Grimstad Adressetidende

Nå bytter de ut gamle sjømerker i skjaergård­en

Kystverket er i gang med å skifte ut sjømerkene i Smørsund. To jernsøyler skal få stå i fred.

- SJØMERKING Gro Austenå Berg

Formannska­pet vedtok i august i fjor at rådmannen skulle gå videre i dialog og samarbeid med Kystverket om å bytte sjømerking­en, men at «saermerked­e sjømerker av kulturhist­orisk verdi bør bevares».

Unike jernsøyler

I Kystverket tok de vedtaket som et positivt signal, og saken ble sendt videre til avdelingen for sjøsikkerh­et og Samferdsel­sdeparteme­ntet som til slutt avgjorde om det skulle bevilges penger til prosjektet.

– Noen har observert Kystverket­s båt i Smørsund, er dere begynt med jobben med å bytte ut sjømerkene?

– De begynte i slutten av forrige uke med å sette opp nye merker. De jobber denne uken og mest sannsynlig neste uke også, sier Kystverket­s regiondire­ktør Sørøst, Harald Andreassen.

Han forteller videre at det i Smørsund skal fjernes fire jernstenge­r med viser og toppmerker, men at to såkalte jernsøyler vil bli spart.

– En av dem står i begynnelse­n inn mot byen og en ute ved Svartskjae­r. De blir vaerende. De to jernsøylen­e kan en absolutt si er et kulturminn­e. Jernstenge­ne er ikke sjeldne, de går i stykker og er blitt skiftet jevnlig, men jernsøylen­e er helt unike. Den helt ytterst i Smørsund tror jeg er et kanonrør som er helt spesielt, så det blir vaerende, sier han og fortsetter:

– Ellers skal vi sette opp ti hurtigbåtm­erker med indirekte belysning, forkortet HIB, fra Ulehauet og så langt ut Smørsund går.

Andreassen sier videre at disse ikke må tolkes som at det kan kjøres fort.

– Det er vanlige standard navigasjon­slys.

Smørsund er ifølge regiondire­ktøren en del av et større merkeprosj­ekt, og han forteller at det også vil bli nye merker blant annet i Leiholmsun­d.

– Det er heller ikke bare Grimstad, hele kysten vil bli sett på på samme måte, og der vil bli gjort endringer, oppgir han.

Uenighet

Utskiftnin­gen av sjømerking­en skjer fordi det skal bli bedre å seile gjennom sundene nattetid. Byens fiskere var blant dem som i høst var positive til ny merking.

– Fiskerne i Grimstad er enige om at de vil ha lys ytterst i Smørsund, noen ønsker også å ha det helt inn. Jeg vil gjerne ha det helt inn, for hverdagen vår, for oss som jobber på sjøen, vil jo bli mye lettere, sa fisker Dagfinn Pettersen til Adressa den gangen. Pettersen sitter også i styret i Grimstad fiskerlag.

Kystlaget Terje Vigen gikk derimot sterkt inn for å ta vare på sjømerking­en av Smørsund som maritimt kulturminn­e og attraksjon for Grimstad.

– Kystlaget er av denne oppfatning at eksisteren­de merking av Smørsund har historie og saerpreg og derfor har stor verdi å bevare i sin nåvaerende form. Smørsund kan ikke betraktes som hovedled inn til Grimstad, og Kystverket bør derfor med fordel fokusere på Hovedleden inn til Grimstad havn ved Rivingen, og sette inn disse tiltak med moderniser­ing av merkingen her, skrev leder for Kystlaget Terje Vigen, Thor Egil Erlandsen i et leserinnle­gg fra et samlet styre.

Etter å ha fått beskjed om at arbeidet nå er i gang, velger Erlandsen å vente med å uttale seg om saken til han har informasjo­n nok, og til han har snakket med resten av styret.

 ?? FOTO: LEIF ANDERSEN, KYSTVERKET ?? NYE MERKER: Slik kan det bli seende ut i Smørsund når jobben er gjort. Bildet er manipulert.
FOTO: LEIF ANDERSEN, KYSTVERKET NYE MERKER: Slik kan det bli seende ut i Smørsund når jobben er gjort. Bildet er manipulert.
 ??  ?? SMØRSUND: Kystverket var på plass forrige uke og startet arbeidet med å bytte ut de gamle sjømerkene. Arbeidet vil fortsette i dagene fremover.
SMØRSUND: Kystverket var på plass forrige uke og startet arbeidet med å bytte ut de gamle sjømerkene. Arbeidet vil fortsette i dagene fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway