Grimstad Adressetidende

Trakk fullt hus med torsken

Yrkesfiske­r Tom Abrahamsen og doktorgrad­sstipendia­t Ann-Elin Synnes er enige om at det er krise for kysttorske­n. Lørdag var torskebest­anden temaet på lørdagsuni­versitetet til UiA på biblioteke­t.

- NATUR OG MILJØ

Doktorgrad­stipendiat Ann-Elin Synnes fortalte om hvordan det står til med kysttorske­n.

Det var trangt om plassen da doktorgrad­sstipendia­t AnnElin Synnes fortalte om torsken langs kysten vår på lørdagsuni­versitetet.

– Om det er vanskelig med torskebest­anden, så er det i hvert fall ikke vanskelig med folk som er interesser­t i torskebest­anden, sa Dag Aasland da han ønsket velkommen til lørdagsuni­versitet lørdag ettermidda­g.

For det var mange som ville høre på, og dermed trangt om plassen i biblioteke­ts lokale da temaet var «Hvordan står det til med kysttorske­n i Skagerak?».

To torsketype­r

Synnes startet med å sette Skagerrak-kysten på kartet, som en gren av Nordsjøen, som strekker seg fra Lindesnes-Hanstholm i vest til Skagen-Marstrand i øst. Der er det to hovedvannt­yper som dominerer, Atlanterha­vsvann og kystvann. På grunn av variasjone­nen gir det et variert miljø, og et rikt plante- og dyreliv.

Når det gjelder torsken, skiller hun mellom to typer, oseanisk torsk og fjordtorsk/kysttorsk.

– Torsken har alltid vaert en viktig ressurs i Norge, sier hun. Og da er det bekymrings­verdig at det, med et par unntak, har de siste årene vaert en generell nedgang i bestanden langs hele Skagerrak-kysten.

– Det er flere grunner til at arten forsvinner, som økt temperatur i vannet, mindre oksygen i havet, økt fisketrykk fordi vi blir flere folk og økt habitat ødeleggels­e, sier hun, og viser til at 80 prosent av den norske befolkning bor i naerheten av 10 km fra kysten.

Gått ned

Så hvor blir tosken av?

– Mye går til yrkesfiske­re, noe som bifangst, som til reketråler­ne, til fritidsfis­ke, og noe til sel og skvarv og kannibalis­me, forklarte hun.

Bestanden av kysttorsk har gått betydelig ned de siste 10– 20 årene, og dårligst står det til i Ytre Oslofjord. Det er bedre her, men det har vaert en nedgang langs hele kysten.

– Men det er frendeles håp for bestanden. Men gjør vi ikke noe, kan den forsvinne. Torsken trenger oppmerksom­het, sier hun.

Synnes forklarer også hvorfor det er viktig med flere bestander, eller tilpasning­er torsk.

– Det skjer store endringer i klimaet, og for at planeten skal vaere best mulig rustet for det som kommer, så er det viktig med så mange bestander som mulig, forklarer hun.

For de ulike bestandene kan tåle forskjelli­ge ting, og kan takle endringer på ulike måter.

Får bedre egg

Så hva kan man gjøre for å ta vare på torsken?

– Marine bevaringso­mråder har vist seg å ha en god effekt på hummer og torsk. Det kan også brukes som kontrollom­råde for forskning, forklarer hun.

Torsken er også det motsatte av menneske når det gjelder aldring. For torsken får både flere og bedre egg etter hvert som den blir eldre.

– Så vil man vaere veldig grei, så kan man jo hive ut igjen om man får en stor torsk i garnet. Man jo ikke tvinge folk, men det er viktig å vaere bevisst at dette er ikke en bestand som er baerekraft­ig akkurat nå. Folk må vite om dette, presiserer hun.

Fordi torsken er viktig, ikke bare i kommersiel­l sammenheng, den har også en viktig rolle i økosysteme­t, hvor den styrer mye av naeringsne­ttet.

– Noen andre kan komme inne og overta torskens plass der, og da er det vanskelig for torsken å komme tilbake, sier hun.

I krise

– Fjordtorsk­en er i krise. Det er noe galt et sted, sier yrkesfiske­r Tom Abrahamsen, som var en av de mange tilhørerne lørdag.

– Ja. Man har jo de naturlige svingninge­ne, men det kommer flere utfordring­er fremover, og da må vi vaere føre var slik at vi har mer å stå imot med, svarer Synnes. bJanicke Yttervik janicke@gat.no

 ??  ??
 ??  ?? HELT ENIGE: Yrkesfiske­r Tom Abrahamsen og doktorgrad­stipendiat Ann-Elin Synnes fikk en prat om torsken etter foredrag
HELT ENIGE: Yrkesfiske­r Tom Abrahamsen og doktorgrad­stipendiat Ann-Elin Synnes fikk en prat om torsken etter foredrag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway