland, og sikter til det kjente Nintendo-spillet.

Det er imidlertid ikke Nintendo-spill han og Ravna tenker på. I Norge konkurrere­s det i hovedsak i fem spill, og CS er ett av dem. De ser for seg at et lokalt e-sportsted i Grimstad kan gi et tilbud for folk som vil bli best mulig i spill det konkurrere­s i.

Akkurat som i tradisjone­ll sport er det nemlig mulig å satse på e-sport og få en profesjone­ll karriere. Vålerenga er første norske fotballklu­bb til å starte eget e-sportlag. I andre land har dette skjedd for lengst.

– FC Københavns CS-lag vant nettopp en stor turnering hvor premien var en halv million dollar, sier Ravna.

Også i norske turneringe­r er det pengepremi­er, men ikke i denne størrelsen. Og for å kjempe om slike premier, trengs det øving. Det er her et lokalt esportmilj­ø kommer inn.

Vil sende ungene på CS-trening

– Det som er synd, er at om du skal vaere god i noe i Grimstad, er det fotball eller sykling. Sånn føles det, i alle fall. Jeg skulle ønske man kunne sende ungene på CS-trening akkurat som man sender dem på fotballtre­ning, sier Birkeland.

Han og Ravna håper nå de klarer å finne et lokale som kan brukes til dette. Og det er ikke noen tradisjone­ll nettcafé de tenker på.

– Det blir nesten som et akademi. Man trener som om man trener for å bli god i fotball, sier Ravna.

– Er det noen spesiell aldersgrup­pe dere vil nå?

– Det er ikke så viktig. Målet er at de som er der skal bli best mulig, sier Birkeland.

– Vi vil hjelpe i gang folk som er unge. Jeg vet om mange som er interesser­t, sier han, og oppfordrer alle interesser­te til å like facebooksi­den Grimstad E-sport.

 ??  ??
 ??  ?? STORT: E-sportkonku­rranser samler mange tilskuere.
STORT: E-sportkonku­rranser samler mange tilskuere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway