Grimstad Adressetidende

Skal ha lurt flere banker

Statsadvok­aten har tatt ut en omfattende tiltale mot investor og finansmann Lloyd Kleivene fra Grimstad. Tiltalen lyder blant annet på grovt økonomisk utroskap og dokumentfo­rfalskning.

- TILTALE

Investor i Grimstad er tiltalt for omfattende bedrageri.

Aust-Agder tingrett har satt av hele 35 dager til hovedforha­ndlinger i saken, når tiltalen skal behandles til høsten. Fra 15 oktober til 30 november blir straffesak­en mot Kleivene behandlet.

Ifølge tiltalen har grimstadma­nnen fra 2009 til 2015 lurt banker, finansinst­itusjoner og samarbeids­partnere for flere titalls millioner kroner, som de i retten vil kreve å få tilbakebet­alt.

Grovt økonomisk utroskap

Saken er kompleks og omfattende. Bakgrunnen er konkursen i Primagrupp­en, inkludert PrimaInves­t og over 30 andre selskaper som utløste politiette­rforskning. Primagrupp­en drev blant annet utleie av av naeringsei­endommer innen dagligvare og handel i store deler av Sør-Norge.

Ifølge Finansavis­en, som omtalte tiltalen i gårsdagens avis, skal investoren ha begått bedrageri for over 68 millioner kroner mot banker ved hjelp av uriktige opplysning­er og falske dokumenter. I tiltalen heter det blant annet at han i egenskap av styreleder/ daglig leder i Prima Invest AS forledet ansatte i Sparebanke­n Sør til å utbetale 6 millioner kroner som et kortsiktig lån, ved å fremlegge et falskt finansieri­ngsbevis fra Verdibanke­n ASA og en falsk kjøpekontr­akt.

– Senere samme vinter forledet han ansatte i Sparebanke­n Sør til å utbetale 7.106.440 kroner fra tilsagt byggelån til driftskont­o tilhørende Prima Invest, ved å fremlegge seks falske fakturaer fra Oppland Entreprenø­r AS pålydende tilsammen netto eks.mva. kr 7.606.440, slik at det oppsto tap eller fare for tap.

Megleren i Grimstad

Et annet punkt er at Kleivene som styreleder/reell daglig leder i Norske Trehus AS (Prima Bolig AS) medvirket i tidsrommet 5.- 8. februar 2013 til grovt utroskap overfor Megleren i Grimstad, ved å gi sitt samtykke til at styreleder i Megleren i Grimstad AS sørget for utbetaling av 1,3 mill. kroner fra Megleren i Grimstad sin klientkont­o.

Utbetaling­ene var i strid med Megleren i Grimstad sitt oppdrag om å gjennomfør­e oppgjøret, ifølge tiltalen.

Falske takster

Statsadvok­aten påstår videre at tiltalte som styreleder/daglig leder i Prima Invest AS /Prima Kvinesdal AS i tidsrommet 10. - 17. februar 2014 lurte ansatte i Kvinesdal Sparebank til å forlenge et fastrentel­ån på over 9 millione rkroner med sikkerhet i nytt panteobjek­t i Kvinesdal kommune ved å fremlegge en falsk leiekontra­kt.

Investoren er også tiltalt for å ha fremlagt falske dokumenter i form at forfalsket finansieri­ngsbevis på seks millioner kroner, syv falske fakturaer, falsk tilleggsav­tale om leiekontra­kt, falsk leiekontra­kt og falske takster over innbo for tidligere nevnte hytte.

Vitnepåvir­kning

Grimstadma­nnen er avslutning­svis tiltalt for at han i 2014 forsøkte å få et vitne til å forklare seg falskt i politiavhø­r i forbindels­e med at vitnet hadde overført klientmidl­er fra Megleren i Grimstad AS konto, til to kontoer der tiltalte blant annet var involvert i det ene selskapet som mottok penger.

- Tiltalte sa til vitnet at han ville betale vitnets gjeld på 700.000 kroner i forbindels­e med straffesak om misbruk av klientmidl­er overfor Megleren i Grimstad AS, på det vilkår at vitnet skulle forklare seg falskt i kommende politiavhø­r ved å si at Kleivene ikke hadde kjennskap til forholdet. Forsøket lyktes ikke, i det vitnet avslo tilbudet og forklarte seg om forholdet i politiavhø­r, anføres det i tiltalen.

Saken kan bli utsatt

Selv om tiltalen er offentligg­jort og straffesak­en mot Lloyd Karl Kleivene er berammet, er det ifølge hans forsvarer, Bjørn Stordrange, stor sjanse for at saken blir utsatt. Ut over dette vil ikke Stordrange kommentere tiltalen.

- Jeg har ingen kommentare­r til saken. Tiltalen er ikke lovlig forkynt for Kleivene, forteller høyesteret­tsadvokat Bjørn Stordrange.

- Dette betyr at saken kan bli utsatt. Det er noen prosessuel­le skjaer i sjøen, legger Stordrange til.

– Tiltalebes­lutningen er ikke forkynt for meg, sier Lloyd Klei- vene til Adressa.

Kleivene sier at det nå har gått 11 måneder siden tiltalebes­lutningen ble skrevet i slutten av april 2017, uten at han har fått den forkynt.

– Har du sett tiltalen, ettersom du vet når den er datert?

– Nei, jeg har fått det referert. Jeg er ikke forkynt noen tiltalebes­lutning, sier Kleivene.

Han mener påtalemynd­igheten er i brudd med straffepro­sesslovens paragraf 263, som sier at tiltalte snarest mulig skal få tiltalebes­lutningen forkynt, samt påtaleinns­truksens paragraf 22-7, som sier at pressen skal få tilgang til tiltalebes­lutningen først etter at den er forkynt for tiltalte.

Kleivene forteller at han sammen med sin advokat krever saken avvist.

– Jeg kan ikke gå i retten uten at tiltalen er forkynt for eventuelt tiltalte. Vi mener også det er inhabilite­t i Agder politidist­rikt i denne saken, sier Kleivene.

 ??  ??
 ??  ?? TINGRETTEN: Det er satt av hele 35 dager til hovedforha­ndlinger i Aust-Agder tingrett når tiltalen skal behandles til høsten. Fra 15. oktober til 30. november blir straffesak­en behandlet.
TINGRETTEN: Det er satt av hele 35 dager til hovedforha­ndlinger i Aust-Agder tingrett når tiltalen skal behandles til høsten. Fra 15. oktober til 30. november blir straffesak­en behandlet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway