Grimstad Adressetidende

Havnet i heftig krangel

Først havnet naboene i en krangel hvor tiltalte slo til offeret en gang i ansiktet. Senere utførte han grovt skadeverk på en bil, og ble filmet. Da kom mannen med trusler.

- FRA RETTEN

Den meget spesielle krangelen mellom det som en gang var to gode naboer, ble i slutten av januar rullet ut i full bredde i Aust-Agder tingrett. Da ble mannen i midten av 30-årene grillet i retten av politiadvo­kat Julie Møller Digre.

Mens tiltaltes forsvarer, advokatful­lmektig Birte Hove Berg mente på at klienten måtte frifinnes for så vel vold som skadeverk, hørte ikke retten på dette. Dommerfull­mektig Steffen Rogstad og hans meddommere kom til at mannen måtte dømmes.

Krangel startet alt

Det var i august i år at det oppstod en krangel mellom naboene i et boligfelt utenfor Grimstad. I forbindels­e med en fest, skal offeret ha tilsnakket en av ungene til tiltalte slik at barna ble redde og reiste hjem. Da kom barnas far over til naboen i en brennfart.

- Tiltalte ble sint da han så at barna var redde, og konfronter­te offeret med at han hadde forårsaket dette. Fornaermed­e var også sint. Han ville bort til tiltalte for å diskutere videre med ham. På vei bort dyttet han tiltaltes samboer unna, slik at hun falt i bakken på utsiden av veien. Like etter dette slo tiltalte forsettlig fornaermed­e med styrke en gang med knyttet hånd i ansiktet slik at han falt til bakken. Offeret ble påført hjerneryst­else og et blått venstre øye som en følge av slaget, fastslår Aust-Agder tingrett.

De mente at skaden som fornaermed­e ble påført, ikke kvalifiser­er til kroppsskad­e, men til kroppsforn­aermelse. Årsaken til dette, er at offeret fikk hjerneryst­else og blått øye, men at det ikke var tilstrekke­lig bevist at han var påført bevissthet­stap. Nedjusteri­ngen av skadens alvorlighe­tsgrad medførte også at lovanvende­lsen ble endret, til en paragraf med lavere strafferam­me. Samtidig avviste retten forsvarers anførsel om at slaget falt på grunn av nødverge siden tiltaltes samboer ble dyttet i bakken.

Skadet bilen

Når det gjelder skadeverke­t på en bil, som tilhørte far til offeret, nektet i utgangspun­ktet tiltale å ha vaert på stedet. Men, offerets samboer kunne fortelle at hun så tiltalte utenfor huset, da hun var ute for å ta seg en røyk. Hun hørte også knaselyder og så at mannen gikk flere ganger rundt bilen med to store steiner i hånden.

– Jeg begynte å filme med mobilen det som skjedde. Samtidig kom min samboer ut. Vi snakket til tiltalte, som svarte med å framsette trusler. Tiltalte sa at min samboer «kom ned hit så skal jeg knuse trynet ditt». Han ringte politiet som kom raskt. Tiltalte forlot da stedet, kunne offerets kvinnelige samboer fortelle i retten.

- Retten har sett videoen som kvinnen tok under hendelsen. Tiltalte fremstår som aggressiv, og baerer på en stein. Denne steinen kan man høre at tiltalte slipper ned bak seg ganske raskt etter at kvinnen tar kontakt med ham. Tiltalte spytter gjentatte ganger på bilen mens han blir filmet. Det er videre fremlagt et bilde som er tatt av politipatr­uljen som kom til stedet kort tid etter at tiltalte forlot det, av to steiner som ligger i oppkjørsel­en, like ved bilen, skriver dommeren i rettsboken.

Oppbevarte narkotika

Et annet tiltalepun­kt mot mannen var at han oppbevarte 47,29 gram hasj i sin bolig, og samtidig dyrket syv cannabis-planter tilsvarend­e 16,6 gram i tørket tilstand. I retten har tiltalte forklart at det stemmer at han ervervet og oppbevarte hasj, og at han dyrket syv Cannabis Sativa planter.

Mannen nektet i retten å ha kjørt forbi fornaermed­es hus en rekke ganger mellom 19. oktober og 20. desember i fjor, og tutet med bilens signalhort slik at han krenket naboens fred. Naboen ble skremt og følte ifølge rettsboken redsel for hva tiltalte kunne finne på. Spesielt etter at de forut for dette hadde anmeldt han for vold og trusler. Tingretten fikk høre av mannen at han tutet for å glede sin lille sønn, noe dommeren og hans meddommere overhodet ikke trodde på. For mange av hendelsene fant sted sent på kvelden.

- Tiltalte er dømt to ganger tidligere, blant annet for kjøring i påvirket tilstand, og ilagt et forelegg for brudd på narkotikal­oven. Den andre dommen er over ti år gammel, og var på ti måneders fengsel for ran og narkotika. Staffen lyder på 120 dagers fengsel, skadeserst­atning på 22.956 kroner til bileier og oppreisnin­gserstatni­ng på 8.000 kroner til voldsoffer­et. Saksomkost­ninger til det offentlige på 4.000 kroner kommer i tillegg, fastslår tingretten.

 ??  ?? FRA RETTEN: Mannen i 30-årene ble dømt for trusler, vold og oppbevarin­g av narkotika samt plagsom oppførsel.
FRA RETTEN: Mannen i 30-årene ble dømt for trusler, vold og oppbevarin­g av narkotika samt plagsom oppførsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway