Grimstad Adressetidende

Nå kommer Sibir-kulda

I det vi er på vei mot årets første vårdag, går vi mot vinterens kaldeste dager. Meteorolog­ene advarer mot Sibir-kulde.

- VAERET

Sonja Lilleødegå­rd hos Nottos merker godt kulda, og verre skal det bli.

– Dette kan føre til skader om folk ikke kler seg godt.

Denne advarselen kommer fra meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo og blir sitert av VG i går. De skriver om varselet som yr.no har sendt ut. Der advares det mot Sibir-kulde og sterk vind. Og det er nettopp denne kombinasjo­nen som gjør at dagen i dag, morgen og torsdag vil merkes, også i Grimstad.

– Vi får noen kalde dager nå i hele Sør-Norge, på grunn av en kombinasjo­n av et uvanlig sterkt høytrykk over oss, og i tillegg en vedvarende nokså kraftig vind, forklarer meteorolog Hansen til avisa.

Kaldt også i Grimstad

Ifølge yr’s meldinger for Grimstad den kommende uka, skal det bli minus ni grader fram til og med klokka 12 i dag, minus 11 på samme tid i morgen og minus 10 på samme tid torsdag. På Igland i øvre Landvik ventes det å bli enda kaldere, og her skal det bli så kaldt som ned i minus 13 grader fram til og med klokka 12 i dag, for så å falle helt ned til minus 16 grader i morgen på samme tid, og minus 11 på torsdag samme tid.

Følt temperatur blir iskaldt

Disse temperatur­ene i kombinasjo­n med den kraftige vinden som også er ventet, vil gjøre at den følte temperatur­en blir mye lavere. Det er nemlig ventet både frisk bris og liten kuling både i Grimstad og på Igland, og det vil si vindstyrke­r på 10 og 11 meter per sekund.

Ifølge VG’s kuldekalku­lator som viser hva den følte temperatur­en blir når det er så så kaldt og det blåser så så mye, viser at den følte temperatur­en på det kaldeste tidspunkte­t på dagen i Grimstad i morgen vil bli minus 22 grader. På Igland vil den følte temperatur­en bli minus 28 grader på det kaldeste midt på dagen i morgen.

Kan bli ising på fiskebåten­e

De av fiskerne som tør prøve seg ut på sjøen disse dagene vil få det enda kaldere, for der er det meldt om nordøstlig stiv kuling 15 meter per sekund.

Derfor sendte også Meteorolog­isk institutt ut et OBS-varsel om fare for ising av fartøyer i Rogaland. Det gjør at ved sjøsprøyt over båtene kan sjøvannet fryse til is og danne farlige islag som kan true skipets stabilitet.

– Jeg ser ikke bort fra at dette OBS-varselet om ising blir utvidet til også å gjelde Sørlandet og Telemark, sier statsmeteo­rolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorolog­isk institutt til VG.

 ??  ??
 ??  ?? VAKKERT, MEN KALDT: Nå til torsdag 1. mars er det egentlig årets første vårdag, men det er lite som minner om vår her i Grømbukt. Isen har nå lagt seg halvveis ut i fjorden.
VAKKERT, MEN KALDT: Nå til torsdag 1. mars er det egentlig årets første vårdag, men det er lite som minner om vår her i Grømbukt. Isen har nå lagt seg halvveis ut i fjorden.
 ??  ?? SPIGGENT: Sonja Lilleødegå­rd syntes derimot det var kjølig i luka på Nottos i går, og hadde kledd seg godt. Espen Nystad liker det stabilt kaldt.
SPIGGENT: Sonja Lilleødegå­rd syntes derimot det var kjølig i luka på Nottos i går, og hadde kledd seg godt. Espen Nystad liker det stabilt kaldt.
 ??  ?? IKKE ILLE: Mamma Ranin Sararglani fra Syria var ute på trilletur med dattera Lea Alantouz i går. Etter å ha bodd i Hemsedal var det ikke så ille.
IKKE ILLE: Mamma Ranin Sararglani fra Syria var ute på trilletur med dattera Lea Alantouz i går. Etter å ha bodd i Hemsedal var det ikke så ille.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway