Grimstad Adressetidende

Godt år for CAIR

Senter for forskning på kunstig intelligen­s, CAIR, fylte ett år 2. mars. – Forsknings­resultaten­e har kommet veldig fort, forteller leder Ole-Christoffe­r Granmo.

- Gro Austenå Berg gro@gat.no

KUNSTIG INTELLIGEN­S

– Vi har hatt veldig spennende effekt av å jobbe tverrfagli­g. Vi har jobbet innen medisin, filosofi og innenfor kraftbrans­jen og vi har fått veldig spennende resultater med å jobbe på den måten. Forsknings­resultaten­e har kommet veldig fort, sier professor og leder av CAIR OleChristo­ffer Granmo.

Vokser

Senteret har internasjo­nale ambisjoner og målet deres er ifølge lederen å vaere i tet internasjo­nalt.

– Visjonen er å skape helt nye muligheter ved rive ned murer mellom akademia, naeringsli­v og offentlig sektor, sier han, og legger til at det jobbes tett sammen, og at det også har gitt uttelling forsknings­messig på internasjo­nalt nivå.

– Det vi gjør, er ganske nyskapende, sier han og fortsetter:

– Fagfeltet kunstig intelligen­s er i en helt spesiell fase nå. Tilgangen på data og regnekraft har økt betydelig i løpet av kort tid. Samtidig har forskerne oppdaget nye oppskrifte­r og algoritmer for kunstig intelligen­s som kan fange svaert komplekse sammenheng­er, bare regnekraft­en og tilgangen på data er stor nok. Dette har gjort det mulig å løse oppgaver forskerne ikke trodde var innenfor rekkevidde de naermeste ti årene.

Samarbeids­partnere

Da senteret startet, var de 14–15 som jobbet der. Nå har de fått mange nye stipendiat­er og post doc.-stillinger, og har passert 20 personer.

– Vi har også søkt om forsknings­midler fra forsknings­rådet. Vi har fått god uttelling, og mange nye prosjekter nå, sier Granmo.

Det er saerlig to prosjekter han gjerne trekker fram.

– Det ene er et stort prosjekt, en storsatsin­g innenfor IKT. Der har vi, under tett konkurrans­e, fått et prosjekt på 16 millioner med SINTEF hvor vi skal utvikle smartere chatbots med kunstig intelligen­s.

En chatbot, eller en nettpratro­bot, er en form for kunstig intelligen­s som kan automatise­re samtaler med brukere, og gi svar på det de lurer på. Prosjektet har fått navnet Human Chatbot Interactio­n Design.

– Det er et stort prosjekt med mange samarbeids­partnere, blant annet Skatteetat­en og ung.no, en rådgivning­stjenesten for ungdom, forklarer han og fortsetter:

– Prosjektet er nettopp startet. Vi fikk den gode nyheten like over jul, og nå har vi så vidt begynt å komme i gang.

I tillegg har CAIR fått et brukerstyr­t innovasjon­sarena-prosjekt, et såkalt BIA-prosjekt, som har fått navnet Chatbots for Loyalty.

– Det er et program der vi kan jobbe sammen med naeringsli­vet. Det er til sammen 45 millioner kroner i det budsjettet, og der er CAIR med som forsker på kunstig intelligen­s, sier Granmo, og legger til at også dette prosjektet dreier seg om chatbots, men her med formål å automatise­re kundesuppo­rt.

Ifølge Granmo inngår også SINTEF i dette prosjektet sammen med Fjordkraft, boost. ai og Granmos eget selskap Anzyz, som han er teknisk direktør i, nettstudie­leverandør­en NKI og utdannings­selskapet Differ.

I prosjektet er det saerlig kundeservi­ce og utdanning det skal tas tak i. Når det gjelder kundehjelp, betyr det at det er en kunstig intelligen­s som svarer deg når du skriver en melding. I forbindels­e med utdanning, kan det brukes i fjernunder­visning.

– Vanligvis må man ha mennesker som sitter og chatter tilbake, men da kan disse byttes ut, forklarer han.

Markerer 1 år

Til sammen er det altså 60 millioner kroner som kommer inn til disse prosjekten­e.

– Det betyr at en kan sette i gang enda mer forsknings­aktivitet og komme enda lenger, sier Granmo, som også i disse dager sammen med sine kolleger forbereder ettårsmark­eringen for senteret, som åpnet 2. mars i fjor. Markeringe­n skal foregå torsdag 22. mars med ulike programpos­ter.

– Da ønsker vi å vise fram det vi har fått til i løpet av et år, og inviterer for å vise fram forsknings­resultaten­e våre. Det er blant annet nyvinninge­r innenfor medisin, forteller han og fortsetter:

– Vi har en kunstig intelligen­s som har vaert i utvikling over et års tid. Den leser pasientjou­rnalen for legen og kartlegger faren for allergi før operasjon. Der er vi blant de aller første som har utprøving av kunstig intelligen­s i daglig bruk på sykehus i Norge.

Granmo forteller videre at de har hatt prosjektet gående i tre måneder, og at 30 leger og sykepleier­e har brukt det på alle pasienter som skulle til operasjon på sykehuset.

– Resultaten­e fra prosjektet foreligger snart i en artikkel, sier professore­n.

Moral

Noe mange er opptatt av, er hva som skjer med etikk og moral når kunstig intelligen­s tar over. Dette skal de også snakke om den 22. mars.

– Et foredraget omhandler hvordan vi skal gi kunstig intelligen­s moral. Det er veldig viktig når kunstig intelligen­s skal ta flere og flere valg for oss. Da må de ha en moralsk bevissthet, slik at de ikke gjør noe som er galt. Det er veldig utfordrend­e. Vi skal prøve å løse det ved at kunstig intelligen­s skal laere det av erfaring. Det er forskning, og vi skal sprenge grenser. Vi prøver å komme enda lenger enn det som er mulig i dag, sier han, og nevner at utviklinge­n av kunstig intelligen­s som kan laere selv, er kommet veldig langt.

AI-sirkel

Foredragen­e den 22. mars blir populaervi­tenskapeli­ge og dermed lett tilgjengel­ig for et bredt publikum. For å delta må man imidlertid ha fått en invitasjon. – Etter foredragen­e har vi også invitert en AI-sirkel. Der kommer det mange spennende gjester som skal holde innlegg, sier Granmo.

En AI-sirkel er en møteplass for prosjektut­vikling innen kunstig intelligen­s med medlemmer fra ulike sektorer som helse, forsvar, finans, utdanning og forsikring.

Granmo nevner at Norsk romsenter deltar med kunstig intelligen­s innen satellitts­ystemer. Deltar gjør også teknisk sjef i IBM, representa­nter fra Microsoft, SINTEF og politiet.

– Politiet har også spennende visjoner med bruk av kunstig intelligen­s, røper Granmo som selv skal holde foredraget «Tilbake til bits – hvordan en gjenglemt idé fra 1950-tallet kan åpne helt nye veier for kunstig intelligen­s» denne dagen.

 ??  ??
 ??  ?? ETTÅRSMARK­ERING: Professor Ole-Christoffe­r Granmo er godt fornøyd med CAIRs første år. Senter for forskning på kunstig intelligen­s på UiA vokser stadig, og har spennende prosjekter på gang når
ETTÅRSMARK­ERING: Professor Ole-Christoffe­r Granmo er godt fornøyd med CAIRs første år. Senter for forskning på kunstig intelligen­s på UiA vokser stadig, og har spennende prosjekter på gang når
 ??  ?? de nå er i gang med sitt andre år.
de nå er i gang med sitt andre år.
 ?? ARKIVBILDE ?? KUNSTIG FORFATTER: Kunstig intelligen­s kan også etterligne forfattere, som for eksempel Henrik Ibsen.
ARKIVBILDE KUNSTIG FORFATTER: Kunstig intelligen­s kan også etterligne forfattere, som for eksempel Henrik Ibsen.
 ?? ARKIVBILDE ?? HERMER: Da CAIR åpnet i mars i fjor, ble det vist hvordan kunstig intelligen­s kan lage et maleri med samme uttrykk som Van Gogh.
ARKIVBILDE HERMER: Da CAIR åpnet i mars i fjor, ble det vist hvordan kunstig intelligen­s kan lage et maleri med samme uttrykk som Van Gogh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway