Grimstad Adressetidende

– Lever i konstant uvisshet

Anne Merete Holmberg skriver i dette innlegget om ansatte som lever i konstant uvisshet og mangel på ordnede arbeidsfor­hold.

- DEBATT

Lesernes mening: Handel og Kontor (HK) krever ordnede forhold for sine medlemmer

I HK blir vi stadig vekk kjent med at ansatte som burde ha kontrakter som deltidsans­atte og dermed faste timer å forholde seg til, blir behandlet som ekstrahjel­pere og ringehjelp­ere. Disse har dårligere rettighete­r enn de som har en deltidskon­trakt.

Konsekvens­en blir at du lever i konstant uvisshet om når du skal møte på jobb. Selv når du egentlig har fri, må du jakte vakter og vaere klar til å steppe inn på kort varsel. De som våger å ta opp dette med arbeidsgiv­er, kan bli straffet med å få faerre timer. Dette vil i tilfelle så avgjort vaere usaklig, urimelig og urettferdi­g behandling.

Fortvilels­en dette skaper i forhold til mangel på stabilitet i hverdagen kan bli en vedvarende fysisk og psykisk slitasje, som ingen ansatte skulle vaert utsatt for.

Har du ikke kontrakt som bekrefter fast ansettelse og dermed fast inntekt, har du ikke mulighet for å få lån til bolig. Har du ikke tariffavta­le vil du i praksis vaere overlatt til å danse etter arbeidsgiv­erens pipe.

Et slikt regime skal ikke du som ansatt finne deg i. Faste ansettelse­skontrakte­r og forutsigba­re arbeidsfor­hold skal vaere en grunnlegge­nde rettighet for

alle som er i arbeid.

Slik arbeidsliv­et fungerer er det et ubestridt faktum at denne rettighete­n ikke kommer rekende på en fjøl. Det er tariffavta­lene som har de nødvendige bestemmels­ene om hvordan dette skal fungere på arbeidspla­ssene. Kanskje har du en forståelse­sfull sjef nå, men hva om det kommer en ny sjef neste måned?

Dette sikkerhets­nettet skal vi bygge ved å støtte hverandre for å få ordna forhold på arbeidspla­ssen, melde oss inn i og bruke fagforenin­ga aktivt.

Vi ønsker deg velkommen til fellesskap­et.

 ?? ARKIV ?? HANDEL OG KONTOR: Anne Merete Holmberg er leder av Grimstad Handel og Kontor.
ARKIV HANDEL OG KONTOR: Anne Merete Holmberg er leder av Grimstad Handel og Kontor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway