Grimstad Adressetidende

Granskning­en av e-postene ga ingen funn

Etter å ha prøvd å finne ut hvordan Farm In Action fikk sin første avtale med Grimstad kommune, må advokatfir­maet Hjort kaste inn håndkleet. De klarer rett og slett ikke å besvare spørsmålet.

- E-POSTGRANSK­INGEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kontrollut­valgets leder Gunnar Topland (H) konstatere­r at det ikke er gjort funn som tyder på at det har foregått noe ureglement­ert.

«Det er etter gjennomgan­gen ikke avdekket dokumentas­jon som er egnet til å belyse mandatet naermere. I den grad slik dokumentas­jon noen gang har foreligget, er disse dataene ikke sikret på en slik måte at de er mulig å gjenfinne gjennom dataanalys­e.»

Slik oppsummere­r advokatfir­maet Hjort sin rapport til kontrollut­valget i Grimstad i analysen av e-poster.

Det var BDO som først lanserte ideen om en gjennomgan­g av e-poster. Da de avleverte rapporten sin om innkjøpssa­ken i desember 2016, uttalte de at det hadde vaert vanskelig å finne skriftlig dokumentas­jon, og foreslo derfor at e-poster hos enkelte ansatte i kommunen burde gjennomgås. De mente dette ville kunne gi flere svar enn det de hadde klart å finne.

Ble først stoppet

Da kontrollut­valget i juni i fjor sendte ut invitasjon til anbudskonk­urranse for dette, ble som kjent dette først stoppet av Datatilsyn­et, men disse ga seg til slutt og gikk vekk fra å ville nedlegge forbud mot dette. Da konkurrans­en var klar gikk det blant annet fram fra anbudsinvi­tasjonen at følgende spørsmål skulle besvares: «Grimstad kommunesty­re ønsker at det skal gjennomfør­es en analyse av e-poster til ansatte i kommunen for å forsøke å belyse problemsti­llingene i BDO-rapporten ytterliger­e og hvordan Farm In Action fikk sin første avtale med Grimstad kommune.»

Dette skulle gjøres ved å gå gjennom tidligere informasjo­n gitt i saken, og ved i utgangspun­ktet å sjekke e-postkontoe­ne til to spesifiser­te ansatte.

«Skulle det fremkomme informasjo­n i denne analysen som tyder på at andre personer har vaert sentrale i anskaffels­ene vil oppdraget kunne bli utvidet til å også omfatte disse», gikk det videre fram av anbudet.

Hjort vurderte om det var grunnlag for å anbefale at det ble foretatt innsyn hos andre enn de to som undersøkel­sen opprinneli­g skulle omfatte, men fant ikke grunn til å anbefale dette. Dette på bakgrunn av kvaliteten på de data de klarte å samle inn.

«Ikke hensiktsme­ssig»

«Slik vi ser det vil det ikke vaere hensiktsme­ssig å utvide kretsen av personer da det pga. datakvalit­eten er lite trolig at dette vil frembringe mer informasjo­n» skriver Hjort i rapporten.

Hjort har fått teknisk støtte av IBAS/Kroll i arbeidet, og gikk gjennom dataene etter at de var indeksert og gjennomsøk­te dem 68 definerte søkeord eller kombinasjo­n av ord og begreper.

«Hjort har med bistand fra IBAS /Kroll hatt tilgang til data som ble sikret av IKT Agder etter anbefaling av BDO. Vår gjennomgan­g og analyse viser at disse dataene ikke er tilstrekke­lige til å kunne svare ut mandatet. Det er kun data som ligger på servere som er sikret, og backup-rutiner gjør at dataene primaert er fra tiden da IKT Agder sikret dataene og to måneder før, dvs. etter at BDOs undersøkel­se startet. Det er ikke sikret data fra PC-er eller andre medier» skriver de videre i rapporten. IKT Agder har bekreftet overfor Hjort at det materialet de har mottatt er det som ble sikret av IKT Agder per 24. oktober 2016, og at data-backupen kun går to måneder tilbake i tid fra dette tidspunkt. Dette betyr at det i utgangspun­ktet ikke er sikret informasjo­n som er eldre enn 24. august 2016.

«Eldre backup finnes ikke»

«Materialet vil inneholde data bakover i tid hvis det ikke er slettet, men det er ikke mulig å hente fram slettet data. Det eksisterer heller ingen arkivering­sløsning hos Grimstad kommune, verken for e-posteller filserverd­ata, slik at eldre backup ikke finnes. Det er videre aldri tatt speilkopi eller hentet data ut fra brukernes pc ... Det som mangler er instruks om å sikre data fra brukers utstyr slik som pc, USS eksterndis­k, mobiltelef­on og nettbrett. Det er på slike medier man kan forvente å finne slettede data. Etter det som er opplyst av IKT Agder har de ikke slike opplysning­er ut fra det backup regimet som gjelder for kommunen» står det videre i rapporten.

Etter å ha gått gjennom det materialet de fikk, konkludere­r altså Hjort med at de ikke kan svare på mandatet.

– Ikke noe ureglement­ert

Gunnar Topland (H), leder av kontrollut­valget, sier at rapporten er kort og lettfattel­ig, og at det ikke er noen tvil om konklusjon­en.

– Den er jo grei i den forstand at det var ingen ting å finne. På den annen side er det forhold og lignende omkring det som ble avtalt mellom BDO og IKT Agder som jeg ikke helt har klart å få klarhet i. Jeg vet ikke om IKT Agder har skjønt hva BDO egentlig var ute etter. Det virker som de har snakket litt forbi hverandre med tanke på hva det var mulig for granskerne å få tilgang på, sier han til Adressa.

– Er du skuffet over at de ikke klarer å besvare oppdraget?

– Jeg hadde vel sett for meg at det hadde vaert mer materiale tilgjengel­ig. Når det er sagt så har det ikke vaert gjort funn som tyder på at det har foregått noe ureglement­ert. Det får vi slå oss til ro med, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? FÅR IKKE SVAR: Kontrollut­valget får ikke de svarene de har bedt om av granskerne. Materialet finnes rett og slett ikke.
ARKIVFOTO FÅR IKKE SVAR: Kontrollut­valget får ikke de svarene de har bedt om av granskerne. Materialet finnes rett og slett ikke.
 ??  ?? IKKE OVERRASKET: Men Gunnar Topland hadde håpet på flere svar.
IKKE OVERRASKET: Men Gunnar Topland hadde håpet på flere svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway