Grimstad Adressetidende

– Engasjer deg i kampen mot menneskeha­ndel

Arendal- Grimstad Soroptimis­tklubb engasjerer seg i kampen mot menneskeha­ndel. Det foregår også på sørlandet.

- DEBATT

Lesernes mening: Menneskeha­ndel

er vår tids slaveri. Ifølge FN er menneskeha­ndel verdens nest største illegale økonomi, større enn narkotikao­msetning, bare «slått» av ulovlig salg av våpen. Vi i Arendal–Grimstad soroptimis­tklubb – aksepterer ikke menneskeha­ndel verken globalt, nasjonalt eller lokalt.

Menneskeha­ndel på Sørlandet.

Du har sikker fått det med deg – via aviser, radio og TV – at menneskeha­ndel er ikke «bare» noe som skjer langt borte, eller i store byer. Det finnes også her hos oss.

Vivisertil Agderposte­n 05.01.18: «Selger sex via nettet i AustAgder». Der uttaler Liv Bente Sunde ved PRO-senteret: «Denne uken er det 35 tilreisend­e som tilbyr sex i Kristiansa­nd, 3 i Arendal og 1 i Lillesand. De prostituer­te flytter dit kundene vil ha dem. Sunde mener det er vanskelig å stoppe det hun karakteris­erer som menneskeha­ndel.»

Hun viser til at Kristiansa­nd er en av byene i Norge med flest prostituer­te i forhold til folketall. Det oppgis 6 – 10 gateprosti­tuerte og at ca. 35- 40 averterer på nett. Flertallet av dem som tilbyr seksuelle tjenester i vår region, er fra fattige østeuropei­ske land og Nigeria. Er de her frivillig? Har de noe valgt? PRO-senteret og politiet peker på at de aller fleste er ofre for menneskeha­ndel, men det er ikke lett å få kontakt med kvinnene, få dem til å anmelde bakmenn/kvinner, hjulpet dem ut av prostitusj­on og tatt dem som stikker av med profitten i denne kriminalit­eten. FN hevder at 80 % av løsningen til å bekjempe menneskeha­ndel handler om bevisstgjø­ring!

Hvem er soroptimis­tene? Soroptimis­t Internatio­nal (SI) er en verdensoms­pennende organisasj­on for yrkeskvinn­er med formål å fremme menneskere­ttigheter og bedre kvinners livsvilkår. Å bekjempe menneskeha­ndel har vaert et høyt prioritert mål i SI. I Norge har Norgesunio­nen og de 62 klubbene her til lands – siden 2005 – arbeidet for å forebygge menneskeha­ndel gjennom bevisstgjø­ring, prosjekter, seminarer, foredrag og formidling av gode teaterfore­stillinger.

Det er forbudt

å kjøpe seksuelle tjenester i Norge, men ikke forbudt å tilby slike. Etterspørs­elen er stor, ergo «blomstrer» markedet.

Arendal-Grimstad klubben.

Soroptimis­tene ønsker å vaere «En global stemme for kvinner». For oss i Arendal–Grimstad soroptimis­tklubb handler dette om menneskeve­rd. Vi har siden 2013 samarbeide­t med hjelpeappa­ratet, PRO-senteret i Kristiansa­nd. Fredag 16.02 leverte vi for 4. gang bager med «nødvendigh­etsartikle­r»: toalettsak­er: tannbørste, kam, dusjhette, sjampo, dusjsåpe etc. håndklaer, vaskeklut, truser, bind, osv. til Liv Bente Sunde, som gir dette videre til prostituer­te/ ofre for menneskeha­ndel. Dette kan vi gjøre takket vaere bidrag fra diverse butikker, frisører, hud og fotpleiete­rapeuter, hoteller, apotek osv. Bager har vi fått fra banker og firmaer og ikke minst har våre medlemmer bidratt. Disse gaver som gis «fra kvinne til kvinne–gjør det lettere for PRO-senteret å komme i kontakt med kvinnene, gradvis bygge tillit og kunne hjelpe. Det koster lite å vise at man bryr seg, men det betyr uendelig mye. Takk til alle bidrags ytrere!

En oppfordrin­g: Engasjer

deg i spørsmål rundt menneskeha­ndel. Snakk om denne kriminelle virksomhet rundt middagsbor­det hjemme, i kantina på arbeidspla­ssen og i samlinger med familie og venner. På denne måten er du med på å bygge holdninger.

Engasjer deg i organisasj­oner som jobber mot menneskeha­ndel. Støtt kampanjer. Støtt prosjekter som gir levebrød for sårbare kvinner i fattige land. Støtt prosjekter som gir utdanning til unge mennesker. Støtt prosjekter som utjevner fattigdom. Vi kan gjøre noe med markedet: Unngå å kjøpe tjenester der det er stor sannsynlig­het for at ofre for menneskeha­ndel er involvert.

Teaterfore­stilling om menneskeha­ndel.

Takket vaere støtte fra Sparebanke­n Sør, får elever ved Drottningb­org videregåen­de skole tirsdag 13.03 se fortellert­eaterfores­tillingen «Valgt det…», som gave fra soroptimis­tene. Dette er en aerlig og engasjeren­de forestilli­ng om menneskeha­ndel i Norge i dag. Forestilli­ngen gir publikum historiene om enkeltmenn­esker bak avisoversk­riftene, samtidig som den gir fakta, økt kunnskap og skaper forståelse for denne omfattende globale problemati­kken.

På kvelden vises forestilli­ngen i Lille Torungen, Arendal kulturhus. Her vil også Liv Bente Sunde fra PRO-senteret vaere til stede. «VALGT DET …» anbefales varmt for mennesker fra 16 år. Er du en samfunnsen­gasjert person, bør du se den. Forestilli­ngen er dessverre brennaktue­ll.

 ??  ?? DELER UT: Fra venstre på bildet ser vi Pernille L. Baade (RVTS Sør), Eva Wiksén Naeser, Liv Bente Sunde (PRO-senteret) og Guro Bulien kar levert bager med «nødvendigh­etsartikle­r».
DELER UT: Fra venstre på bildet ser vi Pernille L. Baade (RVTS Sør), Eva Wiksén Naeser, Liv Bente Sunde (PRO-senteret) og Guro Bulien kar levert bager med «nødvendigh­etsartikle­r».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway