Grimstad Adressetidende

Ny trase kan vaere klar til sommeren

Noen lurte på hva som skjer hvis man mister huset, andre på om det nytter å komme med innspill, og alle lurte på hvor veien skal gå under det første folkemøtet om ny E18.

- Martin Haugen

Traseen til den nye E18 fra Grimstad til Telemark kan kanskje vaere klar til sommeren. Det kom fram under folkemøtet mandag.

VEIUTBYGGI­NG

Kommunesty­resalen var fylt med om lag 70 mennesker da representa­nter fra kommunen og Nye veier kom for å orientere om status i arbeidet mandag kveld. Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) måtte imidlertid skuffe dem som hadde håpet å få noen hint om hvor den nye veien skal gå, om den skal følge dagens trasé eller ligge et helt annet sted.

– Vi har ingen trasé å presentere i dag. Det kommer til å bli flere møter, forsikret Glimsdal.

Planen er at man skal kunne finne en «korridor» for veien allerede i år.

– Vi håper dette skal gå raskt. Nye veier håper å ha en plan klar i løpet av 2018. Det er veldig ambisiøst. Det er bortimot norgesreko­rd. Selv om det skulle dra seg ut i 2019 er det veldig raskt for sånne planer, sa Glimsdal.

Grimstad deltar i et interkommu­nalt plansamarb­eid med Arendal, Tvedestran­d, Risør, Gjerstad, Kragerø og Bamble for å hamre ut en plan for veien helt fra Grimstad til Dørdal i Telemark.

– Det er avgjørende med god kommunikas­jon underveis, slik at vi vet at det er bortimot sikkert at alle sju kommunene kan gå inn for det, sa han, og viste til at hvert kommunesty­re gjør endelig planvedtak i egen kommune.

– Hvis ny E18 mellom Grimstad og Dørdal skal komme opp på prioriteri­ngslista, er vi avhengig av å ha en helhetlig og god plan å legge frem. Om vi ikke får det og det er ting som skurrer er ikke det verdens undergang, men det betyr at det kan ta lenger tid. Da snakker vi ikke om måneder, men flere år, sa Glimsdal.

Han håper det lar seg gjøre å komme i gang så fort som overhodet mulig.

– Målet er at når ny E18 mellom Arendal og Tvedestran­d åpner i 2019, så bare snur de maskinene og går løs på veien til Grimstad.

– Hva om huset ryker?

Etter at Glimsdal og Solfrid Førland, planansvar­lig for E18 fra Langangen-Grimstad hadde fortalt om planarbeid­et, ble det åpnet for spørsmål fra salen.

Hege Katrine Engenes bor på Vik, og lurer på om hun kommer til å bli berørt av utbygginge­n.

– Hvordan blir det hvis det er hus som ryker? Får vi beskjed i god tid? Man har noen følelser tilknyttet der man bor. Hvor god tid får man hvis man blir hevet ut av hus og hjem, lurte hun på.

– Vi ønsker det skal vaere nok tid. Hvis vi kan planlegge raskt nå, vil en tidligere få vite det. Det er mye følelser i det, så vi ønsker en god prosess. VI har rutiner for hvordan den prosessen skal vaere. Det er full forståelse for at det er noe av det mest utfordrend­e, svarte Førland.

– Er det snakk om et år eller to år, fulgte Bjørg Knutson opp.

– Det vet vi ikke helt. En prosess med å innløse et hus tar gjerne et par år. Vi ønsker ikke at det skal vaere ubehagelig fort, sa Førland, som opplyste at det ved en senere anledning vil vaere grunnerver­vere til stede for å svare mer detaljert på spørsmål om innløsning av hus.

Hvor skal veien gå?

Det store spørsmålet var selvsagt hvor den nye veien skal gå. Bjørn Engen ville gjerne vite om folkene fra Nye veier kunne lette litt på sløret.

– Når jeg ser at det planlegges 130 km/t og en rett veistrekni­ng er jeg ikke uten videre tilhenger av det, sa han, og viste til at det tidligere har blitt skissert en trasé forbi Rore og Deidalen.

– Det var bortimot vanvittig. Det er hensyn å ta til jord og verneverdi­ge steder. Jeg vil gjerne høre litt om trasevalg hvis dere har noe å si, sa Engen, men Førland kunne ikke si noe om dette.

– Går det an at vi får informasjo­nen i god tid så vi får anledning til å medvirke eller påvirke, eller er løpet mer eller mindre kjørt fra kommunens og utbyggeren­s side, lurte en tilhører på.

– Løpet er ikke startet ennå, så det er ikke kjørt. Det vil bli

Hvor god tid får man hvis man blir hevet ut av hus og hjem?

Hege Katrine Engenes, Vik

flere folkemøter, og det blir mulig å komme med innspill, forsikret Glimsdal.

Vil ha flere alternativ­er

Arne Ribe i Fjaere vel tok til orde for at det legges frem flere alternativ­e traseer.

– Jeg vet at Nye veier ikke vil bygge tunneler og broer, så jeg ser for meg en firefelts vei på jordene nedenfor kirka. Det er viktig å ha flere alternativ­er å se på så vi kan ende opp med noe vi er mer eller mindre enige om, sa han.

– Er det mulig å utvide dagens trasé, lurte Engen på.

– Det blir sett på, og det blir sett på nye traseer. Tunneler og broer er dyrere enn å bygge vei på bakken. Samtidig er det mange hensyn å ta, som støy og miljø, sa Førland.

Bjørg Knutson lurte på om det i det hele tatt har noe for seg å komme med innspill.

– Har vi noen påvirkning­skraft, spurte hun.

– Alle innspillen­e blir svart på. Det er viktig å komme med innspill under den formelle høringsper­ioden, for da er du sikret å få et svar, sa Førland.

Kanskje nyheter før sommeren

– Når kan vi få vite mer om traseer? Den verste tida er den vi er i nå, hvor en ikke vet noe, men det er mange som sier noe, sa en tilhører.

– Hvorfor kan vi ikke få det i kveld, spurte Engen.

Glimsdal vendte seg da til Førland og spurte:

– Er det mulig at det er noe før sommeren?

– Det er mulig å tenke det, svarte Førland.

– Er vi heldige kan vi ha et åpent møte sankthansa­ften, sa Glimsdal med et smil.

– Bygg skikkelig!

Planlegger­ne fikk ikke bare spørsmål. De fikk også noen klare signaler. Jørund Helledal har i mange år drevet campingpla­ss på Bie ved dagens E18, som i sin tid ble sagt å skulle vaere en midlertidi­g vei.

– Jeg har et ønske til de som skal planlegge, at de kan planlegge en vei for fremtida, så vi ikke får en ny vei om 20 år. Bygg skikkelig, sa han.

Arne Ribe hadde på sin side mer sans for å legge en ny tofeltsvei inntil dagens trasé, for på den måten å skåne både landbruksj­ord, natur og bygningsma­sse mest mulig.

Uansett utfall er det sikkert at noen vil bli skuffet og noen glade når det blir klart hvor veien skal får, som Glimsdal påpekte under møtet.

Og mot slutten av møtet pekte han på varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og gav beskjed om at alle innsigelse­r skulle gå til ham.

– Det er helt greit. Jeg stiller ikke til valg neste gang, svarte Svenningse­n til latter fra salen. martin.haugen@gat.no

 ??  ?? SPØRSMÅL: Ordfører Kjetil Glimsdal var ordstyrer. Bjørn Engen (t.h.) hadde flere spørsmål, blant annet om valg av trasé.
SPØRSMÅL: Ordfører Kjetil Glimsdal var ordstyrer. Bjørn Engen (t.h.) hadde flere spørsmål, blant annet om valg av trasé.
 ??  ?? NYSGJERRIG: Hege Katrine Engenes var en av mange nysgjerrig­e som møtte opp for å høre om den nye E18. Hun bor på Vik
NYSGJERRIG: Hege Katrine Engenes var en av mange nysgjerrig­e som møtte opp for å høre om den nye E18. Hun bor på Vik
 ??  ?? ENGASJERT: Arne Ribe i Fjaere vel var en av mange engasjerte fremmøtte i kommunesty­resalen mandag kveld.
ENGASJERT: Arne Ribe i Fjaere vel var en av mange engasjerte fremmøtte i kommunesty­resalen mandag kveld.
 ??  ?? FOLKSOMT: Kommunesty­resalen var fylt av folk.
FOLKSOMT: Kommunesty­resalen var fylt av folk.
 ??  ??
 ??  ?? og er spent på om hun vil bli berørt av utbygginge­n. Her i samtale med Solfrid Førland (t.v.) og Imi Vegge i Nye veier.
og er spent på om hun vil bli berørt av utbygginge­n. Her i samtale med Solfrid Førland (t.v.) og Imi Vegge i Nye veier.
 ?? FOTO: JOHHNY FOSS ?? PRESSET: Dagens trasé er ikke i stand til å håndtere en vei av den standard som bygges, har veiplanleg­gerne tidligere uttalt. Det knyttes nå stor spenning til hvor den nye E18 skal gå.
FOTO: JOHHNY FOSS PRESSET: Dagens trasé er ikke i stand til å håndtere en vei av den standard som bygges, har veiplanleg­gerne tidligere uttalt. Det knyttes nå stor spenning til hvor den nye E18 skal gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway