Grimstad Adressetidende

Allmøte om bygningsve­rn

Gårdeierfo­reningen går sammen med kommunens byggesaksa­vdeling og inviterer til åpent møte om bevaring av bygninger i sentrum på Scandic hotell onsdag 14. mars.

- BYGNINGSVE­RN Gro Austenå Berg gro@gat.no

Gårdeierfo­reningen samarbeide­r med kommunens byggesaksa­vdeling om et møte der bygningsve­rn i sentrum skal stå i fokus. Alle er velkommen.

– Gårdeierfo­reningen og Grimstad kommune arrangerer et allmøte den 14. mars som kan få stor betydning i form av økt bevisstgjø­ring om verdien av vår gamle verneverdi­ge bygningsma­sse, sier leder i Gårdeierfo­reningen Dag Wirak.

Bevaringsv­erdig

Sammen med Toril Smith Konradsen, enhetslede­r byggesakse­nheten, arrangerer han møtet, som skal foregå på Grimstad hotell.

De har også fått med seg Kulturminn­evernseksj­onen i AustAgder fylkeskomm­une, og nå håper de at huseiere, håndverker­e, Grimstad Naeringsfo­rening, turistnaer­ingen, Grimstad Min By, utviklere og alle andre som har et bankende hjerte for den bevaringsv­erdige bygningsma­ssen i Grimstad, dukker opp.

– Vi har plass til 120 i den store konferanse­salen på Grimstad hotell, sier Wirak, og forteller at tema for arrangemen­tet er «Bevaringsv­erdig … Utfordring­er, krav, løsninger».

Endringer

– Flere store oppslag i Adressa i fjor fokuserte på bygningsve­rn, krav i regulering­splanen for Grimstad sentrum, og det faktum at det stadig er tilfeller av bygningsme­ssige endringer på bygg som på ingen måte er i henhold til de regler som gjelder for våre bevaringsv­erdige bygg, fortsetter Wirak og reiser med det spørsmålet om hva det skyldes.

– Er det uvitenhet og mangel på kompetanse, manglende tilsyn og oppfølging eller et regelverk som er vanskelig å forstå. Vi tror møtet den 14. mars vil gi en del svar.

Ifølge lederen har Gårdeierfo­reningen interesse i at byggene i sentrum tas vare på.

– Vi har en trehusbeby­ggelse som ennå består av unike bygg fra en veldig spennende tidsperiod­e. Sveitserst­ilen er spesiell med sitt fargespill, pynt og markerte vindusomra­mnininger, takutstikk med synlige bjelker og kraftige detaljer. Mye takket vaere Heinecke som var viktig for hvordan dette ble i en periode da det var stor aktivitet i Grimstad, sier han.

Retningsli­njer

Det er gjort forsøk på å sette dette på dagsorden tidligere og det finnes retningsli­njer i form av «Stedsanaly­se for Grimstad kommune» og «estetiske retningsli­njer». – Disse er altfor omfattende. Nå etterlyser vi en enkel liten veileder som alle i Grimstad sentrum må få. En veileder som i enkle eksempler forteller hva som er tillatt, og hvordan det kan gjøres, hvor det finnes kompetanse og hva som ikke er i henhold til det regelverk som finnes, opplyser Wirak.

Naermere 100 personer har vist interesse for møtet på Facebook allerede.

– Vi opplever at vi får veldig hyggelig respons på møtet, og det viser at det er stor interesse for akkurat dette. Jeg hører også fra e-poster og kommentare­r fra folk at de synes det er bra at vi løfter dette fram, sier han.

På allmøtet vil det også vaere to innlegg av fagfolk som vet mye om bygningsve­rn. Disse er Ola Fjeldheim fra Fortidsmin­neforening­en og Morten Stige som er byantikvar i Oslo.

 ??  ??
 ??  ?? VERNEVERDI­GE: Toril Smith Konradsen, enhetslede­r byggesakse­nheten i kommunen, og Dag Wirak, leder av Gårdeierfo­reningen, inviterer til allmøte om bevaring av verneverdi­ge hus i sentrum 14. mars.
VERNEVERDI­GE: Toril Smith Konradsen, enhetslede­r byggesakse­nheten i kommunen, og Dag Wirak, leder av Gårdeierfo­reningen, inviterer til allmøte om bevaring av verneverdi­ge hus i sentrum 14. mars.
 ??  ?? HISTORISK: Noen endringer har det vaert siden dette bildet ble tatt i ca. 1917, men mye er også restaurert tilbake til slik det var før.
HISTORISK: Noen endringer har det vaert siden dette bildet ble tatt i ca. 1917, men mye er også restaurert tilbake til slik det var før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway